HELSINKI. Nuorten Leijonien isoksi sankariksi nousi lopulta Kasperi Kapanen, joka upotti jatkoaikamaalin sisään Venäjää vastaan ja varmisti Suomelle maailmanmestaruuden.

Kapanen pääsi jatkoajalla ujuttamaan vanhanaikaisella kiekon Venäjän verkkoon, minkä jälkeen juhlat olivat valmiita.

– Siinä tilanteessa pakki tuli vähän vastaan ja ajattelin, että vielä riittää potkua jaloissa. Ajattelin ensin mennä maalille siinä, mutta tuntui, että ”Allu” (Aleksi Saarela) ja niiden toinen pakki pyörivät siinä. Sitten ehkä vastustajan pakki vähän luuli, että olen menossa sinne maalille ja se jähmettyi siihen. Sitten sain laitettua tyhjiin, Kapanen kertasi ratkaisuosumaa SuomiKiekko-sivustolle.

Ajatukset olivatkin melko tyhjät.

– Ei ole oikein mitään ajatuksia. Tuntuu vain niin hyvältä ja ehkä on vähän tietynlainen shokkikin. En alkuun uskonut sitä todeksi, mutta kun jätkät heittelivät kamoja sinne tänne, niin kai se sitten meni maaliin, Kapanen sanoi hymyillen.

Kapanen pääsikin upeasti paikkaamaan ottelun kolmannen erän loppuhetkiä, missä Venäjä pääsi dramaattisesti tasoittamaan kamppailun.

– Tuntui pahalta olla itse siinä kentällä ja vielä kun sain kiekon kulmassa ja olin heittämässä sitä pois. Tietenkin siellä tuli sitten joku ryöstämään sen. Jäin pyörimään sinne ja näin kun se meni maaliin. Niin kyllä siinä vähän niin kuin sydän lakkasi toimimasta hetkeksi. Ei uskonut, että se on totta.

– Mutta sitten lähdettiin jatkoajalle, niin mulla ainakin oli luottavainen olo, että voitetaan. Sanoinkin Allulle, kun mentiin seuraavaksi jäälle, että ei tässä ole kahta vaihtoehtoa. Mä en todellakaan lähde pois täältä hopeamitali kaulassa. Naureskeltiin vähän sitten jälkikäteen, että mentiin jäälle ja tehtiin se.

Sitäkin kautta maali oli oikein erityisen makea.

– Sitä itse ottaa siitä (tasoitusmaalista) vastuun kun oli jäällä ja kun oli paikka purkaa. Kai mä jotenkin sen sitten tuossa paikkasin, Kapanen naurahti.

Matka Kapasella itsellä kruunautui lopulta upeasti. Alla olivat huonosti menneet MM-kisat viime vuodelta, mutta nyt kaikki päättyi upeasti.

– Matka on ollut pitkä ja kivinen, mutta kai kun vain on uskonut siihen omaan tekemiseen ja tehnyt vain niin pirusti hommia, niin tässä on se palkinto.

Iso juttu MM-kullan takana oli se, että Nuoret Leijonat olivat nimenomaan joukkue.

– Huikeita yksilöitä, mutta ennen kaikkea kun ne yksilöt tulevat yhteen ja ollaan joukkue. Varmaan paras kiekkoryhmä missä olen koskaan ollut. Ihan huikeaa, Kapanen tunnelmoi ja jatkoi.

– Pitkä ja raskas turnaus takana, mutta musta tuntuu, että ansaittiin tämä voitto.

Tästä Kapasen mukaan on hyvä lähteä jatkamaan kautta Pohjois-Amerikan puolelle.

– Hyvällä fiiliksellä. Tästä on tullut itseluottamusta, otan sen sinne mukaan ja pelaan huikean kauden. Tavoite on nousta ylös ja pelata isojen poikien kanssa. Mutta sillä ei ole mikään kiire.

Kapanen olikin pelin jälkeen tunteiden ja olotilojen melkoisessa myrskyssä.

– Yritän vain nopeasti käydä nämä haastattelut läpi, koska en tunne jalkojani ja puhekyky meinaa alkaa heikentyä. Haluan vain päästä juhlimaan ystävieni kanssa, Kapanen sanoi ja jatkoi illasta humoristisesti.

– Menen ajoissa nukkumaan tänään, iso sankari heitti vekkulisti.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen