HELSINKI. Pelaajaurallaan muun muassa kahdesti Stanley Cupin voittanut ja monissa ympyröissä pelitaidoillaan sekä erityisesti luistelullaan ihastuttanut Reijo Ruotsalainen kuuluu ehdottomasti kaikkien aikojen kovimpien suomalaispuolustajien joukkoon.

Vaikka ikää on 55, erottuu Ruotsalainen edelleen niin sulavalla ja helponnäköisellä luistelullaan kaukalossa, missä häntä on nähty muun muassa legendojen välisissä otteluissa.

Pelaajauransa jälkeen Ruotsalainen on toiminut muun muassa muutamissa eri valmentajatehtävissä, joista viimeisin löytyy Saksasta kaudelta 2013-2014, jolloin hän toimi DEL-seura Kölner Haien apuvalmentaja.

Senkin jälkeen Ruotsalainen on pyörinyt usein valmentajahuhuissa, mutta tällä hetkellä meneillään ovat toisenlaiset kuviot.

– Pistin pystyyn luisteluopetukseen liittyvää konsultointia, missä on esimerkiksi puolustajille vähän enemmän kuin pelkkää luistelua. Nyt tuossa kesällä oli yksi poika, jota treenautin ja siinä saatiin tuloksia aikaiseksi. Siitä sitten innostuin, Ruotsalainen kertoo kuulumisiaan ja nykykuvioita SuomiKiekko-sivustolle.

Osaamista ja tietoa juuri esimerkiksi luistelun saralta Ruotsalaiselta tosissaan löytyy. Nyt sitä on tarkoitus jakaa eteenpäin yksilöllisen valmennuksen kautta.

– Luisteluopettajia on muitakin, mutta pyrin tuomaan vielä sen pelin elementtinä mukaan. Eli olisi sitä ja sitten tekniikkaa. Tarkoituksena tässä olisi saada pelaajista vielä valmiimpia. Niitä tapauksia kuitenkin on, jotka eivät ole ihan vielä valmiita, kun sarjakaudet lähtevät käyntiin. Heitä kun pystyisi auttamaan ja he pystyisivät ottamaan askeleita eteenpäin jo kesän aikana, Ruotsalainen käy läpi.

Tällä hetkellä Ruotsalaisen mukaan toiminnan suhteen käsillä on hieman vielä tunnusteleva tila.

– On mielenkiintoista nähdä, että miten tämä ottaa niin sanotusti jalkaa oven väliin. Uskon, että suomalaisessa kiekkoilussa olisi tälle tilausta.

Ovet auki penkin taakse

Toimintaa Ruotsalainen sanoo tarjoavansa ympäri Suomea, eikä tarkoituksena ole keskittynä mihinkään tiettyyn alueeseen.

– Sellaisia pelaajia kuitenkin on, jotka meinaavat esimerkiksi murrosiässä jäädä luistelussa jälkeen. Seurojen pitäisi pystyä näkemään silloin, että onko sitä muuta taitoa siellä ja panostaa näihin tapauksiin. Antaa mahdollisuuksia ja sitten kokonaisuutta voidaan tukea tällä toiminnalla.

– Ruotsista löytyy hyviä esimerkkejä siitä, että jotkut eivät ole olleet vähän nuoremmalla iällä ihan niin korkealla tasolla, mutta ollaan oltu kärsivällisiä, pidetty heitä mukana ja sitten kun voimatasot ja koordinaatiotasot tasaantuvat, niin moni sellainen on lähtenyt ihan NHL:ään asti. Me pystytään ihan samaan, Ruotsalainen näkee.

Miten sitten valmennuskuviot, onko nyt tarkoitus keskittyä tähän vai onko mahdollisesti jossain vaiheessa aikomus hypätä takaisin penkin taakse?

– Kaikki on auki ja pidetään ovet avoinna. Nyt on tämä toiminta laitettu pystyyn ja tätä lähdetään viemään eteenpäin. Katsotaan, että miten tämä konsultointityö ottaa purjeita alleen ja miten seurat esimerkiksi näkevät sen, että mitä tästä saisi irti ja miten esimerkiksi pelaajat voisivat ottaa askeleita eteenpäin juuri ihan jo kesän aikana.

– Tämä on kuitenkin suomalaiselle jääkiekkoilulle aihe, mitä pitäisi miettiä, että olisiko tämä jotain sellaista, mitä tarvitaan, Ruotsalainen pohdiskelee.

Henkilökohtaisesti Ruotsalainen miettiikin tällä hetkellä sitä, että mikä on se juttu, johon on hyvä keskittyä. Ainakin nyt se on konsultointityö.

– Nyt ollaan tässä ja katsotaan sitten, että tuleeko sellainen mahdollisuus vastaan jossa voisi esimerkiksi tehdä tätä konsultointityötä samalla.

– Aika näyttää, Ruotsalainen sanoo tulevaisuudesta viitaten mahdollisiin valmennustehtäviin.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen