Kolumni: Minne SaiPa ei voisi mennä?

© Kuva: Pekka Mäntylä

Toimittaja Ilari Savonen pureutuu kolumnissaan tällä hetkellä sarjakärjessä olevaan SaiPaan.

***

Kun miettii tällä hetkellä kotimaisen Liigan mallioppilaita eli suoranaisia esimerkkiseuroja, nousee esille kaksi tahoa. Kärpät ja SaiPa.

Näistä Kärpät on Lauri Marjamäen tulon jälkeen ollut Liigan paras joukkue pelillisesti ja se on toimitusjohtajan Juha Junnon rautaisella otteella tehnyt todella kovaa tulosta koko ajan. Seura on Euroopankin mittapuulla aivan kärkitasoa ja se on suuria suosikkeja voittamaan muun muassa CHL:n.

Viime vuosina Tappara on ollut Kärppien suurin ja kovin kilpakumppani. Kaksi seitsemänsiin peleihin asti venynyttä finaalisarjaa, mutta molemmista kullat ovat jääneet Kärpille.

Tänä vuonna suurimmaksi haastajaksi on nousemassa SaiPa.

Miksi?

SaiPa on tehnyt useamman vuoden ajan erittäin hyvää työtä itärajalla. Pekka Tirkkosen johtama valmennus on luonut hyvin väkevän identiteetin SaiPalle ja se ei ole kokenut sen suurempia muutoksia kun ajat ovat menneet eteenpäin.

Sen materiaalin laatu on loistava. Sen kärkipelaajat ovat todella laadukkaita, mutta joukkueessa on myös hyvää kilpailutilannetta eli yhtä kuin leveyttä.

Ja on annettava tuntuva oodi SaiPan johdolle. Tälläkin hetkellä juuri SaiPan ulkomaalaisvahvistukset ovat sarjan parhaimpia. Sam Lofquist on koko Liigan paras hyökkäävä puolustaja, David McIntyre on selkeästi nousemassa vielä paremmalle tasolle missä hän oli viime vuonna, Chad Rau on aidosti johtava hyökkääjä.

Näiden tueksi SaiPalla on niin sanottuja seuran johtavia pelaajia. Omia poikia. Jussi Markkanen ja nyt SaiPaan palannut Petteri Nokelainen, Ville Koho ja niin edelleen. Näiden pelaajien merkitystä ei voi missään nimessä vähätellä.

Ennen kaikkea tärkeää on se, että SaiPa on kokonaisuudessaan samalla sivulla. Ei falskaa jonkin osa-alue tai että olisi jossain esimerkiksi isoja kysymysmerkkejä. Onko siitä siihen ja siitä tuohon.

Nuoret pelaajat menevät eteenpäin ja kehitystä tapahtuu. Kaikki tämä tapahtuu seurassa, jonka moni mieltää edelleen ”pieneksi”.

Se on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin pieni seura.

Se on taloudellisesti loistavaa jälkeä tekevä seura, joka on rakentanut maltillisesti, mutta tehokkaasti omaa juttuaan.

Sillä on hyvät maalivahdit, sillä on hyvä puolustus ja sillä on terävä hyökkäys. Sen valmennus on rakentanut sen identiteetin, millä SaiPa ei alistu kellekään.

Minne SaiPa ei voisi mennä? Miksei SaiPa voisi tällä kaudella mennä finaaleihin, varsinkin kun sen joukkue on entistä vahvempi?

SaiPalle voi povata tällä kaudella hyviä asioita. Pohjat ovat kunnossa ja mikäli vain se pysyy terveenä, eikä pahoja loukkaantumisia tule vastaan, on se todella kova haastaja ihan Kärpillekin.

SaiPa on rämpinyt välillä pahoissakin vaikeuksissa, mutta hyvin moni seura voi ottaa siitä mallia, miten se on noussut pohjilta korkealle.

On hienoa nähdä, että onko nyt se aika, jolloin SaiPa murtautuu finaaleihin? Aineksia sille löytyy.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen