HELSINKI. Nuorten Leijonien matkassa MM-kotikisoissa oli paljon hienoa.

Oli superketjun dominointia, oli nousuja tappioasemista voittoihin, venymistä, positiivista itsevarmuutta ja tunteiden näyttämistä.

Yksi tunteitaan näyttänyt löytyi Nuorten Leijonien valmennuksesta. Apuvalmentajana toiminut Antti Pennanen nousi jo pieneksi hitiksi kovilla maalituuletuksillaan, mitkä keräsivät paljon kehuja ja positiivista huomiota muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Itse en ole niitä videioita nähnyt, mutta muutama läheinen ihminen on pistänyt viestiä, että tunnetta on ollut. Mutta pidetään kivaa ja vedetään täysiä, se oli se meidän slogan täällä ja ihan sama juttu oli meillä valmentajilla. Se on kuitenkin niin tunteikasta siinä penkin takana, niin näytetään ne tunteet, kun ne tulevat pintaan, Pennanen tuumaa SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Yksi iso voimavara Nuorilla Leijonilla oli juuri se, että joukkueessa oli omanlaisia persoonia, jotka toivat kovaa itsevarmuutta oikeanlaisena pelirohkeutena myös kaukaloon.

Tunteita sai ja kuului näyttää Pennasen mukaan.

– Kyllä mä ainakin elän siinä pelissä niin mukana, että tulee pelaajia kannustettua ja psyykattua, silloin sitä tunnetta on mukana. Silloin kun pelaajat onnistuvat, niin silloin sitä haluaa näyttää sen ilon. Ja näin se mun mielestä pitää mennäkin.

– Semmoista pönöttämistä ja kyynisyyttä on ihan tarpeeksi, niin näytetään ne tunteet ja ollaan iloisia.

Nuorilla Leijonilla olikin jalkeilla erityislaatuinen ryhmä. Sen myös seurajoukkuetasolla Jukureita luotsaava Pennanen myönsi.

– Itsekin on saanut toimia näiden 90-luvulla syntyneiden kanssa jo pitempään ja tässä on sellaista uutta meininkiä. Luottavat itseensä ja sanovat asioita niin kuin asiat ovat. Jotenkin uusi sukupolvi on tämmöistä sitten ja se on hieno juttu, sillä tämä on kuitenkin itseluottamuspeli.

– Mahtavia miehiä, monenlaisia miehiä ja monenlaisia tyyppejä. Kyllähän siellä kaikenlaisia hetkiä vaihtoaitiossakin eli, kun pojilla meinasi vähän keittää välillä yli, Pennanen muistelee turnauksen vaiheita.

Suorat kehut Jaloselta

Nukutun yön jälkeen fiilikset mestaruuden voittamisesta olivat sopivasti rauhoittuneet.

– Vähän sai tuossa nukuttua kun ei ollut aamulla niin aikaisin lähtöä mitä se tässä kahden, kolmen viikon aikana on aina ollut. Nyt on aika levolliset tunnelma ja nauttii vain pelaajien iloisista katseista ja heidän ilosta. Itsellä on hyvin levollinen ja hyvä olo, Pennanen kertoo.

Matkassa on ollut nautinto olla mukana.

– Tässä on ollut todella paljon positiivisia asioita. Silloin kun heinäkuussa Jukka (Jalonen) soitti ja kysyi, että lähdetkö mukaan, niin ei silloin epäillyttänyt yhtään ettenkö lähtisi. Nyt kun tämä vielä päättyi tällä tavalla, niin ei tässä kaduta kyllä yhtään. Ikimuistoisia hetkiä on ollut, paljon on tullut oppia ja uskon, että olen myös pystynyt jakamaan oppia eteenkin päin.

– Oikein hieno matka ja ehkä sitten kesällä vasta tajuaa, että mitä kaikkea sitä tuli koettua.

Kehumisen osalta päävalmentaja Jalonen nosti korostetusti esille valmennusjohdon työn, kun Suomi oli kaatanut tiistaina Venäjän finaaliottelussa.

– Tämä ei ole mitään sananhelinää, vaan meillä oli todella hyvä valmennustiimi ja johtoryhmä muutenkin. Todella hyvä, Jalonen painotti ja jakoi vielä erityiskehua.

– Esimerkiksi Pennanen, joka valmentaa HPK:ta ensi vuonna, niin voin sanoa, että kantsii olla hereillä vastustajien. Tulee olemaan laadukasta toimintaa.

Yhteistyö toimi aidosti.

– Jukka luotti meihin. Sain itsekin johtaa ylivoimaa ja peluuttaa hyökkääjiä, niin kuin lähtökohtaisesti halusinkin. Jukka luotti siihen ja se oli hieno asia häneltä, kokeneelta kiekkomieheltä, Pennanen kiitteli jatkaen.

– Meillä oli hyvä tiimi, jossa jokainen hoiti omat tehtävänsä ja tuettiin Jukkaa. Ennen kaikkea oltiin kaikki auttamassa pelaajia.

Miltä sitten nuo Jalosen oikein erityiset sanat ja kehut tuntuvat itselläsi?

– Jos Suomen ehkä se paras valmentaja sanoo noin, niin kyllä se kuulostaa hyvältä, Pennanen myöntää.

Pennasella itsellä on tiedossa nopea hyppäys takaisin arkeen, onhan seurajoukkuekausi kuitenkin pahasti meneillään.

– Torstaina illalla Mikkelissä ja siellä jääharjoitukset. Nyt ei ehdi vielä Heinolaan mukaan. Taitaa olla Hokkia vastaan kotipeli ylihuomenna. Ollaan tämä keskiviikko vielä täällä ja torstaina aamulla matkustetaan Mikkeliin.

Lisäbuustia turnaus, joka tietenkin loppui upealla tavalla, antoi paljon.

– Kyllä, siinä olet ihan oikeassa. Antoi itselle myös itseluottamusta. Tietää, että tekee asioita oikein ja on oikealla tiellä. Se on iso juttu sekin, Pennanen painottaa.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen