Teemu Ramstedtista kaavaillaan tulevalla kaudella HIFK:n ehdotonta ykkössentteriä. Miehellä on takana tehojen puolesta hyvä kausi, ja Ramstedtista huokuu juuri CHL-pelien kynnyksellä suuri rauhallisuus ja hyvä itseluottamus.

SuomiKiekko-sivusto vieraili IFK:n kotihallissa ”Nordiksella”, ja sai piinapenkissään 27-vuotiaalta keskushyökkääjältä monia suoria vastauksia suoriin kysymyksiin.

Miltä kunto tuntuu tässä vaiheessa vuotta?

Ei ole mitään vammoja, mikä on pääasia. Olen säästynyt vammoilta monena kesänä, sillä olen tottunut huolehtimaan itsestäni, eli mitään turhia vammoja ei ole tullut. Se on jo puoli voittoa. Nyt on tullut oltua neljä kuukautta pois jäältä, sillä en käynyt viimeisen pelin jälkeen jäällä lainkaan ennen kuin aloitimme 3.8. Luistelukuntoa pitää vielä hakea, sillä se on eri asia kuin juoksu-, ja pyöräily- tai uintikunto. Se on haettava jäältä.

Miltä harjoituspelit ovat tuntuneet?

Harmi, ettemme ole saaneet täyttä joukkuetta tai edes neljää hyökkäysketjua kasaan. Se on rikkonut pelaamistamme, mutta kaikilla on varmasti vielä säätöä. Tuloshan on Tampereelta hyvä, ja siihen voi olla tyytyväinen.

”Ketjua ei kannattaisi rikkoa”

Rauman Pitsiturnauksessa Ramstedtin laidoilla kiisivät Tomas Zaborsky ja Joonas Rask. Viime viikon Tampere Cupissa Zaborsky vaihtui Mika Partaseen. ”Ramulla” on selvä toive siitä, missä koostumuksessa hän haluaisi ketjunsa olevan, kun tosipelit alkavat.

Miltä ketjut tuntuivat?

Pelaisin mielelläni ”Zabon” ja ”Rassen” kanssa. Kevät meni hyvin ja siinä on hyvä ketju. En osaa sanoa, miten jatkamme, sitä pitää kysyä tuolta. He olisivat oma toive ketjukavereiksi, sillä siinä löytyi kemia hyvin. Sitä ei kannattaisi rikkoa.

Mikä tekee siitä ketjusta niin hyvän?

Tykkäämme pitää ”Zabon” kanssa paljon kiekkoa ja hyökätä. Toinen on maalintekijätyyppi ja toinen syöttelijä, vaikka viime kaudella tehot menivätkin toisin päin. ”Rasse” on hyvä pelaavakin pelaaja, mutta pystyy tuomaan järjetöntä luistelua ja tsemppiä ja kaivamaan meille kiekkoja. Siitä tulee hyvä yhdistelmä, kun ei ole kolmea taiteilijaa, vaan enemmänkin kaksi taiteilijaa ja yksi duunariosaston äijä. ”Rasse” on lisäksi rightin pelaaja, ja se tuo lisää ulottuvuutta. Pelasimme myös ylivoimaa viime kaudella. Se auttaa, kun olemme ylivoimassa ja pelaamme viidellä viittä vastaan.

”Lopetan, kun en halua olla paras”

Ramstedt tuli HIFK:hon takaisin keväällä 2013 kierrokseltaan Bluesissa, Pietarin SKA:ssa ja AIK:ssa. Terveenä pysyessään Ramstedt on ehdottomasti kotimaan sarjan kärkeä pelipaikallaan, minkä hän tietää hyvän itseluottamuksen turvin itsekin.

Yleisöllä on varmasti lupa odottaa sinulta paljon?

Totta kai. Lähden positiivisin mielin, ja odotan, että pääsen johtamaan jengiä eturintamasta. Se on itselleni iso mahdollisuus, ja viime kaudesta on mahdollista mennä eteenpäin.

Voidaanko sanoa, että tällä kaudella tulet lukeutumaan Liigan kolmen parhaan sentterin joukkoon?

Haluan olla paras sentteri! Se on tavoite, enkä tavoittele sitä, että olisin kolmanneksi paras. Pelaan siksi. Lopetan sitten, kun en enää halua olla paras.

Oletko nykyisen IFK-pestisi aikana kypsynyt ratkaisevasti pelaajana, että olet ehdotonta Liigan kärkeä?

Ehkä tämä aika ei ole ollut niinkään ratkaisevaa, vaan se kehittyminen on pitkää jatkumoa. Olen varmasti monessa asiassa parempi kuin tullessani. Olin ulkomailla vuoden, mikä kasvatti. Espoossa löin ryminällä läpi, ja sitten lähdin kesken kauden KHL:ään. Pelasin monen mielestä parempaa lätkää silloin kuin viime kaudella. Riippuu siitä, keneltä kysyy ja miten joukkueen ja ketjun peli sujuu. Se ei ole aina vain itsestä kiinni. Kun ura menee eteenpäin, pitää itsekin mennä tasaisesti eteenpäin. Kun ikää tulee, niin joka vuodesta pitää oppia uutta, että voisi olla parempi.

”Joukkueen samana säilyminen on etu”

HIFK muuttui viime kaudesta hämmästyttävän vähän, sillä joukkueesta lähteneiden ja siihen tulleiden pelaajien yhteenlaskettu määrä pyörii kymmenen korvilla, kun monessa seurassa yhteen suuntaan on mennyt tai tullut enemmän pelaajia.

Onko nykyään Liigassa vahvistumista sekin, että joukkue pysyy kasassa?

Se on vahvuus ainakin syksyllä. Syksy on aikaa, jolloin voi tulla paljon yllätyksiä. JYP aloitti aikanaan huonosti ja voitti runkosarjan. Jos meillä jokin ylivoimakuvio on toiminut, ei sitä tarvitse treenata, vaan se on heti valmiina. Kun kausi etenee, niin en usko, että tällä asialla on merkitystä maaliskuussa. Parhaat jengit löytävät pelinsä viimeistään keväällä.

Syksylläkin saadut pisteet lasketaan keväällä.

Sen edun tämä antaa. Kaikki pisteet ovat kokonaispistemäärään yhtä arvokkaita, oli ne saatu syksyllä tai keväällä. Siinä mielessä olet oikeassa.

Millainen buusti tulisi Liigaan siitä, että CHL:n alkulohko menisi hyvin?

Meillä on se etu, että joukkue on säilynyt hyvin samanlaisena. Nämä pelit eivät ole irrallisia, vaan sama fiilis ja itseluottamus tulee siitä, miten nämä pelit menevät.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen