Chicago Blackhawks on kolmen voiton päässä jääkiekon kaikkein himotuimmasta palkinnosta Stanley Cupista. Samalla lähenee myös kovien ratkaisujen kesä. Chicago-johto on lähes pakotettu kauppaamaan tähtipelaajiaan pois seuran riveistä palkkakatto-ongelmien takia.

ESPN Chicagon mukaan Blackhawksilla on tällä hetkellä sidottuna ensi kauden osalta 66 miljoonaa dollaria kolmeentoista pelaajaan. Matkaa arvioituun 71 miljoonan palkkakattoon on siis viisi miljoonaa.

Palkkalaskelmista puuttuu kuitenkin vähintään seitsemän pelaajan palkat. Seitsemän Blackhawks ainakin tarvitsee, jotta seura pääsisi edes normaaliin 20 pelaajan miehitykseen.

Yksi näistä seitsemästä on venäläinen virtuoosi Artemi Panarin. Myös tavoitellut yliopistosarjassa pelanneet hyökkääjät Tanner Kero ja Kyle Baun valitsivat Blackhawksin, mutta he kuitenkin todennäköisesti pelaavat ensi kaudella AHL:ssä. Lisäksi Chicago on MM-kisoissakin pelanneen puolustajan Mike Reillyn perässä. Jos Reilly Blackhawksiin tulee, voi hän murtautua NHL-kokoonpanoon.

***

Chicago erittäin todennäköisesti menettää kaikki rajoittamattomat vapaat agenttinsa. Lähtijöitä ovat Johnny Oduya, Brad Richards, Antoine Vermette, Michal Rozsival, Andrew Desjardins, Daniel Carcillo ja Kyle Cumiskey.

Rajoitettuja vapaita agentteja ovat muun muassa Brandon Saad sekä Marcus Krüger, jotka molemmat ovat osoittaneet viime kausina olevansa Blackhawksille tärkeitä palasia.

Eri toten Saadin tilannetta kannattaa pitää silmällä. Seurapomo Stan Bowman on vakuutellut, että Chicago saa sopimuksen aikaan Saadin kanssa, mutta houkutteleeko Blackhawksin palkkakattovaikeudet muita seuroja tekemään offer sheet –tarjouksen huippulupaavalle laiturille?

Yksi mahdollinen offer sheetin tekijä on Buffalo Sabres, jonka omistajalla Terry Pegulalla on pankkitilit täynnä rahaa, ja Sabresilla on myös palkkakatossaan tilaa. Jos Sabres sattuisi tekemään Saadille lähemmäs kuuden miljoonan offer sheetin, niin olisiko Blackhawksilla varaa vastata tarjoukseen?

Kuuden miljoonan offer sheetin onnistuessa Sabres joutuisi maksamaan vuoden 2016 varaustilaisuuden ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen vuorot. Sabresin ensi vuoden ensimmäisen kierroksen vuoro todennäköisesti olisi kärkikymmenikön vuoro koko varaustilaisuudessa. Uskoisin TOP 10 –vuoron houkuttelevan uudistuksiin pakotettua Blackhawksia paljon. Tämän vuoksi Buffalon kannattaisi vakavasti harkita offer sheetiä Saadista, sillä se voisi todennäköisesti kantaa hedelmää.

***

Siirtojen kautta lähtijöiksi Blackhawksin pakasta on huhuttu Patrick Sharpia, Bryan Bickelliä, Andrew Shawta ja Kris Versteegia. Myös tähtipuolustaja Brent Seabrookin nimi on mainittu huhuissa, mutta kun katsoo tämän hetkistä Blackhawks-puolustajien peluutusta, niin Seabrookin kauppaaminen olisi äärimmäisen suuri ihme.

Todennäköisinä lähtijöinä pidetäänkin Sharpia tai Bickelliä. Sharpin palkkakattolukema on 5,9 miljoonaa dollaria. Bickellillä vastaava luku on neljä miljoonaa. Blackhawks ei pysty ottamaan mahdollisessa kaupassa kovin rahakasta sopimusta palkkalistoilleen.

Mahdollisista Blackhawksin kauppakumppaneista kannattaa kääntää katseet sellaisten joukkueiden suuntaan, keillä on halussaan kaksi ensimmäisen kierroksen vuoroa kesäkuun lopun varaustilaisuudessa.

Näitä joukkueita ovat Arizona, Buffalo, Edmonton, Philadelphia, Toronto ja Winnipeg. Ainakin Buffalon tiedetään olevan valmis myymään toisen vuoronsa. Sama koskee todennäköisesti myös muita seuroja.

Jokaiselle mainitulle seuralle Sharp tai Bickell olisivat parannus nykyiseen kokoonpanoon. Näiltä seuroilta myös löytyisi paljon halpapalkkaisia lupaavia pelaajia, joita voisi käyttää kaupassa. On todennäköistä, että Blackhawks haluaisi saada mahdollisessa kaupassa puolustajalupauksen yhdessä ensimmäisen kierroksen vuoron kanssa.

***

Blackhawksin kimurantti sopimustilanne ja sen ratkaiseminen on todennäköisesti koko NHL-kesän mielenkiintoisin asia. Siirtoja on luvassa, mutta epäselvää on vielä niiden suuruus.

Jos Blackhawks lähtee kauppaamaan kärkihyökkääjiään, asettaa se myös Teuvo Teräväisen roolin uuteen valoon. Teräväisen vahva kevät on nostanut suomalaisen itseluottamuksen pilviin. Itseluottamuksen turvin on Teräväisen myös hyvä alkaa rakentaa itselleen vahvaa treenikesää.

Tuleva kesä kun on yksi Teräväisen uran kannalta tärkeimpiä, sillä ensi kaudella suomalaisella on todennäköisesti otettavissa paikka muuttuneen Blackhawksin kokoonpanon huipulta.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu