Sivustomme toimittaja Ilari Savonen pureutuu kolumnissa NHL-seura Edmonton Oilersin sisällä tapahtuviin ja siihen liittyviin muutoksiin kolumnissaan.

****

Edmonton Oilersia on pidetty jo tovin ajan yhtenä NHL:n isoimmista vitseistä. Se on huonojen otteiden johdosta ollut jatkuvasti NHL:n häntäpäässä mikä taas on johtanut siihen, että se on varannut myös koko ajan aivan ensimmäisten joukossa NHL-drafteissa lähivuosien aikana.

Siihen ei tule muutosta nytkään.

Tällä kertaa sillä kävi vain aivan järkyttävän iso tuuri, kun se voitti NHL draft lotteryn ja nousi useamman sijan aina ykköspaikalle, mikä tietää aivan järkyttävän kovaa kaveria mukaan.

Sillä ykköstontilla vaihtoehdot kun ovat Connor McDavid ja Jack Eichel.

Aivan käsittämättömän kovia kavereita.

Vaikka eteen tulikin todellinen jackpot, niin silti seura tarvitsi todellista kurssinkääntämistä ja herättelyä.

Sitä on kuitenkin tulossa.

Nimittäin jo ennen älyttömää tsägää takavuosien todellinen menestysseura oli hankkinut riveihinsä uuden GM:n, kun se kaappasi Boston Bruinsista vapautuneen Peter Chiarellin. Chiarelli on antanut kovia näyttöjä osaamisestaan Bruinsin vuosien aikana. Niistä toki viimeisin oli iso pettymys, kun Bruins valahti pudotuspeliviivan alapuolelle, vaikka se lähti kauteen isona ennakkosuosikkina. Mutta se ei peitä mitenkään sitä, että Chiarellin aikana Bruinsista rakentui todella vahva joukkue, joka lähti taistelemaan realistisesti Stanley Cupista joka syksy, kun pelit käynnistyivät NHL:ssä.

Ryhtiliike käynnistyi todellisesti juuri tämän vedon myötä.

Mutta toinen iso muutos on juuri saapumassa käsiin.

Nimittäin uusi päävalmentaja, joka julkistetaan tänään.

Kuten monet ennakkoraportit ovat antaneet kertoa, Oilersin uusi päävalmentaja tulee olemaan juuri Tshekin MM-kisoissa Kanadan kultaan luotsannut Todd McLellan.

Hän on juuri oikea valinta Oilersin luotsin tontille.

***

Tshekin MM-kisoissa oli ilo päästä näkemään vielä aavistuksen verran lähempää sitä, mitä McLellan on aidosti valmentajana. Mitä hän hakee luotsaamaltaan joukkueelta ja mitä hänen mukaansa sen saavuttamisen eteen tulee tehdä.

Kaksi asiaa McLellanista nousevat ensimmäisenä esille: jämäkkyys, mutta äärimmäinen älykkyys.

Saskatoonin kasvattia McLellania, 47, voi pitää vahvasti yhtenä Detroit Red Wingsin koulun kasvattina. Hän oli iso osa Mike Babcockin johtamaa valmennusta Red Wingsissä kolmen kauden ajan, joista viimeisin tuotti myös Stanley Cupin.

Sen jälkeen matka jatkui San Jose Sharksiin, jossa Sharks kunnostautui vahvana runkosarjajoukkueena. Aivan sitä lopullista menestystä Sharksissa ei kuitenkaan tullut.

Mutta jos peilaa McLellanin idealogiaa tulevaan seuraan Oilersiin nähden, tulee esille paljon hyviä ja lupaavia asioita.

McLellan rakentaa pelillistä konseptiaan fiksuun ja nopeaan kiekkokontrolliin nojaten niin isossa kuin pienessä kaukalossa. NHL:ssä vahvaa kiekkokontrollilätkää on vaikea ylläpitää parhaalla mahdollisella tavalla, joten Sharksilla painotus kääntyi hieman enemmän pystysuunnan kiekkoon, jossa kuitenkin kehissä oli myös kontrollimaisia palautuksia. MM-kisoissa taas kaukalo oli isompi, jolloin taitava, mutta nopea Kanada pystyi murtatumaan jatkuvasti alueelle kiekon kanssa roiskimatta sitä.

On todella paljon McLellanin ansiota, että Kanada pelasi turnauksen parasta, hyvin eurooppalaista kiekkoa, mikä sinänsä on lähtökohtiin nähden täysin absurdia.

Mutta jos taas miettii Oilersia tällä hetkellä, nousee esille erityisesti vahva hyökkäyspään lahjakkuus. On monta kovan luokan lupausta, jotka eivät ole aivan vielä saavuttaneet todellista potentiaalia.

Siinä McLellan on iso apu niin idealogiansa kuin jo aiempienkin näyttöjen suhteen.

Sharksissa McLellan onnistui hyvin monen nuoren kaverin kanssa ja sai vietyä heitä paljon eteenpäin. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa aiemmin enemmän työmyyränä tutuksi tullut Joe Pavelski, josta kasvoi todellinen maalitykki McLellanin alaisuudessa. Tuoreimmat tapaukset ovat olleet taas Tomas Hertl ja viime kaudella Melker Karlsson.

Ja siinä vain muutama esille nostettu veijari.

MM-kisojen aikana McLellanin Oilers-kytkös oli vahvasti spekulaation kohteena ja oli hieno nähdä, että miten esimerkiksi Oilersin edustajat Taylor Hall ja Jordan Eberle tulisivat pelaamaan mahdollisen uuden koutsinsa alaisuudessa.

Noh. Hall oli turnauksen parhaita hyökkääjiä ja Eberle pelasi myös todella vahvasti Hallin ja ketjun sentterinä lopputurnauksen ajan olleen Sidney Crosbyn vierellä.

Nimenomaan ensi kautta ajatellen Hall tulee olemaan varmasti hyvin mielenkiintoinen tapaus seurattavana. Hän on kuitenkin vahvasti McLellanin idealogian ilmentymä. Fiksu pelaaja, jolla on luisteluvoimaa aivan järkyttävästi ja pelaaja, joka osaa pistää tehokkaasti limppua pussiin. Hän on kärsinyt siitä, että Oilers on ollut hyvin epävakaa seura ilman sitä todellista suuntaa. Seura on vain keikkunut sinne tänne ja ukkoa on vaihtunut eri osastoilla.

Mutta varmasti isoimmat katseet Oilersin kohdalla tulevat kääntymään ensi kaudella McDavidiin, jonka seura hyvin isolla todennäköisyydellä varaa itselleen ykkösvuorolla. McDavid on kuitenkin kerännyt ennakkohypeä vaikka kuinka paljon jo usean vuoden ajan ja hänen harteilleen on asetettu kovia odotuksia. Syystäkin.

Kanadalaissentteri on jo nyt aivan järkyttävän hyvä pelaaja, joka pystyy kehittymään vielä paljon. Oilers saakin täten käsiinsä todellisen huipputimantin, joka voi pelata jo ensi kaudella hyvin isossa roolissa seuran hyökkäysosastolla.

Ja kun alkaa herkuttelemaan, niin esimerkiksi ketju Hall-McDavid-Eberle ei nyt hirveän huonolta kuulostaisi. Siinä olisi aika kova veturi useammalle seuraavalle vuodelle. Taitoa, älyä, luisteluvoimaa ja maalintekovoimaa. Mitä McLellan voisi muuta pyytääkään?

Jo tästä syystä Oilers on varmasti McLellanille itselle hyvin houkutteleva vaihtoehto.

Ongelmaksi Oilersin kohdalla nousevat enemmänkin se, että seura tarvisi aidon ykköspuolustajan ja mahdollisesti hieman paremman ykkösvahdin.

Mutta toisaalta sillä alkaa olla jo varaa luopua jostain viime vuosien kovan luokan lupauksista, sillä niitä tippuu taas yksi lisää syliin kesällä.

Ehkäpä sellainen kannattaisi uhrata hyvää puolustajaa vastaan.

Joka tapauksessa nyt Oilersissa tietynlainen pöhöys alkaa kadota ja koko tekemiseen on tulossa kunnolla jämäkkyyttä. Enää isoissa puikoissa ei ole arpoja, vaan tekijämiehiä.

Ehkä se vitsi-status alkaa hiljalleen kadota. Ehkä.

Kurssi on kääntymässä. Se on aivan varma juttu.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen