On kummallinen päivä Suomessa. Nuorten MM-kisojen finaali on aivan jo ovella, mutta jotain muutakin tapahtuu kiekkoilun parissa.

Nimittäin viiden ottelun liigakierros, mikä menee osittain päällekkäin junnufinaalin kanssa.

Jonakin vuonna asialla ei olisi ollut paljoa merkitysarvoa, mutta nytpä on. Ja paljon.

Nuoret Leijonat on otettu koko kansan jutuksi hyvin vahvasti. Ylellä pelejä on seurannut miljoona yleisö ja todellinen seuraajaluku, eli se, että kuinka moni oikeasti on nähnyt pelejä, on varmasti järkyttävän iso.

Kotikisat ja niin kovia lupauksia, mikä yhtälö. Siihen päälle vielä paljon tapahtumia, iloista meininkiä, hymyilevää Jesse Puljujärveä, upeasti rannariaan laulattava Patrik Laine ja niin edelleen. Ja voittavaa lätkää.

Kertakaikkisen upea juttu, mikä saa päätöksensä nyt tiistaina.

Sitten päästään siihen isoon lapsukseen.

Jo tapaninpäivänä piti hieraista silmiä, kun Nuorten Leijonien kisojen avausottelun yhteydessä pelattiin täysi kierros Liigaa.

Ok, no ei siinä sitten. Vastaväitteilijöitä ilmeni kohtuullisesti, kun asiaa ihmetteli ääneen. Omat perusteet kierrokselle olivat olemassa, mutta silti oli ihmeellistä, miten vuoden ajassa tiedossa olleen päivämäärän kohdalle piti rakentaa tuollaisia päällekkäisyyksiä.

Noh, eteenpäin.

Isompi ongelma tulee vastaan kuitenkin tänään.

Ensinnäkin fakta on se, että Liigan ei olisi missään nimessä tarvinnut pelata tänään yhtään ottelua. Ei todellakaan.

Esimerkiksi keskiviikkona olisi voinut olla varsin hyvin vaikkapa täysi kierros. Olisi kerännyt selkeästi enemmän huomiota ja vähentänyt ongelmia.

Noh, näin ei tapahtunut. Antaako tästä sitten kiitoksen Arto I. Järvelälle vai minne, se nyt on oma juttunsa.

Joka tapauksessa Liiga on sössinyt tämän pahasti.

Kaikista kummallisinta tässä juonessa on se, että juuri Liiga on markkinoinut vahvasti verkkosivuillaan Puljujärveä ja Lainetta. Kyseiset veikkoset ovat tälläkin hetkellä liigan etusivulla isosti näkyvissä ja heistä on tehty seurantaa pitkin syksyä.

He edustavat turnauksessa myös Liigaa ja esimerkiksi MM-finaalissa voisi olla hyvinkin tilanne se, että molemmat aloittavat maalivahdit tulevat Liigasta.

Onko pikkuisen kummallista, että nyt vaikeutetaan näiden heppujen otteiden näkemistä luomalla päällekkäisyyksiä? Ja juuri sinä päivänä, kun he voivat olla koko Suomelle todella isoja sankareita?

Ja vielä kun Hartwall Arenalla pelataan yksi lähivuosien suomalaisen kiekkoilun isoimmista peleistä.

Eikö finaalipaikkaan oikeasti uskottu?

Ja kömmähdystä ei voi selittää mitenkään sillä, että nyt vain päivämäärät sattuivat näin. Nuorten MM-kisojen ohjelma on ollut jo silloin selvillä, kun Liigan otteluohjelmaa tehtiin.

Ei tämä nyt ihan putkeen mennyt. Häpeällistähän tämä on.

Tämä on suomalaisen kiekkoilun iso näyteikkunapeli ja kaikkien pitäisi saada rauhassa katsoa sitä. Eikä hosua liikenneruuhkan keskellä tuhatta ja sataa kotia päin, jolloin on ehtinyt missata jo tovin pelistä.

Valitettavaa katsojille ja iso imagotappio Liigalle.

Ei mitään muuta.

Typerää.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen