Kultavahti Juuse Saros Markkasen piinapenkissä: ”Kilpailutilanne vie molempia maalivahteja eteenpäin”

© Kuva: Getty Images
Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue on maalivahtiensa osalta historiallisen hyvässä tilanteessa. Jo se, että vuodenvaihteessa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin lähdetään kahdella Liigan ykkösvahteina seuroissaan torjuvilla vahdeilla antaisi aihetta iloon, mutta lisää vakuuttavuutta kaksikolle Juuse SarosVille Husso antaa se, että he olivat ne nimenomaiset maalivahdit, jotka pelasivat jo viime vuonna kultaan päättyneissä kisoissa.

Saros oli vuosi sitten joukkueen ykkösmaalivahti, mutta tällä kertaa tilanne on kiharaisempi, sillä molemmat ovat olleet Liigassa erittäin vakuuttavia.

Nokkimisjärjestystä nuorukaiset eivät tiedä itsekään. SuomiKiekko-sivusto istutti Juuse Saroksen piinapenkkiinsä jo toisen kerran tällä kaudella. Ensimmäisen haastattelumme lokakuulta voi lukea tämän linkin takaa.

Mitä ajatuksia mielessä liikkuu kisojen kynnyksellä?

Hyvillä mielin olen tietenkin. Taas on uusi kokemus edessä, ja on hienoa lähteä Kanadaan.

Miten peli muuttuu maalivahdin osalta pienessä kaukalossa?

Peli on varmaankin hieman suoraviivaisempaa, ja veskareilla on ehkä enemmän hommia. Niissä asioissa peli eroaa isossa kaukalossa pelattaessa.

Mikä on Kanadassa pidettävien harjoitusten ja ennen kisoja pelattavien pelien merkitys?

Niissä totutellaan kaukaloon, mutta ei niillä valtavaa painoarvoa ole. Olen ollut siellä aiemminkin turnauksissa ja pelannut pienessä kaukalossa. Kivaa siinäkin on pelata.

”Kilpailua on joka pelipaikalla”

Saros oli viime vuonna joukkueen ehdoton ykkösmaalivahti pelaten suurimman osan otteluista. Hän merkkautti aikakirjoihin turnauksen kovimman torjuntaprosentin (94,30%) ja miehen ottelua kohti päästettyjen maalien keskiarvo oli enemmän kuin yhden ottelun pelanneista maalivahdeista pienin (1,57).

Husso ei omissa otteluissaan onnistunut, mutta tällä kaudella miesten välinen ero on kaventunut. Molempien torjuntaprosentit ovat yli 92:n. Molemmat ovat kannatelleet myös omia seurajoukkueitaan HPK:ta ja HIFK:a Liigassa kiitettävästi.

Maalivahtitilanne on kuitenkin joka turnauksessa asia, joka pitää ratkaista ennen pitkää niin, että joukkueen ykkösmaalivahdin on tiedettävä oma asemansa. Tukea ja oman näkemyksensä antaa päävalmentaja Hannu Jortikalle maalivahtipäätöksissä kiekkomaailman väkevimmissä liemissä pelaajana marinoitu maalivahtivalmentaja Miikka Kiprusoff.

Jos vahdit pelaavat puoliksi kaksi ensimmäistä ottelua, ei sekään välttämättä anna oikeinta kuvaa kaksikon voimasuhteista, sillä kaksi ensimmäistä vastustajaa ovat keskenään epätasaiset USA ja Slovakia.

Millainen tilanne sinun ja Ville Husson välillä on?

Meillä on kova kilpailutilanne, ja se vie varmasti molempia eteenpäin. Joukkueen joka pelipaikalla tätä on varmasti. Tekee hyvää joukkueelle.

Onko ollut vielä mitään puhetta, kumpi olisi ykkösmaalivahti?

Ei ollut vielä mitään puhetta. Eiköhän molemmille tule mahdollisuus, ja sen jälkeen katsotaan, kummalla mennään.

Painaako viime vuoden asetelma lainkaan?

Ei varmaankaan. Siitä on kuitenkin vuosi aikaa. Siitä ei voi katsoa tilannetta suoraan.

Miten viimevuotinen Juuse Saros eroaa maalivahtina tämän vuoden versiosta?

Ikää ei ole hirveästi, joten varmasti olen mennyt jokaisella osa-alueella eteenpäin. Olen myös taas vuoden kokeneempi. Nyt on enemmän tietoa asioita.

Mitä omalle pääkopallesi on tehnyt se, että olet saanut pelata koko kauden HPK:n ykkösmaalivahtina ja pystynyt kannattelemaan joukkuetta?

Se on tuonut kehitystä. Olen huomannut, että pystyn pelaamaan kovalla tasolla ja tärkeässä roolissa. Olen saanut siitä paljon hyvää fiilistä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS