Tappara on tällä kaudella suunnannut putkesta toiseen. Syksyllä se otti yhdessä vaiheessa neljän ottelun tappioputken, jota seurasi yhdeksän voittoa. Tuon jälkeen se pelasi 12 ottelua ilman voittoa varsinaisella peliajalla, minä aikana päävalmentaja Jussi Tapola oli todella kovan kohtelun alla.

Tuosta kurimuksesta selvittyään Tappara on nyttemmin äitynyt taas kovaan vireeseen, ja 16 viime ottelussaan se on jäänyt nollaan pisteeseen vain kahdesti.

Nousu on tapahtunut avainpelaajien onnistumisten kautta. Heistä yksi on kuusi maalia neljässä viime pelissä tehnyt maalipörssin kärkinimi Olli Palola.

Olli, mitä sanot Tapparan viime viikoista, kun pisteitä on tullut hyvin?

Takana on seitsemän pisteen viikko, ja siihen voi olla ihan tyytyväinen. Kaksi pinnaa jäi kuitenkin saamatta, ja se harmittaa. Itse hölmöilimme SaiPaa vastaan. Minä otin avauserässä hölmön hyökkäyspään jäähyn, josta SaiPa teki heti maalin. Ne ovat sellaisia asioita, joita ei saa tässä vaiheessa kautta saa enää tulla.

Entä omista otteistasi?

Nyt on alkanut tulla maaleja. Pelit olivat ihan hyviä syksylläkin. Tuntui, että niin sanottu apina oli selässä, eikä oikein mennyt kiekko sisään. Peli ei ole kummemmin muuttunut. Laukaukset ovat alkaneet napsua kohdalleen ja tolppien väliin. Ei siinä ole mitään sen ihmeellisempää. Nämä ovat olleet pelillisesti samanlaisia otteluita kuin syksylläkin.

Onko suurin ero vaikeisiin aikoihin nähtävissä myös pääkopan sisällä, ja nyt pelaaminen tuntuu jo mukavalta?

Ehkä siinäkin. Usein asia on kuitenkin niin, että kun yksi menee sisään, niin sitten alkaa mennä enemmän. Kun on tuskaista, niin tuntuu, ettei mene mistään.

Mahdollisuus tehdä historiaa

Liigan maalikuninkuuksien määrässä on Arto Javanainen viidellä tittelillään aivan omaa luokkaansa. Hänen lisäkseen Raimo Summanen, Kai Nurminen ja Pasi Saarela ovat pystyneet kahteen maalikuninkuuteen. Palola on hallitseva maalikuningas ja johtaa maalipörssiä nytkin.

Hänellä on mahdollisuus tulla liigahistorian ensimmäiseksi kahdella peräkkäisellä kaudella maalitilaston voittaneeksi pelaajaksi.

Millainen määrä 24 osumaa on tässä vaiheessa?

Katsotaan, kuinka käy. Tässä vaiheessa kautta asia on niin, että kun sarjataulukkoa katsoo, niin ei omia tehoja tule mietittyä. Totta kai yritän auttaa sitä kautta joukkuetta, mutta minulle olisi sama, vaikka ei tulisi enää yhtään maalia, jos voitamme samalla loput pelit.

Myöntänet kuitenkin, että tietyiltä pelaajilta ratkaisuja odotetaan jo roolien kautta?

Raa’asti sanottuna on niin, että ylivoimaa pelaavilta pisteitä odotetaan. Olen siinä pelannut, joten kyllä niitä pitää tulla. Se on tosiaan totta, mutta niistä ei saa ottaa liian suurta taakkaa. Siinä menee äkkiä koko paketti sekaisin.

Sainpas sinut myöntämään edes jollain lailla tuon asian. Mitä mieltä olet siitä, miten pääsette tällä hetkellä maalipaikoille?

Pääsemme niihin hyvin. SaiPaa vastaan meillä oli hyvää rummutusta toisessa erässä, ja siinäkin kun tasoitimme viimeisessä erässä. Pelaamme hyvin, ja kun jätämme hölmöilyt pois, niin hyvä tästä tulee.

”Hyvä, että menee tiukaksi”

Runkosarjaa on jäljellä kahdeksan ottelua, ja Tappara kuuluu Liigan sarjataulukossa siihen ryppääseen, joka on sijoilla kahdesta kahdeksaan vain kahdeksan pisteen sisällä. Tappara on viikon alkaessa kotietuun oikeuttavalla sijalla (3.), mutta pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle pudottava seitsemäs sija on vain kahden pisteen päässä.

Ajatteletko yhtään, miten hienoa aikaa tämä on, kun runkosarja on niin tiukka?

Tämä on loistavaa aikaa. Monen kaverin kanssa olen puhunut, että on hyvä, kun homma menee tiukaksi. Yhtään ei ole ns. varmoja jengejä, jotka laskettelevat loppuun asti. Kaikki pelit ovat tiukkoja, ja yksi tai kaksi tulosta sinne tai tänne, niin voit olla kärjessä tai ”sääleissä”. ”Hokin” ympärillä menee kaikki koko ajan. Levätään, pelataan ja syödään. Siinä se on.

Mikä olisi kuuden joukkoon pääsemisen merkitys?

Se olisi todella tärkeä asia. Sitä haetaan koko ajan. Pääasia on kuitenkin, että peli olisi kunnossa, kun runkosarja on pelattu. Se kantaa eteenpäin, oli sijoitus mikä tahansa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen