Jere Lehtinen muistelee Teemu Selännettä: ”Teemun maalintekoa ei voinut estää”

© Kuva: Getty Images

Leijonien GM:nä toimiva ja itsekin Suomi-kiekon legendoihin kuuluva Jere Lehtinen pelasi NHL:ssä huikean uran, joten hän tietää hyvin, millainen kunnianosoitus Teemu Selänteelle on se, että Anaheim Ducks jäädyyttää miehen paidan.

– Se on hienointa, mitä seuralta voi saada. Näitä pelaajia ei kuitenkaan ole paljoa, vaikka NHL:ssä on paljon perinteisiä seuroja. Arvostus pelaajaa kohtaan on seuran suunnasta uskomattoman iso. Urheilukulttuuri Pohjois-Amerikassa on sitä, että ei ole väliä, onko paita jäädytetty vuosi sitten vai 50 vuotta sitten. Arvostus pysyy, Lehtinen valottaa SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Lehtinen ei ihmettele sitä, että Anaheim nostaa kasin kattoon vain vajaa vuosi Selänteen lopettamisen jälkeen.

– Teemun paita on ensimmäinen, jonka Anaheim jäädyttää. Seura on valmistautunut siihen varmasti jo vuosia, että kun Teemu lopettaa, niin sitten paita nostetaan kattoon. Tämä vain kasvattaa Teemun arvostusta. Anaheimkin haluaa näyttää, että heiltäkin löytyy jääkiekkokulttuuria, vaikka eivät ole vanha seura. Heillähän on jo Stanley Cup.

”Aina hän löysi tilaa”

Selänne oli monta vuotta NHL:ssä Lehtisen vastustaja. Lehtinen palkittiin urallaan kahdesti liigan parhaana puolustavana hyökkääjänä, joten ei ollut ihme, että 684 runkosarjamaalia tykittänyt Selänne oli Lehtisen pihdeissä.

– Monesti oltiin vastakkain. Pelasin alivoimaa ja monesti muutenkin heidän ketjuaan vastaan. Teemu oli vaikea pideltävä. Vaikka tilaa antanut yhtään, hän löysi sitä aina. Ei sitä irtiotto- ja maalintekokykyä voinut kuin ihailla, vaikka olin vastustaja. Ei Teemua pystynyt estämään hänen ennalta arvaamattomuutensa ja peliälynsä takia. Ylivoimallakin tiedettiin aina, missä hän oli, mutta hän vain teki maaleja, Lehtinen muistelee.

Lehtinen, Selänne ja Saku Koivu muodostivat Leijonissa myös aikansa ehdottoman ykkösketjun niissä turnauksissa, joissa NHL-miehetkin olivat mukana. Kolmikon ikimuistoisin hetki on monen kiekkofanin mielestä varmasti kevään 1998 Naganon olympiaturnaus.

Lehtiseltä tulee sekunnissa yhden sanan pituinen ja kaiken kiteyttävä luonnehdinta Selänteestä joukkuekaverina.

– Voitontahtoinen. Siihen sanaan tiivistyy kaikki. Teemu teki kaikkensa sen eteen, että voitetaan. Hän halusi aina hipoa täydellisyyttä. Jos ei sujunut, niin kyllä asioita korjailtiin. Eikä tätä varmasti tarvitsisi edes sanoa, koska hän on maailman parhaita pelaajia, mutta se luistelu, peliäly ja laukaus… Kyllähän ne tiedetään. Oli hienoa, että sain pelata hänen kanssaan maajoukkueessa, Lehtinen sanoo.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.