Lukko otti tiistaina tärkeän kotivoiton KalPasta. Sen viikon urakka jatkuu kovana, sillä seuraavat vastustajat ovat Liigaa johtava Kärpät ja Lukon kanssa tasapistein kakkossijalla oleva Tappara. Lukko otti kolme pistettä kahden ottelun tauon jälkeen, sillä se hävisi sitä ennen Sportille voittolaukauksilla ja Pelicans-voittoonkin tarvittiin jatkoaika.

SuomiKiekko-sivusto otti Lukon ja koko Liigan parhaisiin puolustajiin kuuluvan Janne Niskalan piinapenkkiinsä kauden huipennuksen kynnyksellä.

Miten vertaat KalPa-ottelua viime viikkoonne?

Oli paremman näköistä. Pelasimme viime viikollakin vieraissa hyvin, mutta kotona ei kulkenut. Otteet heittelehtivät aika paljon, mutta KalPaa vastaan pelasimme hyvän ja ehjän 60-minuuttisen.

Millä suoritus saatiin kuntoon?

Olemme keskittyneet treeneissä harjoitteluun paljon ja yksinkertaistaneet peliä. Tiesimme, että KalPa tulee tänne haluten pitää kiekkoa. Pystyimme pitämään heidät hyvin poissa vaarallisimmilta maalipaikoilta.

Onko tämä pelin yksinkertaistaminen pelillinen suunta keväisin muutenkin?

Siihen varmasti pyritään. Runkosarjassa voidaan kokeilla, mutta tähän se kaikilla menee. Oikeita koostumuksia yritetään löytää. Pelitapaa on tietysti hiottu kauden aikana, mutta tiettyä rutiinia haetaan, että peli toimisi runkosarjan lopussa. Se on meilläkin haussa.

”Haastavaa, mutta hienoa”

Liigan kärkisijoilla vain Kärppien runkosarjan voitto alkaa olla selvillä. Tappara, KalPa ja Lukko ovat siitä 13 pisteen päässä, kun jäljellä on seitsemän kierrosta. Kolmikosta pisteen päässä vaanii JYP ja kahden pisteen päässä Blues. Tällä hetkellä seitsemänteen sijaankaan ei kolmikolla ole kuin viiden pisteen kaula.

Millaista on pelata, kun on näin tiukkaa?

Totta kai se on haastavaa, mutta on hienoa, kun on tasaista ja jokaisella pelillä on iso merkitys! Pisteet korostuvat. Olisi erilaista pelata, jos sijoitukset olisivat jo ratkenneet. Pelejä on enää seitsemän jäljellä. On älyttömän tasaista. Meillä on vielä sellainen viikko, että kohtaamme kärkijoukkueista Kärpät ja Tapparan. Samanlaisia pelejä näistä tulee.

Joka ottelu vaatinee aivan täydellisen latauksen?

Se on tietysti muillekin joukkueille sama juttu, mutta on hienoa, että Liiga on näin tasainen. Yleisöllekin riittää mielenkiintoa, ja toivottavasti nähtäisiin paljon yleisöä joka paikkakunnalla, kun pelit lähenevät loppuaan ja ovat tärkeitä joka paikassa.

Tuntuuko paineita siitä, että pelaatte samaan aikaan kotiedusta ja suorasta myös suorasta pudotuspelipaikasta?

Tiedostamme totta kai sen, että pitää pelata hyvin. Yleensä se riittää pitkälle, jos taistellaan ja jokainen laittaa sata lasiin. Enempää ei voi vaatia.

”Tiesin, mitä on odotettavissa”

Niskalaa pidettiin syksyllä yhtenä koko Liigan suurimmista siirtomarkkinoiden vonkaleista. Kevään 2011 maailmanmestari palasi kotiseuraansa liki kymmenen vuoden ulkomaiden kiertueen jälkeen, ja on lunastanut paikkansa Liigan ykköskategoriassa.

Yhä MM-kandidaatteihin lukeutuva Niskala on ollut mm. tärkeä palanen Lukon hyvää ylivoimaa ja on 14 osumallaan Lukon toiseksi paras maalintekijä yhdessä Aaron Gagnonin kanssa ja puolustajien pistepörssin neljäs.

Miltä oma pelaaminen on tuntunut?

Kevättä kohti mennään. Lähtö kauteen oli kankea, mutta nyt on tuntunut hyvältä. Joukkueenakin olemme parantaneet. Vastuuta on tarjolla, ja ylivoima on toiminut. Pyrimme vielä kehittämään sitä, että maaleja tulisi.

Roolisi ja vastuusi ovat varmasti juuri sitä, mitä haluat?

Kyllä. Saan pelata paljon, ja ylivoima-aikaa tulee paljon. Saan olla niin vastuullisessa roolissa kuin vain voi olla. Tiesin kyllä tänne tullessani, mitä on odotettavissa.

Tehojenkin muodossa on onnistumisia tullut. Mitä ajattelet siitä?

Kuten sanoin, niin meidän ylivoimakenttämme on ollut hyvä. Ainahan kaikkea pyritään parantamaan ja itselläkin on ollut paljon paikkoja. Tuossa kentässä on kiva pelata ja paikkoja tulee.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen