© Kuva: Getty Images

Kari Jalonen ei halunnut lähteä maalailemaan – vältytäänkö lauantaina karmealta tuomarifarssilta?

MOSKOVA. Kun edellisen kerran Leijonat ja Venäjä kohtasivat isossa ja merkittävässä ottelussa kevään MM-kisoissa, oli lopputulema karmea.

Minsk, kevät 2014, loppuottelu, missä Leijonille jaeltiin heppoisia jäähyjä vaikka kuinka, kun taas Venäjä sai sikailla minkä kerkesi.

Tämä uhkakuva leijuu jälleen kovasti ilmassa, kun mietitään lauantain tosiasioita. Kotikisat, valtava paine tuomareihin ja jopa suoranainen pieni pelon ilmapiiri.

Farssi on täysin mahdollinen, mutta sille Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen ei hirveästi halua lähteä antamaan painoarvoa.

– Tietenkin meillä on muistissa Minskin tuomaritoiminta, mikä ei mennyt nappiin. Ne ovat historiaa ja tietenkin toivon, että se linja olisi oikeudenmukainen siellä. Että se olisi molemmille samanlainen. Ei meidän kannata alkaa maalailemaan mistään olosuhteista tai tuomareista. Kyllä täällä meillä kaikki asiat on hoidettu aivan viimeisen päälle. Ja niin se pitää arvokilpailussa olla, Jalonen miettii.

– Se peli ja pelaajat tuolla jäällä ratkaisevat sen lopputuloksen. Totta kai, peli on peliä ja tuomarit kuuluvat osaltaan siihen peliin.

– Eihän me voida mitään muuta toivoa kuin että se peli ratkaistaisiin tuolla kentällä. Että se tuomaritoiminta ja muu toiminta olisi oikeudenmukaista. Sitähän me pyydetään ja sitähän me halutaan. Eihän me muuta oikein voida tehdä.

Päävalmentajaa itseä ei paljoa tällä hetkellä jännitä.

– Täytyy olla rehellinen ja sanoa ei. Olen niin luottavainen noiden pelaajien tekemisiin. Voi olla todella levollisin mielin. Mutta varmasti huominen päivä, niin sitten ehkä vähän voi tulla. Mutta toisaalta pitää vain itsekin heittäytyä pelille ja saada hyvä lataus siihen peluutukseen sun muuhun. Toisaalta valmennuskin on tehnyt hyvää työtä. Ei meidänkään tarvitse mistään hermoilla, vaan luottaa omiin juttuihin.

Venäjä tarjoaa joka tapauksessa erittäin kovan haasteen, mitä Leijonien valmennusjohto aikoi vielä hieman pureskella.

– Venäjän hyökkäyspeli on vahvaa niin pitkällä viisikolla kuin lyhyellä viisikolla. Meidän pitää vain sillä omalla viisikkopelaamisella pystyä siihen reagoimaan. Se on varmaa, että kova taistelupeli tulee. Se on ihan saletti. Se kovuus, mikä huomenna tulee, en meinaa fyysistä kovuutta vaan pelikovuutta. Siinä meidän pitää olla vahvoina.

Sen suurempia palopuheita Jalonen ei aiokaan pitää. Jäällä perjantaina Jalonen piti vain lyhyen ohjeistushetken koko porukalle.

– Puhuin ainutkertaisuudesta, mikä meillä on nyt tässä hallissa. Siitä halusin sanoa muutaman sanan.

– Ollaan niin hienossa tilanteessa, että pelaajat kyllä hoitavat valmistautumisen varmasti, Jalonen siitä, onko Leijonat valmiina taistelemaan heti ensimmäisistä hetkistä lähtien.

Leijonien ja Venäjän peli alkaa lauantaina kello 16.15.

Ilari Savonen, Moskova
Twitter: @ilarisavonen