OULU. Lauantain liigakierroksella Kärppien ja Pelicansin välisessä ottelussa ihmeteltiin sitä, miksi oululaisjoukkueen luottosentteri Esa Pirnes jätti kaukalon nopeasti sen jälkeen, kun hän oli alustanut Jesse Puljujärven maalin.

Kamppailun jälkeen kupletin juoni selvisi.

Pelicansin hyökkääjän Henri Heinon luistimen terä oli porautunut Pirneksen luistimen kenkäosasta sisään ja aiheuttanut ”pahan haavan akillesjänteeseen”, kuten Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki asian ilmaisi.

Pirnes myös otti rajun kuvan luistimesta, mihin oli tullut iso pureutumajälki ja suoranainen halkeama.

Vastaavanlaista tilannetta 38-vuotias sentteri ei ole koskaan nähnyt pitkällä kiekkourallaan.

– En ole kyllä. Eikä ole ilmeisesti edustajakaan. Bauer täällä päässä kysyi, että voivatko lähettää kuvan Pohjois-Amerikkaan ja he siellä tutkivat sitten että mitä tehdä tai miksi noin on päässyt käymään. Ei ole tuommoista aikaisemmin tapahtunut heilläkään, Pirnes sanoi SuomiKiekko-sivustolle.

Mitä siinä sitten omasta näkökulmastasi oikein kävi? Millainen tilanne oli?

– Mentiin Heinon kanssa kulmaan ja se oli ihan tavallinen taklaustilanne. Molemmilla vähän heilahtivat jalat, osuivat yhteen ja jostain kumman syystä hänen terä upposi sitten luistimesta sisään. Se oli ihan vahinko, eikä hänellä ollut osaa tai arpaa siinä, että se meni mun kantapäästä sisään.

– Kyllähän siitä sitten aika rumaa jälkeä tuli, Pirnes kertoo.

Silti ehdit vielä yhden maalin alustamaan.

– Se oli sitten seuraava vaihto. En heti huomannu tuota, vaan enemmänkin tunsin siinä tilanteessa että nyt kolahti ja että teki kipeää. Luulin ensin, että se oli vain pieni ruhje, mutta sitten toisen vaihdon jälkeen, missä tuli maali, menin aitioon ja rupesin katsomaan, että tuli veri läpi sieltä luistimesta. Sitten lähdin koppiin.

Lopulta ei ollut kovin kaukana se, että luistimen terä olisi katkaissut Pirneksen akillesjänteen, mikä olisi tietänyt hyvin pitkää sairaslomaa.

– Olisi voinut käydä huonosti ja oli tuuria siinä, että selvisi niin vähällä. Että vain tikkejä tarvittiin, Pirnes myöntää.

Ja niin vain Pirnes oli heti seuraavassa pelissä mukana, kun Kärpät kohtasi tiistaina CHL:n ratkaisevassa välieräottelussa Lukon.

– Aamupäivällä ratkesi pelaaminen. Saatiin rakennettua suojat luistimeen niin, että jalan sai hyvin sinne. Mutta sama vanha luistin. Vähän isonnettiin sitä sillä tavalla, että sai kantapään mahdutettua siihen hyvin.

Revanssia hakemaan

Kärpille meinasi tulla vastaan jo suoranainen sentteripula, kun CHL-ottelussa edustuskiellossa olivat Kim Hirschovits ja Miska Humaloja. Toki toisaalta he ovat olleet myös viime aikoina sivussa niin sairastelun kuin loukkaantumisten osalta.

Helpotusta valmennusjohdolle toikin tieto siitä, että Pirnes pystyy pelaamaan.

Tiistain ratkaisevassa toisessa osassa Kärpät onnistui pitämään Lukon takanaan ja eteni finaaliin Mestarien liigassa.

Täten se pystyi parantamaan viime vuodesta, jolloin se tippui Frölundalle katkerasti toisen välieräottelun jatkoerässä tulleen osuman myötä.

– Tietenkin nyt oli vähän parempi lähtökohta. Viime vuonna oltiin kaksi maalia perässä, kun oltiin menossa kohti toista välieräottelua. Hyvin Raumalla hoidimme itsemme maalin johtoasemaan ja nytkin tämä oli hyvä peli meiltä. Ei tuossa Lukolla ollut kuitenkaan kovin montaa paikkaa, Pirnes kertasi peliä ja jatkoi.

– He tekivät kaksi ylivoimalla, joista ainakin toisessa oma jäähyni oli aika kyseenalainen. En edes mennyt maalivahdin alueen läpi ja veskarin kilpi sitten osui muhun. Ehkä sitten toisessa jäähyssä oli vähän koukkua. Harmittavaa, että ne tulivat, mutta hyvä, että pystyttiin ottamaan voitto tästä välieräsarjasta.

Moni esimerkiksi Kärppien leiristä on hehkuttanut sitä, miten jo tässä vaiheessa eteen tulee kovia kansainvälisiä pelejä, missä panosta riittää.

Ja näissä paikoissa Kärpät on myös pystynyt venymään.

– Se on tärkeä juttu. Vahva merkki siitä, että pystytään pelaamaan hyvin ja puolustamaan hyvin. Nytkin lähtökohta oli se, että olisi pystynyt helposti tässä tilanteessa alkaa liikaa puristamaan mailasta ja ei olisi pystynyt pitämään sitä omaa pakettia kasassa. Olimme kärsivällisiä ja pystyimme hoitamaan tilanteen sillä tavalla, että päästiin finaaliin.

Ja siellä Kärpillä on paikka hakea revanssia viime vuoden tapahtumille.

– Onhan meillä tietenkin hampaankolossa viime vuodelta. Kiva vastata siihen, Pirnes sanoo tulevasta.

Kärppien ja Frölundan välinen CHL-finaaliottelu pelataan Oulussa 9. helmikuuta.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen