Kommentti: Tässä he ovat – 20 mielenkiintoisinta pelaajaa kesän 2016 NHL-draftissa

© Kuva: Ilari Savonen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

SuomiKiekko-sivustolla TET-harjoittelijana toiminut Markus Leskinen listasi 20 hänen mielestään ensi kesän NHL-draftin kuuminta nimeä.

1. Auston Matthewsia on verrattu Buffalo Sabresin suurlupaukseen Jack Eicheliin. Matthewsin uskotaan olevan tulevaisuudessa yksi NHL:n parhaimmista keskushyökkääjistä. Hänen suurimpia vahvuuksiaan ovat erittäin tehokkaat luistelu- ja viimeistelytaidot. Auston on hyvin todennäköisesti ykkösvaraus ensi kesän NHL-draftissa.

Matthews teki viime kesänä hieman poikkeavan ratkaisun kuin ykkösvaraukset yleensä, kun hän teki yksivuotisen sopimuksen Sveitsin liigassa pelaavaan ZSC Lionsin kanssa. Auston on pelannut Sveitsin liigassa erittäin vakuuttavasti ja viimeistellyt 26 ottelussa 19 maalia ja 13 syöttöä. Matthews valittiin myös vuoden vaihteen U20-turnauksessa tähdistökentälliseen.

2. Patrik Laineella on erittäin hyvä rannelaukaus, ja hänen laukaustaan ovat monet kehuneet vuolaasti. Hän on isokokoinen 194 cm ja painoa on 95 kg. Patrik on erittäin taitava pelaaja, ja hän on hyvä myös suojaamaan kiekkoa. Laineelta löytyy sopivanlaista itsekkyyttä hänen hakeutuessaan vetopaikoille. Hän ei välttele myöskään fyysistä peliä, vaan taklaa aina paikan tullen. Patrikilla on potentiaalia nousta NHL:ssä jopa 40-50 maalin mieheksi. Laine on haastatteluissa todennut, että hänen tavoitteensa on olla maailman paras jääkiekkoilija. Linkki Patrik Laine -kirjoitukseen 5.10.2015 

3. Matthew Tkachuk on entisen NHL-tähden Keith Tkachukin poika. Keith pelasi NHL:ssä yhteensä 18 kautta, joista suurimman osan St.Louis Bluesissa.

Matthewin vahvuuksia ovat hyökkäyspään taidot ja fyysinen peli. Hänen pitää kuitenkin vielä parantaa puolustuspeliään. Matthew on ollut tällä kaudella tehokas OHL-joukkue London Knightsissa. Tehot ovat 33 ottelussa  15+48. Hän oli hyvä myös U20-kisoissa tehtyään 11 pistettä 11 ottelussa. Matthew muodosti kisoissa USA:n ykkösketjun yhdessä Matthewsin ja Colin Whiten kanssa. USA voitti turnauksessa pronssia.

4. Jesse Puljujärvi on erittäin luisteluvoimainen pelaaja. Lähtönopeus on huikealla tasolla, ja hän on pelityyliltään hyvin monipuolinen pelaaja. Kärpissä hänen kautensa ei ole kuitenkaan mennyt ihan toivotulla tavalla ainakaan pisteiden valossa. Puljujärvi nosti osakkeitaan pelaten loistavasti U20-kisoissa. Jesse jäi vain pisteen päähän Jaromir Jagrin piste-ennätyksestä. Hänen tehonsa olivat 17 pistettä 7 ottelussa. Puljujärvi todisti monille kykyjenetsijöille olevansa yksi ikäluokkansa parhaimmista lupauksista.

5. Jakob Chychrun on lähtökohtaisesti koko draftin paras puolustaja. Chychrun on taitava pelaaja, joskin hän voisi vielä kehittää hyökkäyspään pelaamistaan. Häneltä monet ovat odottaneet vieläkin enemmän tehoja kuin mitä hän on OHL-joukkue Sarnia Stingissa tehnyt (27 tehopistettä 37 ottelussa). Chychrun on siitä huolimatta todella kova lupaus. Hänellä on potentiaalia nousta muutaman vuoden päästä NHL:ssä huippupuolustajaksi. Jakob on todella hyvä lohdutuspalkinto joukkueelle, joka ei pääse varaamaan ihan kärjen tuntumassa.

6. Michael McLeod on isokokoinen sentteri, ja hän on ollut nousussa monissa rangeissa. Hän ei kuitenkaan pelannut Kanadan joukkueessa U20-kisoissa, mikä voi hieman tiputtaa pelaajan arvoa. Michael on taitava pelaaja, ja hänellä on hyvä laukaus. Hän on loistava luistelija isokokoiseksi pelaajaksi. Michael on kuitenkin vasta 17-vuotias, ja hän on siitä huolimatta pelannut OHL-joukkue Mississauga Steelheadsissa yli piste per ottelu tahdilla. Michael voi olla tulevaisuudessa top 6 -hyökkääjä hänet varaavalle joukkueelle.

7. Kieffer Bellows on noussut lähemmäksi kärkeä viime aikoina. Bellows on pelityyliltään voimahyökkääjä. Hänellä on todella hyvä laukaus, ja hän on tehnyt USDP:ssä 35 maalia 17-vuotiaana. Bellows on myös todella hyvä laitakamppailuissa, ja sen takia häneltä on vaikea riistää kiekkoa pois. Hän on vahva pelaaja. USDP-lupauksia on hieman aliarvioitu viime vuosina, joten hän saattaa vielä tippua alemmas mitä lähemmäksi kesän draft-tilaisuus tulee. Kiefferilla on kuitenkin potentiaalia olla vähintään 15-20 maalin mies myös NHL:ssä hyvän laukauksensa ansiosta.

8. Mikhail Sergachyov on vahva puolustaja, ja hän pelaa vakuuttavaa kahden suunnan peliä. Selkeitä heikkouksia Mikhailin pelistä ei löydy. Sergachyov ei pelannut vuodenvaihteessa pelatuissa U20-kisoissa. Pelityyliltään hän muistuttaa vähän Nashville Predatorsin huippupuolustajaa Roman Josia. Mikhailin vahvuuksia ovat hyvä pelisilmä ja hänen laukauksensa. Erityisesti Sergachyovin rannelaukaus lähtee kovaa ja tarkasti, minkä varmasti monet kykyjenetsijätkin ovat huomioineet. Hänellä on potentiaalia nousta NHL:ssä jopa ykkösparin puolustajaksi.

9. Pierre-Luc Dubois on isokokoinen ja 191 cm pitkä hyökkääjä. Hän on monipuolinen ja hyvä pelaaja myös puolustussuuntaan. Duboisilta ei isoja heikkouksia löydy. Pelityyliltään hän muistuttaa vähän Colorado Avalanchen supertähti Gabriel Landeskogia. Dubois on yksi nuorimmista varattavista koko NHL-draftissa. Hänen uskotaan olevan tärkeä pelaaja tulevalle seuralleen, vaikkei hänestä mitään supertähteä välttämättä kannata odottaakaan.

10. Olli Juolevi muistuttaa pelityyliltään hyvin paljon Pittsburgh Penguinsin puolustaja Olli Määttää. Juolevi pelaa varmaa peliä illasta toiseen eikä hän panikoi paikan tullen. Hänelle sattui kuitenkin vielä vähän liikaa harhasyöttöjä U20-kisoissa. Olli sai kuitenkin 9 syöttöpistettä 7 ottelussa. Hän oli myös yksi suurimmista syistä siihen, että nuoret leijonat voittivat kultaa U20-kisoissa ollen Suomen joukkueen ykköspuolustaja kisoissa.  Hän on hyvin todennäköisesti vähintään top 4 -puolustaja NHL:ssä parin vuoden päästä.

11. Alexander Nylander pelaa hyvin samanlaista peliä kuin hänen veljensä William Nylander. Alex on pelannut tällä kaudella OHL-joukkue Mississauga Steelheadsissa. Hänen tehonsa ovat tähän mennessä 37 ottelussa 24+30. Alex on myös tällä hetkellä joukkueensa paras pistemies Steelheadsissa, ja hän on muodostanut hyvän tutkaparin McLeodin kanssa. Williamin hyvät otteet AHL:ssä saattavat nostaa Alexin sijoitusta kesän draftissa. Alexilla ei ole suurempia heikkouksia, mutta luistelua hän voisi vielä kehittää tulevaisuudessa, vaikka se onkin jo hyvällä tasolla.

12. Julien Gauthier on isokokoinen 193 cm pitkä voimahyökkääjä, jonka taidolliset ja fyysiset ominaisuudet ovat hyvällä tasolla. Hän painaa 102 kg. NHL-seurojen uskotaan olevan hänen tyylisten pelaajien perässä, koska Gauthier pelaa koko sydämellään. Julienilla on hyvä laukaus, ja hän on tehnyt 32 maalia QMJHL-joukkue Val-d’Or Foreursissa. Ei ole kuitenkaan täysin varmaa, pystyykö hän tekemään maaleja samaan tahtiin NHL:ssä kuin QMJHL:ssä. Gauthierilla on joka tapauksessa potentiaalia kehittyä hyväksi maalintekijäksi myös NHL:ssä.

13. Clayton Keller on pienikokoinen 178 cm pitkä keskushyökkääjä. Hän on pelannut vahvasti USDP:ssä tällä kaudella. Tehot ovat 36 pelissä 24+45. Hänen vahvuuksiaan ovat taitotaso ja pelikäsitys. Keller saattaa kuitenkin tippua vielä listoilla alemmas kokonsa takia.

14. Jake Bean pelaa OHL-joukkue Calgary Hitmenissä. Bean on kehittänyt luisteluaan tälle kaudelle. Jake pitää idolinaan Anaheim Ducksin puolustaja Cam Fowleria.  Bean on hyvä kiekollinen puolustaja ja ylivoimapelaaja. Kehittämiskohteina hänen pelaamisessaan ovat puolustuspelaaminen ja hän voisi pelata vielä fyysisemmin. Jaken tehot ovat tällä kaudella 44 pelissä 16+25.

15. Charlie McAvoy on erittäin hyvä luistelija ja kiekonkäsittelijä. Hänen pelaamisessaan ei ole kovin suuria heikkouksia. Charlie pelasi hyvän turnauksen USA:n paidassa U20-kisoissa Helsingissä, vaikkei 7 ottelussa saanut tehoja aikaan. Tällä kaudella hän on tehnyt 22 ottelussa 12 tehopistettä NCAA:ssa. McAvoy pelannee kuitenkin vielä muutaman vuoden juniorisarjoja ennen kuin on valmis pelaaja siirtymään NHL:ään.

16. Max Jones on entisen NHL-pelaajan Brad Jonesin poika. Brad pelasi NHL:ssä yhteensä 158 ottelua muun muassa Winnipeg Jetsin riveissä.

Max on pelityyliltään voimahyökkääjä. Hän on isokokoinen ja vahva hyökkääjä. Max on kokoisekseen hyvä luistelija, ja hänellä on hyvä laukaus. Jones on pelannut tällä kaudella OHL-joukkue London Knightsissa. Hänen tehopisteensä ovat tällä hetkellä 39 ottelussa 37 pistettä. Maxin uskotaan olevan NHL:ssä vähintään kolmosketjunlaituri tulevaisuudessa, mikäli mies vain välttyy loukkaantumisilta.

17. Logan Brown on entisen NHL-pelaajan Jeff Brownin poika. Jeff pelasi urallaan 747 NHL-ottelua ja teki niissä 585 tehopistettä.

Loganilla on paljon potentiaalia olla tulevaisuudessa huipputason keskushyökkääjä. Hän on hyvä luistelija ja älykäs pelaaja. Tämän kauden tehot Windsor Spitfiresissa ovat tällä hetkellä 40 tehopistettä 36 ottelussa. Hänen varaamisessaan on kuitenkin riskiä siinä mielessä, että ei ole varmaa, pystyykö hän siirtämään tehonsa myös NHL:ään.

18. Chad Krys on pienikokoinen 180 cm pituudeltaan oleva puolustaja. Hän muistuttaa pelityyliltään Boston Bruinsin puolustaja Torey Krugia. Krys pelasi USA:n joukkueessa vuodenvaihteessa käydyissä U20-kisoissa 7 ottelua ilman tehopisteitä. Chadin vahvuuksia ovat kiekollinen peli, ja hän pelaa hyvin kokonaisvaltaista peliä. Hänen pitää vielä kehittää puolustuspelaamistaan. Krysilla on kuitenkin paljon potentiaalia ja on mahdollista, että hänestä tulee kovan luokan puolustaja NHL:ään.

19. Alex DeBrincat on pienikokoinen yhdysvaltalainen hyökkääjä. Hän on todella taitava pelaaja, ja hänen laukauksensa lähtee terävästi. DeBrincatin pitää kuitenkin parantaa hermokontrolliaan. Siitä nähtiin näyte nuorten kisojen avausottelussa Kanadaa vastaan, kun hän keihästi Travis Konecnya. DeBrincant voisi kehittää myös luisteluaan paremmaksi. Alex on tehnyt tällä kaudella 61 tehopisteitä yhteensä 36 ottelussa ja näistä 35 on maaleja. Jos Alex pystyy kehittämään heikkouksiaan, on hänellä mahdollisuudet nousta NHL:ssä Johnny Gaundreau tyyliseksi kärkiketjujen pelaajaksi.

20. Riley Tufte on yksi NHL-draftin pisimmistä hyökkääjistä, pituutta on peräti 196 cm. Hän on taitava pelaaja ja vahva luistelija. Riley käyttää kokoaan hyväksi, muttei ole kuitenkaan voimahyökkääjä. Pelityyliltään Tufte muistuttaa New York Rangersin tähtihyökkääjää Rick Nashia. Riley Tufte on myös osoittanut, että ykköstyypin diabetes ei estä ammattilaisen jääkiekkouraa.

Markus Leskinen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!