Hannu Aravirralla ja Teemu Selänteellä on takanaan monivuotinen yhteinen maajoukkuehistoria. Selänne jäi takavuosien maajoukkuekäskijä Aravirran mieleen Suomi-paidassa monin tavoin.

– Minun aikanani noin 200 pelaajaa pelasi maajoukkueessa. Paljon oli isoja persoonia ja kaikki olivat hienoja pelaajia, mutta olen sanonut tätä jo varmaan kymmenen vuoden ajan, että Teemu oli ykkönen. Kokonaispanos oli niin merkittävä. Voitontahto oli hirveä, ja pitää ollakin. Olympialaisissa ja MM-kisoissa on kyse voittamisesta, kertoo Aravirta SuomiKiekko-sivustolle.

Selänteen luonne paistoi läpi myös pelaamisen ulkopuolella.

– Teemulla oli voittamisen vimmassaan hyvä balanssi ihmisenä olemiseen. Se, miten hän otti ihmiset huomioon… Naganossa hän jakoi nimikirjoituksia hallin portilla, kun tulimme pelaamaan. Kaikki asiat olivat niin tasapainossa kuin ne vain voivat olla. Häntä oli ilo valmentaa, sanoo ”Ara”.

”Ei tarvinnut miettiä, onko hän valmis”

Selänne oli usein tehokkaimpia pelaajia niissä turnauksissa, joissa hän edusti Suomea. Tämä helpotti kerta toisensa jälkeen myös Aravirran urakkaa penkin takana.

– Kun puhuttiin roolituksista, niin Teemuhan halusi aina olla ykköspelaaja, ykköshyökkääjä. Minulla ei ollut vaikeaa antaa hänelle sitä roolia, niin kuin ehkä seurajoukkueessa viimeisinä vuosina valmentajilla oli. Hän oli supersuorittaja maajoukkueessa, täytti saappaat aina ja vähän ylittikin. Hän osasi myös asettua pelaajan rooliin. Hän ei väistynyt mielipiteidensä kanssa, mutta arvostus valmentajaa kohtaan paistoi aina läpi, Aravirta kiittelee.

Vaikka Selänne oli jossain määrin eläväinen velikulta kaukalon ulkopuolella, ei hän Aravirran mukaan kuitenkaan laistanut ottelua edeltävistä velvollisuuksistaan itseään ja joukkuetta kohtaan. Mitä lähemmäs aloituskiekon putoaminen tuli, sitä vahvemmin ”kasi” muuttui.

– Meillä oli hyvä suhde. Halusin, että pelaajat ovat itsenäisiä, eikä heitä tarvitsisi valvoa. Teemulle ei tarvinnut tässä mielessä tehdä mitään taikatemppuja. Otteluun valmistautumisessa oli hienoa nähdä, kuinka välitön ja iloinen ihminen muuttui huippu-urheilijaksi. Hän laittoi pyyhkeen pään päälle tunti ja 45 minuuttia ennen peliä, ja siitä se lähti. Ei tarvinnut koskaan miettiä, onko Teemu valmis otteluun.

Aravirta kertoo myös hyvin Selänteen huumorintajua kuvaavan esimerkin ajalta ennen Naganon olympialaisia.

– Ennen Naganoa teimme pelaajille kyselyn, jossa kyselimme tietoja, ja siellä oli maalivahdeille oma osuutensa: Oletko valmis mihin rooliin vain vai tyydyttääkö vain ykkösmaalivahdin paikka? Teemu vastasi siihen, että vain ykkösmaalivahdin paikka tyydyttää. Se kertoo Teemun huumorista.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen