PRAHA. Venäjän joukkueessa välierässä debytoinut Aleksandr Ovetshkin nousi heti joukkueensa sankareiden joukkoon, kun joukkue kukisti USA:n lopulta puhtaasti 4-0.

Tehot 1+1 kerännyt tähtihyökkääjä keräsi ketjukaveri Viktor Tihonovin kehut.

– Hän on poikkeuksellinen johtaja. Sen huomaa, kun hän on jäällä tai penkillä. Hänen läsnäolonsa näkyy kaikessa – tänäänkin hän astui esiin ja iski todella tärkeän maalin meille, nuori venäläinen kehaisi SuomiKiekko-sivustolle.

Ei tähtihyökkääjä heti häikäissyt. Varsinkin kaksi ensimmäistä erää Ovetshkin pyöri lähinnä pelin ulkopuolella. Mutta kun peliä alettiin ratkaista, nousi maaliahne hyökkääjä esille iskien joukkueen toisen maalin tarkalla vedollaan.

– Hän tekee meistä paremman joukkueen – sen näkee varmasti jokainen, Tihonov jatkoi.

Ovetshkin on pelaaja, joka tuo Tihonovin mukaan paljon henkeä myös kaukalon ulkopuolelle. Etuhampaaton hymy on kuulemma tuttu näky myös pukukopin puolella.

– Hän on samantyylinen tyyppi kuin kaukalossa. Aina heittämässä läppää ja hymyilemässä. Hän on aina hauskaa seuraa.

Vaikka Tihonovin omat kisat eivät ole menneet viime vuoden pistetahdissa, on hyökkääjä ollut silti jälleen hyvin esillä molemmissa päissä kenttää.

Ovetshkinin kaltaiset ketjukaverit tuovat tärkeää oppia NHL:ään vielä tähyilevälle 27-vuotiaalle voimapesälle.

– Ehdottomasti. Meillä on muutenkin todella paljon taitoa ja osaamista joukkueessa. Yritän ottaa siitä oppia joka päivä, sentteri summasi.

Kanada finaalissa

Venäjästä puhuttaessa pelkkä finaalipaikka ei vielä tarkoita mitään. Vaikka joukkueen peli on takkuilut turnauksessa aiemmin, on kulta ainoa tavoite viime kevään mestareille.

Vaikka Kanada on monissa papereissa finaalin suosikki, ei Tihonov halua nostaa kumpaakaan ryhmää enempää esille.

– Siinä on niin paljon tekijöitä – yksittäisessä pelissä voi tapahtua mitä tahansa. Onnella ja muulla on aina oma pieni roolinsa.

Samaan hengenvetoon hyökkääjä tiedosti kuitenkin maailmanmestaruuden vaativan kenties turnauksen parasta peliä.

– Meidän pitää olla huomenna parhaimmillamme – siitä tulee varmasti hyvä ottelu ja kova kamppailu, Tihonov maiskutteli.

Ilari Isotalo, Praha
Twitter: @IlariIsotalo