HELSINKI. Nuoret Leijonat kärsivät maanantaina tappion MM-kotikisoissaan, kun Venäjä oli sitä parempi lukemin 6-4.

Kotiyleisön edessä pelannut Suomen joukkue johti kamppailua parhaimmillaan jo 3-1, mutta toisen erän toisella puoliskolla suunta kääntyi ja Venäjä pääsi karkaamaan tarvittavalle karkumatkalle.

Kolmannessa erässä Nuorten Leijonien kiri ei kantanut enää rinnalle, vaikka se maalin päähän pääsikin.

– Venäjän toiseen maaliin asti pelattiin hyvää, erittäin hyvää lätkää. Sitten se heidän alivoimamaalinsa vähän lamaannutti meidän pelaamista. Alivoimapeli oli huonoa tänään. Se on ollut meillä vahvaa, mutta nyt se ei toiminut, Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi SuomiKiekko-sivustolle erityisen heikoksi jääneestä osa-alueesta.

– Siinä Venäjä pääsi tavallaan peliin mukaan. Kolmas erä jäi meiltä vähän vajaaksi, eikä sitten saatu sellaista kunnon kiriä aikaiseksi. Yksi maali ei ole kuitenkaan mitään lätkässä, niin siihen olen vähän pettynyt. Ei löytynyt ihan sitä tarvittavaa puristusta, Jalonen harmitteli.

Toisessa erässä Venäjä täräytti kaksi ylivoimamaalia ja yhden alivoimalla. Siihen peli myös lopulta kulminoitui.

– Joka kerta kun Venäjä oli ylivoimalla, niin tuntui että verkko heilui. Ei siinä pelissä ollut siihen asti mitään muuta ongelmaa. Pelattiin ihan hyvin koko ajan, vaikka maaleja siinä tuli. Alivoimapeli sitten mätti ja se yksi ylivoimatilanne.

– Ja kyllä tämä erikoistilanteisiin ratkesi tänään tämä peli. Heillä oli seitsemän paikkaa erikoistilanteissa ja neljästi verkko heilui. Tehokkuutta toki löytyi heiltä, Jalonen kävi läpi.

Ahon ketju loistaa, muut ei niinkään

Liikaa päätä pensaaseen Jalosen mukaan ei pidä laittaa.

– Kyllä mä näen hyviä elementtejä meidän pelissä ja uskotaan siihen, että se toimii jatkossa.

– Nyt vain tuli vaikea hetki vastaan ja me ei pystytty hoitamaan sitä tarpeeksi hyvin. Nyt pitää miettiä sitä, että mitä siinä tapahtui ihan sen kannalta, jos jatkossa tulee tuollainen tilanne eteen. Miten pystytään ehkäisemään se tai miten saadaan se huono hetki vähän lyhyemmäksi.

Jalonen ja Nuorten Leijonien valmennusjohto tekivät pieniä ketjumuutoksia varsinkin kolmannessa erässä. Ja turha puhua pienistä, kun kaikki muut ketjut paitsi Sebastian Ahon johtama vitja menivät uusiksi.

– (Kasperi) Kapanen on ollut kaksi peliä ihan hyvä ja haluttiin hänelle sellainen paikka, missä muillakin äijillä kulkee. (Aleksi) Saarela on ollut hyvä ja (Julius) Nättinen on ollut hyvä. Sen takia hän meni siihen ketjuun.

– Mutta onhan se selvää, että joillakin on enemmän parantamisen varaa kuin jollakin toisella. Ja samalla se on selvää, että tuo Ahon ketju on ollut aika huikea, Jalonen mietti ja antoi hehkutusta.

Muiden ketjujen osalta Jalonen on hyvin rauhallisena.

– Uskon, että muut tulevat sieltä. Tässä on kaksi peliä pelattu ja kaksi peliä alkusarjan osalta jäljellä. Sitten tulee puolivälierä, mihin tämä homma vähän niin kuin kulminoituu. Uskon, että siihen mennessä meillä kaikki muutkin ”isot äijät” ovat tikissä.

– Sen (ajan) täytyy riittää, ei tässä muu auta. Uskon, että jos joku on tyytymätön pelaamiseensa, niin tämän tason jätkät katsovat peiliin ja pyrkivät parantamaan. Taso on kova ja kaikki tietävät sen, että ei täällä helpolla pääse. Pitää vain jostain kaivaa se seuraava pykälä sitten.

Seuraava ottelu Nuorilla Leijonilla on ohjelmassa keskiviikkona Slovakiaa vastaan.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen