OSTRAVA. Leijonien riveissä ensikertalaisten joukkoon MM-kisatasolla kuuluu Ossi Louhivaara, jolla alla on varsin vahva kausi Sveitsin liigasta NLA:sta.

Sieltä Louhivaara ponnisti aina MM-kisoihin asti, mikä saattoi ehkä jotkut yllättää. Kisoissa Louhivaara on ollut vaihtelevasti pelaavassa kokoonpanossa ja sen ulkopuolella. Lauantain Slovakia-otteluun hän tulee mukaan, kun paikka löytyy kolmosketjun laidasta Antti Pihlströmin ja Jarkko Immosen viereltä.

Alla Q&A eli kysymys-vastaus –juttu Louhivaaran kanssa:

Onko se ollut haastavaa, että liikennettä on tapahtunut käytännössä koko ajan pelaavan kokoonpanon ja katsomossa olemisen välillä?

– Ei se kyllä haastavaa ole ollut. Täällä on kuitenkin hyvin mahdollisuuksia harjoitella ja esimerkiksi Slovenia-pelin yhteydessä, kun jätkät olivat vetämässä päiväunia ja valmistautumassa peliin, niin meillä oli täällä jäävuoroa ja päästiin vetelemään jäälle ja tekemään veskarin kanssa maalintekoharjoituksia. Ei se mulle mikään ongelma ole ja tietyllä tavalla osasin sitä odottaakin tuossa, että se tulee olemaan varmaan oma rooli. Että ei välttämättä ihan kaikkia pelejä tule pelaamaan, Louhivaara miettii SuomiKiekko-sivustolle.

– Kaikki toki on positiivista, että mitä enemmän pääsee pelaamaan, Louhivaara jatkaa.

– Toki sinänsä on vähän haastavaa, että pitäisi heti päästä sitten hyödyntämään omia vahvuuksia vaikka on pari päivää pois kehistä. Toki oma pelityyli on yksinkertainen, niin ei sillä sitten loppupeleissä hirveästi väliä ole, että onko pois vai ei.

Miten sitten omasta mielestäsi olet päässyt hyödyntämään niitä omia vahvuuksia kun olet päässyt peleihin mukaan?

– Ihan hyvin. Vähän enemmän pitäisi pystyä maalintekopaikkoja luomaan, mutta ihan hyvin olen pystynyt pelaamaan sitä omaa roolia ja olemaan energinen. Yrittänyt olla suhteellisen rohkea ja kuljettaa kiekkoa syvään ja aiheuttaa vähän hämminkiä ja tuoda virtaa peliin. Alivoima on ollut hyvää silloin kun on päässyt sitä pelaamaan.

– Kyllä mä koen, että niitä asioita mitä multa mahdollisesti täällä odotetaan, niin niitä olen pystynyt tuomaan mukaan, Louhivaara uskoo.

Miten ylipäätänsä peli on muuttunut siitä, kun hyppäsit Sveitsin liigasta mukaan MM-kisatasolle?

– Täällä on vähemmän aikaa. Tietenkin Sveitsissä luistellaan paljon, mutta kyllä täällä se peli on vielä astetta nopeampaa. Vähän pienempi kaukalo on myös kuin siellä. Pitää olla koko ajan aistit vähän niin kuin ylhäällä, että ei aja itseään ulos. Jokaisella joukkueella on täällä kovia nippuja ja huomenna vielä kovenee vastus noihin pariin peliin verrattuna mitä tuossa on ollut.

– Koen, että sopii itselle tämmöinen vähän nopeampi pelityyli. Tykkään siitä itsekin, että ei ole sinänsä mitään seisoskelua, vaan pääsee luistelemaan ja käyttämään omia vahvuuksia.

Joukkueena kolmessa viimeisimmissä pelissä omiin on mennyt 0 osumaa ja kaikista peleistä on myös tullut voitto mukaan. Onko paketti omasta mielestäsi varsin mallikkaalla tasolla tällä hetkellä?

– Kyllähän tuossa puolustuspeli on ollut hyvin kasassa ja ollaan pystytty pitämään vastustajat vähissä maalipaikoissa ja pystytty pelaamaan fiksusti. Veskari on ottanut kopit silloin kun on pitänyt. Se puoli on ollut hyvää nyt viimeiset kolme peliä.

– Mutta nyt tulee taas nousemaan huomiseen peliin taso ja pitää taas paremmin pelata sitä omaa peliä. Mutta tuleehan siihen se lähtökohta, että jos ollaan pystytty aiemminkin sitä omaa tekemistä toteuttamaan hyvin, niin miksei pystyttäisi nytkin. Mutta kyllä se vaatii, sitä että pitää jatkaa työntekoa ja sitä, että kaikki viisi jätkää ovat aina samalla sivulla sen pelin suhteen, Louhivaara sanoo viitaten samalla lauantain Slovakia-peliin.

Perjantain harjoituksissa samassa ketjussa olivat Pihlström ja Immonen. Onko se helppo hypätä tuollaiseen ketjuun, kun kaikki muut ovat hyvin tuttuja jo JYPin ajoilta?

– Esimerkiksi Antin kanssa ollaan kuitenkin pelattu ennenkin samassa kentässä ja aika samalla tavalla ajatellaan lätkästä. Aika paljon mennään luistelun kautta ja tehdään sellaista yleistä härdelliä. Ei niinkään ole sitten sellaista takatolppahakua koko ajan ja semmoista, että aika samalla tavalla ajatellaan lätkästä.

– Immosen kanssa en itse asiassa ole koskaan aiemmin pelannut, mutta tiedän aika hyvin mihin ”Jakke” pystyy. Pitää vain etsiä itsensä vapaaksi ja saada jalat käyntiin siinä laidalla, niin varmasti tippuu kiekkoa lapaan. Tai sitten päädyn kautta käy hakemassa kiekkoja. Jakke on kuitenkin sen verran fiksu pelaaja, niin pitää varmasti ajatella vähän sitä kautta, että hän pystyy luomaan hyvin peliä, eikä välttämättä tarvitse itse koko ajan sähistä joka paikkaan. Enemmän sitä, että yrittää hakea itseään vapaaksi ja saada ne jalat liikkeelle.

– Ihan hyvältä tuntuu tuo koostumus, Louhivaara tiivistää.

Leijonat ja Slovakia iskevät yhteen lauantaina Suomen aikaan kello 17:15 alkavassa ottelussa.

Ilari Savonen, Ostrava
Twitter: @ilarisavonen