OSTRAVA. Leijonien sankariksi Venäjä-pelissä nousi lopulta maalilla kaikki Venäjän yritykset nollannut Pekka Rinne sekä Leijonilta ainoana onnistunut Joonas Donskoi, jonka rankkarikisan toista yritystä hehkutettiin vuolaasti usealta tahdolta pelin jälkeen.

Donskoilla itsensä kasaaminen tapahtui hyvin nopeasti, sillä Kärppien laituri kävi kokeilemassa jo kikkoja aiemmalla kierroksella, silloin kuitenkin kiekon hukaten.

– Yritin silloin yhtä erilaista, mutta meinasi mennä vähän riplailuksi. Sitä yrittää vain parasta kikkaa, niin välillä se kiekko karkaa, Donskoi kertasi rankkarikisan vaiheita SuomiKiekko-sivustolle.

Toisen yrityksen Donskoi laittoi suoranaisella patenttikikallaan, jota hän on käyttänyt aiemmin muun muassa Liigassa useita kertoja.

Venäjän Sergei Bobrovski ei ollut ihan kuviossa mukana ja Donskoi päätti uittamaan haarojen välistä kiekon pussiin.

– On se kova äijä noissa. Kylmähermoinen jätkä, Leijonien puolustuksesta Topi Jaakola muun muassa hehkutti Donskoin ratkaisua.

Leijonien päävalmentajalta Kari Jalonen ei omien sanojensa mukaan edes miettinyt mitään muuta vaihtoehtoa, kun Leijonilla edessä oli neljäs yritys rankkarikisassa, vaikka Donskoin ensimmäinen kikkakuvio oli mennyt pieleen.

– En epäröinyt kyllä. Oli ihan selvää, että hänet laitetaan, Jalonen sanoi päätöksistä.

Ylipäätänsä Donskoin edustaman ketjun peli oli näyttävää jo tasakentällisin. Sitä johti hyvin vahvasti pelannut sentteri Aleksander Barkov.

– ”Sasha” oli vahva, mutta olivat kyllä ketjuna nyt suorastaan liekeissä. Kyllä he pelasivat todella vahvan pelin ja silloin myös meidän pitää peluuttaa heitä, leijonaluotsi Jalonen näki.

Voiton Venäjästä, jolla jalkeilla turnauksessa on jälleen paljon kovia nimiä sisältävä nippu, maistui erittäin hyvälle Donskoille.

– Tiukka, kuuma peli ja molemmat halusivat varmasti voittaa, mikä näky taistelussa, taklausten määrässä, kiekkojen blokkaamisessa ja muussa. Tuntui todella hienolta voittaa, Donskoi hymyili.

Leijonilla oli muutaman päivän sisään useampi kova haaste, kun varsinkin Valko-Venäjä ja tiistaina Venäjä tarjosivat todella kovia haasteita tiiviiden puolustusten kera.

Ne Leijonat selvitti ja nyt kasassa on kuuden ottelun voittoputki sen jälkeen, kun alkusarja alkoi tappiolla USA:lle.

Mistä tuollaiset putket kertovat ja vielä se, että lyhyen ajan sisään useampi iso voitto?

– Kyllä se kertoo sitoutumisesta ja siitä, että kaikki haluavat pelata joukkueelle ja puolustaa viimeisen päälle hyvin. Se on aina helpompi voittaa, kun omissa ei kolise liikaa, Donskoi kertaili.

Nyt vuorossa on matkustus Prahaan, missä vastassa on torstaina puolivälieräottelussa isäntämaa Tshekki.

Donskoilla odotukset ovat korkealla tulevaa kohtaan.

– Aika hieno lähteä kyllä ja varmasti tulee hieno peli ja hieno meininki hallilla siellä. Kyllä sellainen aina sytyttää.

Ja onpa vastustajan riveissä kovan luokan legendaa, joista Jaromir Jagrin voi nostaa heti pöydälle.

– Hän on ollut kyllä iso inspiraatio, sen voi sanoa surutta. Huikea pelimies vielä tuollakin iällä.

– Näkyy se intohimo tuohon lajiin ja ylipäätänsä pelitaidot. Ja vielä se, että pystyy tuolla iällä pelaamaan. On kyllä vuosien aikana tullut katsottua miehen otteita, Donskoi mietti Jagrista.

Ilari Savonen, Ostrava
Twitter: @ilarisavonen