OULU. Tiistaina KooKoota vastaan Joni Pitkänen pelasi ensimmäisen kotipelinsä 13 vuoden tauon jälkeen.

Pitkänen ehti pelata ennen tiistain peliä yhden vierasottelun, jonka jälkeen vastaan tuli pieni huili, kun kuntoutuksen kohteena olleeseen jalkaan tuli erilaisia tuntemuksia.

Maanantaina Pitkänen palasi mukaan oululaisseuran joukkueharjoituksiin ja oli tiistaina kaukalossa mukana.

Ja millä tavalla olikaan. Pitkänen suorastaan dominoi tapahtumia monina hetkinä ja peli-intoa vaikutti olevan vaikka kuinka.

– Oli kyllä. Tietenkin aina kun hyppää askiin, niin sitä haluaa mennä täysillä. Hyvä joukkue tuossa on, niin on mukava pelata. Neljä todella hyvää ketjua ja kaikki pystyvät pelaamaan kiekolla, jos syöttää. Siinä on nautinto pelata, Pitkänen hehkutti SuomiKiekko-sivustolle.

Ja hehkuttamisesta puheenollen. Tuleva Leijonien päävalmentaja, Kärppien luotsi Lauri Marjamäki antoi kovia ylistyssanoja Pitkäselle kamppailun jälkeen.

– Kyllähän hän tuo meidän hyökkäyspeliin, lähtöihin ja hyökkäysten tukemiseen ihan valtavan lisän. Tietenkin oli myös hienoa, että hän sai maalin tehtyä. Toivotaan hänelle terveyttä ja ylipäätänsä jokainen, päivä ja jokainen peli, mitä hän pelaa, niin pistää hymyn huulille.

– Ja hän pelaa vahvuuksillaan. Ei kellään ole tuollaista luistelua kuin hänellä. Meinasi välillä mennä kolmea kierrosta maalin ympärille, niin olisi voinut välillä ampuakin välillä. Mutta jo Kuopiossa tuli tuntemuksia, että miten hän voi pelata noin hyvin, Marjamäki ihmetteli.

1-0-maali, minkä Pitkänen iski, oli hänelle ensimmäinen Liigassa 13 vuoteen. Siinä Pitkänen nousi puolustajan paikalta väkevästi maalille ja lopulta osuma hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen.

– Siinä oli kuitenkin kiekko koko ajan pelattavissa ja onneksi maalikaan ei siirtynyt, niin hyvä näin. Oli hienoa saada onnistuminen heti tuohon alkuun.

Muuttunut peli, muuttuneet olosuhteet

Pitkäselle ehti tulla pieni tauko KalPa-ottelun jälkeen ja samalla hän missasi muun muassa CHL-finaalin. Alku KooKoo-pelissä oli myös haastava, vaikka se ei välttämättä siltä näyttänytkään lehtereille.

– Eilen luistelin ensimmäisen kerran sen KalPa-pelin jälkeen, niin varsinkin ensimmäisessä erässä tuntui todella raskaalta. Toisessa erässä sitten alkoi tuntua jo paremmalta. Mutta onhan se selvää, että kun pelitauko heti olla niin pitkä, niin tulee tuntemuksia ja niitä tuli vähän erilaisia. Mutta mennään nyt päivä kerrallaan ja toivotaan, että pystyisi pelaamaan ihan normaalisti.

KooKoo-pelin alla Pitkänen oli hyvin fiiliksissä siitä, että paluu Raksilaan tapahtuu pitkän tauon jälkeen.

– Toki ajattelin, että onpa aika mennyt nopeasti. Tuntui, että ei siitä ole pitkäkään aika, kun viimeksi pelasi täällä. Hienoa oli palata. Ja vielä kun voitettiin, niin jäi kyllä hyvä fiilis. Ollut tuossa kuitenkin niin pitkään poissa, niin nautti kyllä jokaisesta vaihdosta.

13 vuoden aikana myös itse peli on muuttunut paljon Liigassa, minkä Pitkänen on saanut huomata.

– On se pelityyli kyllä muuttunut. Nyt pelataan enemmän kiekon kanssa, mitä itse mistan. Ei ehkä karvata niin paljoa, vaan yritetään enemmän sitä kiekkoa pitää. Paljon taitavia ja nopeita jätkiä on ja peli on kyllä kehittynyt.

Omien suoritusten suhteen Pitkänen sanoo suoraan, että hakemista on vielä.

– Varsinkin tuon kaukalon koon kanssa, niin ehti pelata niin paljon pienessä kaukalossa. Tilaa ja aikaa on nyt paljon enemmän mihin on tottunut. Ehkä pystyy vähän muuttamaan tuota peliä suoraviivaisemmaksi ja varmasti senkin auttaa, että alkaa tuntea pelikavereita. Se vie kuitenkin oman aikansa.

Jos Pitkästä ei muuten tunnista kaukalosta, niin vähintäänkin siitä hänet erottaa, että käytössä ovat edelleen muun muassa Carolina Hurrianes -ajan punaiset pelihanskat.

Onko kynnystä lähteä vaihtamaan niitä Kärppien kamppeisiin?

– Hei, ei ole. Hyviä kamppeita on siellä varmasti, mutta eivät ole vielä tulleet Kärppien kamat. Pelataan niillä mitä on.

Paluun yhteydessä Pitkänen paljasti, että varusteita on hieman saanut etsiä ympäri Oulua, kun niitä oli ehtinyt lähteä jakoon muualle.

– Varsinkin mailat olivat lopussa, niin niitä on pitänyt etsiä. On pitänyt vähän soitella ja keräillä, mutta hyvä, että on saatu kaikki kuntoon, Pitkänen hymyilee.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen