Markkasen kommentti: Crosby sai, mitä halusi – Koko Kanada monella tapaa uudella tasolla

© Kuva: Getty Images

Kanada ei jättänyt Prahan MM-jäillä mitään epäselväksi. Se vei MM-kultaa tappioitta ja dominoiden. Loppuottelun Venäjän teurastus oli kuin viimeinen naula kaikkien epäilijöiden arkkuun: Ei ole mitään epäselvää sen suhteen, mikä maa on maailman paras jääkiekossa.

Tätä saattoi ounastella jo ennen kisoja, kun tiedossa oli, että Sidney Crosby tulee kisoihin. Maalasin hänen tulonsa syistä kuvan kotimaiselle kiekkoyleisölle jo ennen turnauksen alkua. Crosby halusi Triple Gold Clubiin, ja häneltä puuttui vielä aikuisten MM-kulta. Nyt hän kuuluu tuohon kerhoon 26. pelaajana ja kuudentena kanadalaisena, joka on voittanut vielä alle 20-vuotiaidenkin MM-tittelin.

Samalla ounastelin jo sitä, että hänen tullessaan kisoihin, eivät vaahteralehtiset tuuletu Prahan terasseilla, vaan pelaavat joukkueena joukkueelle. Kuinka kävi? Kanada esiintyi nälkäisenä ja sitoutuneena läpi turnauksen haluten näyttää koko maailmalle vääjäämättömän lopputuleman. Jääkiekko on heidän pelinsä.

Kanada on kiistatta paras lätkämaa. Siitä kielivät myös kaksi viimeisintä olympiakultaa, mutta MM-tasolla heidän menestystään ohjaa vuodesta toiseen NHL. Mitkä seurat putoavat, ratkaisee sen, keitä pelaajia voi valita, kuka on päävalmentaja jne. Nyt putosi Pittsburgh, mikä vapautti Crosbyn. Anaheim pelaa yhä, mikä piti Ryan Getzlafin ja Corey Perryn poissa olemasta hulivilejä.

Kanadan kohtalo riippuu myös hyvin paljon kulloisestakin GM:stä. Nyt postia piti Dallas Starsin James Nill. Hänen linjauksillaan joukkueesta tehtiin nuori ja nälkäinen. Puolustuksessa oli loistava 19-vuotias Aaron Ekblad, hyökkäyksessäkin kymmenen 1990-luvulla syntynyttä pelaajaa. Dallasista hän otti mukaansa muutaman kulmakiviksi muodostuneen pelaajan: Jason Spezzan, Tyler Seguinin ja Cody Eakinin. Seguin on aiemmin ollut ongelmapelaajan maineessa, mutta nyt hänkin oli ruodussa voittaen yhdeksällä osumalla maalipörssin. Patrice Bergeronin Nill jätti pois joukkueesta katsottuaan, ettei Triple Gold Clubin jäsen sovi joukkueen profiiliin.

Rohkeita linjauksia Nilliltä. Toki niitä saattoi olla helpompi tehdä, kun Crosby oli jo tuloillaan. Lajin paras pelaaja johtamassa joukkuetta edestä antoi GM:llekin selkänojaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen