© Kuva: Getty Images

Olli Määtällä ajatukset jo kovassa tempussa – ”Sitä miettii joka päivä”

HELSINKI. Kahdella Leijonien World Cup -joukkueen edustajalla kulunut kesä on ollut varsin lyhyt.

Sekä Olli Määtällä että Joonas Donskoilla pelit jatkuivat NHL:ssä aina finaaleihin saakka.

Siellä Määttä pääsi juhlimaan, Donskoi joutui pettymään.

– Aika lyhyt kesä on ollut, mutta en valita. Toivottavasti ensi kesä on yhtä lyhyt!, Määttä tuumaa iloisena SuomiKiekko-sivustolle.

Juhlallisuuksien osittain sävyttämän kesän keskellä Määttä on päässyt harjoittelemaan ilman vastoinkäymisiä. Pienten ruhjeiden parantelujen ja levon jälkeen valmistautuminen on käynnistynyt nopeasti.

Edessä kun on World Cup, joka nopeuttaa entisestään sitä, miten äkkiä turnaukseen osallistuvien pelaajien pitää olla iskussa.

– Normaalisti on kuitenkin se tietty aika ennen kuin harjoitusleirit sun muut alkavat. Silloinkaan ei ihan heti tarvitse olla ihan siinä täydessä iskussa. Mutta nyt kun tulee heti näin kova turnaus tähän alkuun, niin siinä saa olla tarkkana sen kanssa, että saa levättyä ja että on valmis ja on täydessä iskussa heti tässä vaiheessa, Määttä nyökyttelee kiireisestä aikataulusta.

Tuplaa hakemaan

Vaikka edellisen kauden päättymisestä ei mikään hirveän pitkä aika ole, on Pittsburghissa katseet käännetty vahvasti jo kohti tulevaa kautta.

Menestymishaaveet ovat nimittäin korkealla. Yksi syy näihin on se, että Penguinsin Stanley Cupin voittanut joukkue ei hajonnut käytännössä lainkaan, vaan se pysyi hyvin pitkälti siinä muotissa, mitä se oli kun finaalisarja San Jose Sharksia vastaan päättyi kesäkuun puolessa välissä.

– Sitä miettii joka päivä, Määttä sanoo suoraan toisesta peräkkäisestä mestaruudesta.

– On kuitenkin olemassa syitä, että miksi mikään joukkue ei ole voittanut ihan hetkeen kahdesti peräkkäin. Ei edes Chicago eikä mikään muu. Se on vaikeaa, erittäin vaikeaa.

– Mutta kaikki tietävät sen. On hyvä, että joukkue pysyi kasassa, eikä siinä ole hirveästi muutoksia. Kaikilla on alla se kokemus siitä, että kuinka paljon sen kannun voittaminen vaatii työtä. Mutta samalla ei tässä auta alkaa ihmettelemään, että ”hei, meillähän pitäisi olla yhtä hyvä joukkue, tämänhän pitäisi olla helppoa”. Uskon kuitenkin, että kaikki ovat ymmärtäneet sen täysin, miten paljon se vaatii, jos haluaa voittaa sen uudelleen, Määttä käy läpi ajatuksia kovan tempun tekemisen kannalta.

Jo Määtän henkilökohtainen tarina Stanley Cup -voittajaksi oli melkoinen. Matkan varrella kun on tullut vastaan melkoisia haasteita.

On ollut kasvainlöydöstä, olkapään rikkoontumisia, sikotautia ja vaikka mitä.

Edellisen kauden Määttä sai vetää lähes täysin terveenä. Yksi loukkaantuminen mahtui mukaan, mutta niin pahoja vastoinkäymisiä ei missään nimessä tullut vastaan kuin kaudella 2014-2015, jolloin Määttä pystyi pelaamaan vain 20 runkosarjaottelua.

Vaikka helposti otteiden perusteella voisi luulla Määtän olevan jo kokenut pakki, on hänellä ikää vasta 22.

Kehitysaskeleita voi siis helposti odottaa, edelleen.

Tulevaa kautta henkilökohtaisella tasolla Määttä lähestyy kuitenkin varsin nöyrin mielin.

– Jos pelaan itse hyvin, niin siinä samalla riittää se, että joukkue voittaa. Ja se, että joukkue voittaa, vaatii sen, että pelaan itse hyvän kauden. Oikeastaan todella hyvän kauden, mikä toki on sama juttu jokaisen kohdalla.

– Siinä on ihan tarpeeksi tavoittelemista.

Tuttuja heti Ruotsilla

World Cup -turnauksessa Määtän rooli Leijonien paidassa on iso. Hänet on istutettu Rasmus Ristolaisen vierelle ykköspakkipariin ja vastuuta on luvassa paljon niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissa.

Määttä kuuluukin aivan Leijonien johtaviin pelaajiin.

– Jos sinne kentälle pääsee, niin sitä pitää pelata sen verran hyvin, että sinne laitetaan takaisin. Ei se mitenkään itsestäänselvyys ole, että pelaat isoja minuutteja. Ne pitää ansaita. Jos ei kulje, niin joku muu hyppää tilalle. Niin se menee, Määttä sanoo nöyrästi.

– Tuossa on sen verran hyviä pakkeja, että kyllä sieltä löytyy äijiä. Jokaisessa vaihdossa pitää näyttää, että pystyt ottamaan sen vastuun vastaan.

World Cup ylipäätänsä aiheuttaa hymyä Määtän suupielille.

– Tämä on aivan huikea tapahtuma. Ehkä vielä enemmän intoa tätä kohtaan mitä oli Sotshin suhteen. Nyt on sen verran kova turnaus, että hauska nähdä mitä on luvassa.

Turnausta varten Leijonat valmistautuu kahdella Ruotsi-ottelulla ja yhdellä USA-kamppailulla. Ruotsin riveistä löytyy Määtälle varsinkin kaksi erittäin tuttua pelaajaa, sillä Tre Kronorin paidassa viilettävät Määtän seurajoukkuetoverit Carl Hagelin ja Patric Hörnqvist.

– Ne ovat kaksi erilaista pelaajaa. Toinen on huippunopea, toinen äärettömän kova tekemään töitä maalinedustalla. Mutta toki ei sitä kannata liikaa miettiä, että ketä sieltä tulee vastaan. Heillä on Ruotsin paita nyt päällä ja minulla Suomen paita. Ei varmasti mitään armonpaloja tulla antamaan.

– Toki käydään Ruotsin peli läpi, mutta kyllä me keskitytään enemmän omaan tekemiseen, Määttä pohjustaa torstain ensimmäistä kohtaamista.

Sen suhteen niin päävalmentaja Lauri Marjamäki kuin Määttä ovat olleet ja ovat kommenteissaan varsin maltillisia.

– Ei se peli varmasti vielä valmista tule olemaan, mutta kyllä meidän pitää rohkeasti siihen lähteä. Ei mietitä liikaa, vaan mennään ja pelataan. Siellä on ne tietyt periaatteet, mitä me halutaan saada näkyviin. Mutta pelataan vaistoilla ja yritetään sitä, että se peli tulisi selkärangasta kaikilla. Silloin se kulkee, eikä tarvitse ylimääräisiä miettiä siellä kentällä, Määttä pohjustaa.

Leijonien ja Ruotsin esiottelu alkaa torstaina kello 19.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!