Kommentti: Kiekkosarja, joka ampuu itseään kerta toisensa jälkeen polveen

© Kuva: Getty Images

Mestiksen syksy on ollut monessa mielessä positiivinen yllätys.

Vaikka sarjan yllä leijui jo ennen ensimmäisiä otteluita synkkiä pilviä, on alkukausi jättänyt monessa mielessä hyvän kuvan peleistä.

Tulokset ovat olleet yllätyksellisiä ja sarja on tarjonnut jo lyhyessä ajassa monta uutta tulevaisuuden nimeä kiekkoseuraajille.

Pelillisesti Mestiksessä on pelattu alkukaudesta värikästä ja viihdyttävää kiekkoa. Lätkää, jonka taso on ollut jopa yllättävän korkea.

Siinä mielessä on surullista, kuinka kulisseissa sählätään yhä tutulla volyymilla.

Tuorein tapaus nähtiin viikonloppuna tulevien revanssipelien suhteen. Otteluparien valinta etukäteen oli jo erikoinen episodi.

Valintaprosessia perusteltiin lyhyillä välimatkoilla. Samalla yhdeksi kaksikoksi valittiin kuitenkin Hermes-Jokipojat. Kaksi joukkuetta, joiden jäähalleilla on välimatkaa melkein 500 kilometriä.

Ottelupareilla oli joka tapauksessa perusteet olemassa. Viime kauden sarjasijoituksiin perustuvilla valinnoilla haettiin ennen kaikkea tasaisia tuplakohtaamisia.

Erikoisin sääntö pulpahti julkisuuteen vasta muutama päivä ennen pelejä. Mestiksen johto oli kaikessa hiljaisuudessa päättänyt lisätä kahden pelin panosta ylimääräisillä pisteillä.

Näin ollen esimerkiksi voittamalla molemmat pelit joukkue voi saada peräti kahdeksan pistettä viikonlopun kahdesta ottelusta (Lue uutinen).

Kahden ottelun panoksen korottaminen on erikoinen veto pitkään runkosarjaan. F1-maailmasta tuttu pistekikkailu tuntuu pitkän runkosarjan keskellä lähinnä teennäiseltä yritykseltä lisätä hypeä marraskuisten pelien ympärille.

Kaikista oudointa päätöksessä on silti tiedottaminen. Tai sen puute.

Päätös oli tehty ilmeisesti jo ennen kauden alkua. Mestiksen sivuille pieni lisäys ilmestyi vasta loppusyksyn aikana. Ja sekin tehtiin ikään kuin salaisesti piilottaen pikkupräntti sisäsivulle.


Sen myötä koko prosessista tuli kuva, etteivät sarjapomot edes halunneet saada uutista julkisuuteen. Tai sitten joku taho vain unohti ilmoittaa uudistuksesta.

Nyt uutinen piilotettiin ensin verkkosivujen sekaan. Ja vasta kun asia muuta kautta nousi julkisuuteen, tultiin sen jälkeen tiedotteen kanssa esille.

Kuvaavaa on, että esimerkiksi Jokipoikien kokenut hyökkääjä Ossi Pellinen myönsi suoraan luulleensa uutisen ylimääräisistä pisteistä olleen aluksi vitsi.

Tämän tarinan vitsi löytyy kuitenkin muualta. Valitettavasti nämä kestoläpät eivät enää naurata.

Mestiksen tiedottaminen korostuu entisestään aikana, jolloin koko sarjan medianäkyvyys on minimissään. Tällä hetkellä toiminnasta tulee kuitenkin mieleen enemmän huono toistohuumori.

Kun sarjakuvista tuttu piirroshahmo ampuu itseään jalkaan kerran, se on hauskaa. Toisenkin kerran sille tulee helposti hihitettyä. Mutta kun sama toimenpide toistetaan liian monta kertaa, ei se kelpaa enää edes huonoksi huumoriksi.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo

» Suomen viihdyttävintä lätkää! Näe Mestiksen kaikki ottelut suorina Ruudussa!