Tappara pelaa vielä yhden ottelun ennen Liigan joulutaukoa, kun se isännöi lauantaina HIFK:ta. Tämän verran tiedetään.

Joukkueen päävalmentaja tuossa ottelussa tuntuu vaihtuvan päivittäin riippuen siitä, mitä mediaa lukee. Yhtä hanakasti kuin miten Jussi Tapolaa ollaan päivittäin korvaamassa, kiistää Tappara yhtä kiivaasti kaikki kyseistä tointa koskevat henkilöstövaihdokset.

Ennen kuin mahdolliseen valmentajan vaihtoon ryhdytään, on Tappara yrittänyt korjata jo kurssiaan pelaajahankinnoilla. Stephen Dixon liittyi joukkueeseen viime viikolla. Hän on pelannut kolme ottelua, ja vaikka ei olekaan joukkuetta kantanut reppuselässään voittojen tielle, on kanadalainen noussut Tapparan sentterien nokkimisjärjestyksessä korkealle.

– On mukavaa olla taas täällä. Olen innoissani mahdollisuudesta pelata Tapparassa. Olen aina pitänyt suomalaisen kiekon tyylistä. Tappara on hyvä organisaatio ja menestynyt hyvin viime vuosina. Pidän myös kaupungista, joten tämä oli hyvä yhdistelmä, juttelee Dixon puolipakolliset kehunsa seuraa kohtaan jutustelumme aluksi.

Dixon lähti Suomesta ja Ässistä tammikuussa 2013, ja tuolloin hänen lähtönsä myötä Ässien kausi tuomittiin paketoiduksi. Tie vei Jaroslavlin ja Hanty-Mansijskin kautta Luulajaan, josta Dixon siirtyi Tampereelle. SHL:ssä kahdeksantena olevan Luleå HF:n paidassa hän teki 2+2 pistettä 15 ottelussa. Nyt kasassa on Tapparassa puolet tuosta pistemäärästä (1+1).

– Peli oli hieman erilaista joka liigassa. Nautin joka paikasta. Olen ollut monessa paikassa, ja ne ovat olleet hyviä kokemuksia, Dixon pyörittelee.

– Täällä pelataan pohjoisamerikkalaistyylistä kiekkoa. Olen tottunut siihen nuorena. Olen hyvilläni, että olen taas Suomessa.

”Tarvitsemme rumia maaleja”

Se pakollisesta kiekkojargonista. On aika ottaa selvää Dixonin näkökannasta tuoreen seuransa pelilliseen ja tulokselliseen kriisiin. Viimeiset 11 ottelua ovat menneet ilman kolmen pisteen voittoa, ja pisteitä on tullut tuolla ajanjaksolla vain viisi.

Tappara on hävinnyt varsinaisella peliajalla kaikki Dixonin pelaamat ottelut. Kaksi viimeisintä taistoa päättyivät JYPiä ja Pelicansia vastaan maalin tappioihin, mutta varsinkin Pelicansia vastaan Tappara oli kaukalossa esiintyneistä joukkueista parempi. Silti joukkueella on seuraavassa ottelussaan kuljettavanaan pallopelien pisin matka: maalin tappiosta vähintään maalin voittoon.

– Ottelut ovat tiukkoja. Pelaamme ”maalin pelejä”. Pelimme menevät hyvin, mutta sitten päästämme vastustajan peliin mukaan ja otamme tyhmiä jäähyjä. Tulokset ovat huonoja, mutta pelissä on hyviä asioita. Tämä on hyvä joukkue ja meillä on hyviä pelaajia. Jossain vaiheessa tämä aukeaa, ja sitten paljon kiekkoja menee maaliin, Dixon lataa.

– Kopissa on hyvä ilmapiiri, mutta kun häviää tiukkoja pelejä maalilla… Pari maalia jää aina puuttumaan. Tarvitsemme onnistumisia maalin edustalla.

Dixon on pelannut ottelunsa samassa ketjussa Pekka Jormakan ja Olli Palolan kanssa. Hyvän pelintekijän laittamisen maaliahneiden laitureiden vitjaan olisi voinut kuvitella avaavan ainakin jotain lukkoja maalinteossa.

– Ei pitäisi hakea täydellisiä kuvioita. Peli on hyvää, mutta homman pitää käynnistyä ja tarvitsemme pari rumaa maalia. Pitää mennä nälkäisemmin maalille ja irtokiekoille. Kun kiekko menee sisään, itseluottamus paranee. Siitä sitä hyvää fiilistä tulisi, Dixon kertoo.

Dixon pelasi Ässät-kausillaan 104 runkosarjaottelua tehden niissä 23 maalia ja yhteensä 97 pistettä. Tapparan kannattajien on siis lupa odottaa Dixonilta tehoja.

– Paineet ovat aina olemassa, olet missä vaan. Ei pisteitä ja maaleja kannata miettiä, silloin niitä ei tule. Paineet kuuluvat ammattilaiskiekkoon, hän sanoo.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen