HIFK lähtee Champions Hockey Leaguen avaukseen hyvien otteiden siivittämänä, sillä sen kolmen viimeisen harjoituspelin saldo on yhtä monta voittoa, ja maalierokin on mukava 15-3. Viimeisimpänä kaatui Blues 5-1. SuomiKiekko-sivusto tapasi IFK-laituri Joonas Raskin CHL:n ennakkotunnelmissa.

Miltä tuntuu, kun treenimatsit ovat takana?

Olemme voittaneet Pitsiturnauksen jälkeen kaikki pelit. Hyökkääjiä on ollut vähän peleissä, mutta ei haittaa meikäläistä. Pääsenpähän pelaamaan enemmän! Kunhan saamme kaikki kuntoon, niin eiköhän tästä hyvä tule. Meillä on hyvä paketti kasassa. Alakertaan tuli pari kovaa vahvistusta, ja kun (Roope) Hintz saadaan mukaan, niin mukana on kolme kovaa vahvistusta.

Millä voitot ovat irronneet?

Olemme olleet rohkeita ja pelanneet tätä peliä. On löytynyt hyviä syöttöketjuja, olemme pystyneet pitämään kiekkoa hyökkäysalueella ja menneet röyhkeästi maalille. Ylivoimakin on toiminut hyvin alusta lähtien, vaikka emme ole treenanneet sitä juurikaan. Peli ei ole missään tapauksessa valmista, mutta jätkät ovat hyvässä kunnossa, ja sitä kuntoa pitää vaan kasvattaa.

Eikös se olisi huono juttu, jos peli olisi elokuussa valmista?

Olemme treenanneet pari viikkoa ja meininki on hyvä. Itse olen saanut treenata hyvin, ja jalat liikkuvat aika iloisesti. Miehen pitäisi olla viimeisen päälle kunnossa.

”Paikkoja joka vaihdossa”

Rask aloittaa IFK:ssa toisen kautensa, ja kaikesta näkee, että savonlinnalaislähtöinen pelaaja on paremmassa iskussa kuin vuosi sitten Helsinkiin tullessaan. Energinen laituri on löytänyt paikkansa niin joukkueessa kuin ketjuissakin. Rask on pelannut kaikki kesän ottelut tutun sentterin Teemu Ramstedtin kanssa.

Mainitsit jalkojen liikkuvan. Hyvästä liikkeestähän sinä ”elät” kaukalossa?

Juuri näin. Jalat liikkeelle, ja sitä kautta pystyn riistämään kiekkoja ja luomaan paikkoja. Kun sentterit syöttävät, niin sitten pitää itsekin kiekko reppuun. Pyrimme luomaan paikkoja joka vaihdossa. Silloin ne kiekot menevät paremmalla prosentilla sisäänkin, kun pääsee paljon paikoille.

Mitä on eri tavalla verratuna vuoden takaiseen tilanteeseesi?

Itseluottamukseni on parempi kuin viime kauden alussa. Viime kauden lopullahan minulle tuli hyvä jakso. Sitä kautta tuli lisää virtaa kesätreenaamiseen ja se antoi halua kehittyä ja tulla paremmaksi pelaajaksi. Viime kausi antoi hyvän buustin, ja nyt pitää vielä parantaa ja tehdä enemmän tulosta. Lähden hyvillä mielin CHL-kauden alkuun.

Haluaisitko jatkaa Ramstedtin kanssa?

Hyvin se löytää jätkiä. Sillä on silmät selässäkin.

”Meilläkin on kova sakki”

HIFK:n, Bernin ja Linköpingin CHL-lohkosta on liki mahdotonta kaivaa suosikkia voittajaksi, ja yhtä vaikeaa on lohkoon jäävän jumbonkin ennustaminen.

Miltä tuntuu näin kova kauden avaus?

On meilläkin kova sakki. Heillä on varmasti yksi Euroopan kovimmista budjeteista, jolla he saavat kovia pelaajia Pohjois-Amerikasta ja ympäri Eurooppaa. Ei meilläkään huono nippu ole. Meillä on hyvin liikkuvia jätkiä ja pelitaitavia pelaajia. En näe mitään syytä siihen, ettemme voisi voittaa.

Ovatko vastakkain perinteinen suomalainen taktisuus ja keskieurooppalainen organisoimattomampi kiekko?

Sen mukaan, mitä olen puhunut Sveitsissä pelanneiden kavereiden kanssa, niin siellä mennään ”up-and-downia”. Sitten saattaa välillä tulla ylivoimahyökkäyksiä omiinkin. Sehän on yleisöystävällistä kiekkoa. Suomessahan taktinen osaaminen on korkealla tasolla koko maailmaankin verrattuna. Se näkyy sitten Liigassa, jossa pelataan välillä hyvinkin taktista kiekkoa. Tykkään itsekin pelata hurlumhei-kiekkoa. Se on kivaa pelaajille ja yleisölle, mutta on eri asia, mitä valmentajat siitä tykkäävät, hehheh.

Miltä ennakkoasetelmat tuntuvat?

Ruotsalaiset ovat aina kovia. He luistelevat hyvin ja pelaavat kovaa. Sveitsiläiset ovat ammattimiehiä. On kivaa päästä mittaamaan omaa tasoaan, ja ainahan mieluummin pelaa näitä pelejä, joissa on panosta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen