Markkasen piinapenkissä Juuse Saros: Ykkösehdokas Nuorten Leijonien MM-maalille?

© Kuva: Juha Tamminen

Hämeenlinnan Pallokerho on löytänyt lokakuussa upean vireen. Joukkue on voittanut viisi viimeistä peliään, ja noussut samalla Liigan sarjataulukossa jo jaetulle kolmannelle sijalle.

Jesse Saarinen on ollut ”Kerhon” kuumin kenttäpelaaja, mutta ykkösmaalivahdin paikan vallannut Juuse Saros on myös pelannut varmasti, mitä vaaditaankin, sillä viidestä voitosta neljä viimeistä on tullut vain maalin erolla. Viimeksi kaatui SaiPa jatkoajalla siten, että HPK nousi kahden maalin päästä tasoihin aivan varsinaisen peliajan loppuminuuteilla.

Saros on jälleen ykkösvaihtoehto myös Nuorten Leijonien maalinsuulle, kun alle 20-vuotiaiden MM-mitaleista pelataan vuodenvaihteessa Kanadassa. SuomiKiekko-sivusto tapasi nuoren torjujan haastattelun merkeissä.

Mitä sanot HPK:n viime peleistä ja miltä esitykset ovat maalin suulta näyttäneet?

Kokonaiskuva on hyvä. SaiPa-peli oli erikoinen. Näytti siltä, että olisimme jo luovuttaneet, vaikka tilanne oli 2-1. Onneksi aloimme pelata, tasoitimme ja saimme voiton. Se peli oli hieman erilainen verrattuna muihin voittopeleihin. Niissä paketti on pysynyt kauemmin kasassa.

Miltä joukkueen puolustaminen tuntuu?

Ihan hyvältä. Välillä meille tulee pimeämpiä hetkiä. Siinä on sama juttu kuin joukkuepelaamisessa, se pitäisi saada pysymään tiiviinä koko pelin ajan.

Tykkäätkö siitä, että vetoja blokataan vai haluatko ennemmin nähdä kiekon mahdollisimman hyvin?

Jos ei ole aivan varmaa, että vedon saa blokattua, niin sitten mieluummin pois edestä, että näen vedon. Senhän takia minä siellä olen, että saan ne torjuttua.

”Tunnelma ei ole kireä”

Voittoputket eivät ole nyky-HPK:lle vieraita, sillä viime kevään runkosarjakin huipentui huikeaan nousuun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Saros on pelannut viidestä voitto-ottelusta neljä, ja taakse on mennyt putken aikana keskimäärin 2,25 maalia. Liigan maalivahtien voittotilastossa Saros on vasta kymmenes, sillä alkukaudella voittaminen toi HPK:lle varsin suurta tuskaa. Seuraavaa voittoa Saros ja HPK hakevat perjantaina TPS:ää vastaan.

Mitä tuo omaan pelaamiseesi se, että olette voittaneet?

Se tuo rentoutta, eikä hallilla ole kovin kireä tunnelma. Pelien voittaminen on aina mukavampaa.

Mitä sanot omista otteistasi?

Olen ollut ihan tyytyväinen. Tietysti aina jotain voi parantaa, mutta olen löytänyt hyvän fiiliksen pelaamiseen. Siihen olen tyytyväinen.

Onko mielestäsi jokainen maali otettavissa?

No, jos joku maali tulee vaikka viiden pompun kautta… Joistain maaleista voi löytää jotain (mitä tehdä toisin), mutta se on aina jossittelua. Niistä on hyvä ottaa oppia jälkikäteen.

”Hullunmylly luvassa”

Saros oli viime vuodenvaihteessa sensaatiomaiseen alle 20-vuotiaiden MM-kultaan huipentuneissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Nuorten Leijonien kullan suurimpia takuumiehiä. Hän ja silloinen kakkosvahti Ville Husso saavat pelata vielä tämänkin talven MM-turnauksessa, eikä mikään kieli siitä, etteikö tämä kaksikko olisi vahvoilla, kun päävalmentaja Hannu Jortikka valitsee MM-joukkueen.

Saros oli Suomen U20-maajoukkueen maalilla Lake Placidin turnauksessa elokuussa.

Oletko ajatellut vielä vuodenvaihteessa pelattavia MM-kisoja?

En ole ajatellut vielä niitä. Tässä on monta peliä vielä ennen niitä. Ajatukset eivät voi vielä lähteä harhailemaan sinne.

Tarkoituksesi on varmaankin taistella kisapaikasta?

Se on yksi tavoitteeni. Pelipaikoista taistelu on aina kovaa. Tavoitteena on, että pääsisin sinne pelaamaan.

Millaista olisi lähteä turnaukseen puolustavana mestarina?

Olisihan se hienoa, varsinkin tänä vuonna, kun kisat ovat Kanadassa. Siellä on kuulemma aika hullunmylly luvassa.

Onko myös Leijonat jonkinlaisena tavoitteena tällä kaudella?

Sitä asiaa en ole miettinyt yhtään. Jos pelit menevät hyvin, niin mikä ettei.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen