HELSINKI. Leijonien maalille kutsun sai ehkäpä jopa povattu nimi: Harri Säteri.

Miksi sitten povattu?

Syyt löytyvät alkukaudesta.

Säteri on ollut suorastaan sensaatiomaisen hyvä Vitjazin tolppien välissä ja matkan varrella hän on käytännössä yksin pysäyttänyt muun muassa Jokerit vieraissa.

Toki kunniaa voi antaa myös Vitjazin puolustamiselle, mutta Säteri on kaapinut parhaimmillaan huikean määrän isoja torjuntoja ja ollut yksi iso tekijä siinä, miksi Vitjaz on esimerkiksi tällä hetkellä kuundetena läntisessä konferenssissa KHL:ssä.

Sijoitus on ollut myös välillä parempi, mikä on osoitus siitä, kuinka positiivisesti Vitjazilla ja Säterillä kausi on lähtenyt liikenteeseen.

Alkukaudella peräti 27 ottelua pelannut Säteri on ottanut koppeja peräti 94,2 torjuntaprosentilla. Matkan varrelle on mahtunut neljä nollapeliä ja päästettyjen maalien keskiarvo on vain hieman yli kaksi (2.05).

– Eivät tilastot toki ihan kaikkea kerro, mutta hyvin on kulkenut. Ollaan myös joukkueena pelattu ihan hyvin ja mainiot fiilikset ovat jääneet, Säteri käy läpi SuomiKiekko-sivustolle.

– Tuntuu, että on ottanut yhden askeleen eteenpäin, Säteri jatkaa.

Kauteen lähdettäessä asetetut tavoitteet ovat alkaneet täyttyä jo nopealla aikataululla.

– Tarkoituksena oli kehittyä ja parantaa omaa peliä. Totta kai Leijonat oli myös yksi tavoite ja samalla auttaa seurajoukkuetta pudotuspeleihin.

Noh, pudotuspelipaikka ei ole vielä tietenkään varma, mutta joka tapauksessa Vitjaz on hyvin taistossa mukana.

Leijoniin kutsu tippui heti yhteen maajoukkuekauden tärkeimpään tapahtumaan.

– Se varmasti on niin, että tänne kutsutaan ne, jotka ovat myös sen paikkansa ansainneet, Säteri allekirjoittaa.

– Totta kai tässä on isot näyttöhalut ja iso näyttöpaikka tämän on, sen voi kyllä myöntää.

Silmissä Pohjois-Amerikkaan paluu

Suomella on totuttu näkemään MM-kisatasolla joka vuosi erittäin kovia maalivahteja. Ylipäätänsä veskareiden taso on ollut ihan maailman mittakaavassa jo lukuisia vuosia todella vahva nimenomaan suomalaisten osalta.

Mutta esimerkiksi MM-kisat eivät vielä mitenkään kovin erityinen tavoite ole Säterille.

– Eivät ne kyllä ole hirveästi mielessä. Enemmän peli kerrallaan menee, mutta totta kai on hienoa, jos tulee valituksi. Mutta yritetään nyt keskittyä ensin tähän hetkeen.

Säteri saapui KHL:ään ja Vitjaziin viime vuonna sen jälkeen, kun hän oli viettänyt kolme täyttä kautta Pohjois-Amerikassa.

Ne vierähtivät enemmälti AHL:n puolella, eikä paikkaa ylhäältä meinannut oikein millään aueta.

– Ei se Pohjois-Amerikka tavoitteena ole missään nimessä haudattu. Aikataulusta on vaikea sanoa, mutta haluja on sinne palaamiseen kyllä. Paljon jäi hampaankoloon siitä ensimmäisestä reissusta, Säteri sanoi perustellen sitä, miksi NHL-komennukset jäivät väliin yksinkertaisesti:

– Ei musta tarttunut tarpeeksi. Kyllä siihen moni asia vaikuttaa, mutta se oli varmasti se isoin syy.

Leijonissa Karjala-turnauksessa Säterillä on todella tuttu kilpailija maalilla. Juha Metsola, joka myöskin tulee Tampereelta ja on vielä samaa ikäluokkaa.

– Vielä samasta kaveriporukasta tullaan, niin erittäin hyvin tulemme juttuun. Mutta totta kai kaukalossa on aina sitten kova kilpailutilanne, Säteri hymähtää.

Leijonien ryhmä ympärillä vaikuttaa Säterin mielestä lupaavalta.

– Hyvä nippuhan tuossa on. Paljon kokeneita äijiä on mukana, mutta myös taitoa löytyy. Varmasti neljä hyvää viisikkoa saadaan jalkeille.

– Ja varmasti se tiivis viisikkopelaaminen on se meidän isoin asia tässä, mutta uskon, että myös hyökkäysvoimaa löytyy meiltä. Joukkueena puolustaminen ja joukkueena hyökkääminen, se on se meidän juttu.

Karjala-turnauksen avaava Leijonien ja Venäjän peli alkaa torstaina kello 18.30.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen