Ville Peltonen arvostaa hyvin korkealle Teemu Selänteen ansiot myös kentän ulkopuolella sekä suurena jääkiekon lähettiläänä Kaliforniassa.

– Teemu on kalifornialaisen jääkiekon suuri mies. Wayne Gretzkyn ansiosta jääkiekko nousi suureksi lajiksi Los Angelesissa ja Teemu Selänne jatkoi samaa työtä Anaheimin alueella – ja koko Kaliforniassa, Peltonen sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

– Hänen merkityksensä ikään kuin jääkiekon eksoottisella alueella on valtavan iso. Tätä ei aina muisteta, kun Teemun uraa pohditaan. Hänen ansionsa ovat muuallakin pelaamisessa, ne ovat paljon isommat.

Peltonen muistuttaa, että juuri tämän kaltainen pioneerityö on nostanut jääkiekon asemaa Kalifornian ja USA:n kautta koko maailmaan.

– Teemu on tehnyt jääkiekon pr-työtä ehkä paremmin kuin kukaan muu. Hänellä on aina ollut aikaa kaikille, faneille ja muualle. Hän on kyllä todellinen lähettiläs, Peltonen miettii.

– Tällä kaikella on suuri merkitys lajin arvostukselle, myös USA:n ja Kanadan ulkopuolella.

Toki myös Teemu Selänteen pelaamisella on suuri merkitys. Peltonen kehuu Selänteen monipuolisuutta jääkiekkolijana.

– Hänet tunnetaan pitkälle maalintekijänä, mutta hän on erittäin monipuolinen pelaaja. Ilman sitä hän ei olisi voinut pelata näin pitkää ja menestyksekästä uraa. Viime vuosina ei huipulla pärjää, jos on isompia heikkouksia jollain osa-alueella. Teemulla ei niitä ollut.

– Fyysisesti hän on aina ollut erinomaisessa kunnossa. Hän on kaikin puolin urheilullinen ihminen, Peltonen kehuu.

Peltonen on pelannut useita kertoja Selänteen kanssa arvoturnauksissa, joskus samassa ketjussakin.

– Harmi, etteivät yhteiset turnaukset, hyvätkään, päättyneet suureen voittoon. Muutaman kerran jäimme hilkulle vähän katkerastikin. Mutta tämä ei himmennä yhtään mitään, Peltonen painottaa.

– Stanley Cup 2007 on se suuri kruunu Teemun uralla.

Matti Heikkilä