Jukka Jalonen valitsi maanantaina uransa ensimmäisen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen. Jalonen on keitetty monissa liemissä, sillä hän on maailmanmestari, Suomen mestari ja valmentanut Euroopan rikkainta seurajoukkuetta KHL:ssä. Nyt edessä on uudenlainen haaste.

Kun ajatellaan sitä, missä olet valmentanut, niin minkälainen haaste alle 20-vuotiaiden maajoukkue on?

Se tuntuu todella mukavalta. Mietin itsekseni, että mikä voisi olla sellainen juttu, joka motivoisi oikeasti. Kun tämä tuli ikään kuin puskista eteen, niin se tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Pääsen työskentelemään sellaisten pelaajien kanssa, jotka ovat täysillä mukana, motivoituneita ja menossa urillaan eteenpäin. Jos pääsee auttamaan heitä yksilötasolla eteenpäin, niin se on aina hieno asia. Pojat tekevät varmasti töitä silmät kiiluen, ja puhutaan jo huippupelaajista. On hienoa nähdä, mitä heidän kanssaan saa aikaiseksi.

Mitä Viasatin KHL-kommentaattorina toimiminen on tuonut sinulle?

Se on vahvistanut ajatusta, että suomalainen yhteistyön jääkiekko on laadukasta. Jokereiden esimerkki kertoo, että hyvin yhdessä töitä tekemällä pärjää huippujoukkueita vastaan ja sellaisiakin vastaan, joilla saattaa olla yksilötasolla parempi materiaali. Jokereillakin on hyviä pelaajia, mutta se, miten he tekevät yhdessä töitä, on syynä siihen, miksi he ovat sarjan kärkipäässä. Suomalaisen kiekon vahvuuksilla pystyy menestymään eurooppalaisessa huippusarjassa.

Pyritkö pitämään näistä tunnuspiirteistä kiinni alle 20-vuotiaidenkin kanssa?

Totta kai omat vahvuudet pitää yrittää hyödyntää: Hyvä joukkuehenki, viisikoiden työn tekeminen hyökkäys- ja puolustussuuntaan ja oikeanlainen roolittaminen. Maalinteko erikoistilanteissa on sellainen asia, joita pitää pystyä tehostamaan ja on mietittävä, miten se voisi toimia entistä paremmin. Voittaminen ja häviäminen kulminoituvat niihin.

[nosto tasoitus=”oikea”]Se, miten peli soljuu ja sujuu muuten, ei aina määrittele välttämättä voittajaa, etenkään yksittäisissä turnauksissa ja peleissä. Pitkässä juoksussa tietenkin enemmän maalipaikkoja luova ja ottelua hallitseva joukkue voittaa keskimäärin useammin kuin häviää.[/nosto] Turnauksissa homma on usein kiinni yksittäisistä peleistä, niin homma on silloin rankempaa.

”Kaikkien päivien oltava laadukkaita”

Jalosen valmennustiimissä on hänelle tuttuja miehiä, eli Timo Lehkonen ja Bratislavan kultajoukkueenkin videovalmentajana toiminut Janne Mälkiä. Maalivahtivalmentajaksi tulee HPK:ssa hyvää jälkeä Juuse Saroksen kanssa tehnyt Kari Lehtonen. Pasi Nurmisen liittymisestä joukkueenjohtoon neuvotellaan vielä.

Mikä on sen merkitys, että saat haluamasi johtoryhmän kasaan?

Totta kai se on tärkeää. Aikaa ei ole hukattavaksi. Halusin mukaan kaverit, jotka tunnen ja jotka tietävät tapani toimia ja filosofiani valmentaa ja johtaa. Silloin ei tarvitse opetella, vaan pääsemme heti tekemisen ytimeen. Leiripäiviä on rajallinen määrä, joten kaikkien päivien pitää olla laadukkaita. Tiimin pitää olla heti yhtenäinen.

Mistä asioista Nurmisen tulo on kiinni?

Niistä ei voi puhua julkisesti.

Miten uskot, että joukkue voi hyötyä tulevissa kotikisoissa siitä, että sinulla on kokemusta niissä toimisesta?

Varmaan jonkun verran. Aika näyttää, kun alamme johtoryhmän kanssa hommaa työstää. Ei siitä liian isoa numeroa kannata tehdä. Pyritään saamaan kotiyleisö tueksi nimenomaan niin, että se on positiivinen tekijä, joka veisi painetta pois ja toisi nautintoa pelaamiseen, jotta puristaminen jäisi vähemmälle. Se on tavoite, mutta aika näyttää, mitkä ne keinot tässä ovat.

”Ajan on pakko riittää”

Hannu Jortikan valmentama joukkue oli ennen MM-kisoja hyvin vähän yhdessä, sillä Liigan ohjelma oli tiivis ja syksyä täyttivät myös CHL-ottelut. Jalonen saa kuitenkin aloittaa työnsä monta kuukautta aiemmin kuin Jortikka johtamansa MM-projektin.

Tuletko vaatimaan enemmän leiripäiviä kuin mitä tämän vuoden joukkue sai olla yhdessä?

Minulla on eri tilanne, kun pääsen aloittamana jo helmikuussa, ja ”Jortsu” aloitti heinä-elokuussa. Näen kahdessa ensimmäisessä turnauksessa seitsemässä ottelussa noin 30 1996 syntynyttä kaveria. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa pääsen näkemään parikymmentä 1997 ja -98 pelaajaa eli yhteensä noin 50 pelaajaa. Ensi kauden ensimmäisen tapahtuman lähtökohta on täysin erilainen. Sitten mennään sen mukaan, mikä sapluuna on.

Kun pelaajilla on paljon pelejä seuroissa, ei lisäpäiviä pysty lohkomaan ja pelaajia pois seurojen käytöstä. Täytyy toivoa, että silloin, kun meillä on tapahtuma, saamme pelaajia käyttöömme. Ajan on siinä mielessä pakko riittää.

Meillä on hyviä pelaajia tulossa, ja Suomi pelasi kisoissa hyvää jääkiekkoa, varsinkin Ruotsia vastaan. Siinä kuitenkin tuli otettua jäähyjä, ja yli- ja alivoima eivät toimineet. Tasakentin peli oli erittäin hyvää. Meillä on jopa A-maajoukkuetta ja NHL:ää ajatellen hyviä pelaajia tulossa.

Olemme menossa parempaan suuntaan. Totta kai toivomme, että kärki olisi leveämpi. Se on kansainvälisesti aika kapea, mutta meillä on näissä ikäluokissa muutama erittäin hyvä pelaaja. Viestiä, jota maajoukkuevalmentajat ovat keränneet, pitää viedä kentälle entistä voimakkaammin, että tekemistä saataisiin vielä aktivoitua. Pelinopeutta ja nopeammin ja aktiivisemmin pelaamista voimme varmasti kehittää, ja sitä kautta pelaajien luisteluvoimaa ja kykyä pysyä kansainvälisessä pelitempossa.

Millä tasoa on saatu nostettua?

Maajoukkuevalmentajat ovat käyneet seuroissa viemässä tätä viestiä jo useamman vuoden ja juttelemassa pelaajien ja valmentajien kanssa. Tietoa on, mutta nyt homma on kiinni siitä, miten valmentajat toteuttavat sitä seuroissa. Mitään yllätyksiä tässä ei ole tullut.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen