– [Carl] Brewerin merkitys oli äärettömän suuri. Meillä oli nippu hyviä pelaajia, jotka eivät tienneet, kuinka hyviä he olivat. Sitten Brewer tuli ja teki heistä tähtiä.

Näin sanaili HIFK-aiheisen kirjan julkistamistilaisuudessa tänään perjantaina Göran Stubb, joka toimi HIFK:n toiminnanjohtajana 1960-luvun lopulla seuran hankkiessa pelaajavalmentajakseen NHL-tähti Brewerin.

Intohimoisen IFK-fanin Markus Ånäsin kirjoittama HIFK – Ikuisesti sinun poukkoilee sujuvasti ajanjaksosta, urheilulajista ja henkilöstä toiseen, mutta heti johdantoluvun jälkeen kirja käsittelee pitkän pätkän Carl Breweria.

– Hän sytytti myös yleisön ja teki HIFK:n jääkiekosta sen mitä se on tänäkin päivänä. Jos HIFK on uskonto, tämä [Jäähalli] on sitten HIFK:n kirkko ja Brewer sen ylipappi, Stubb julistaa.

Brewer vietti Suomessa vain yhden kauden mutta jätti silti edelleen näkyvän jäljen punapaitojen kovaluiseen pelitapaan ja mentaliteettiin.

Halpa hankinta hän ei ollut: 20 000 dollarin liksalla, Lehtisaaren asunnolla ja Datsunilla olisi saanut kirjan mukaan tuohon aikaan kaksi kentällistä suomalaisia maajoukkuemiehiä.

Kun miehen vaikutus tuntuu seurassa vielä liki 50 vuotta myöhemmin vahvana, voinee sanoa sijoituksen olleen enemmän kuin tuottava.

Pekka Mäntylä, Helsinki