Liiga palasi joulutauolta viime viikolla, ja tiistaina pelataan jälleen täysi kierros. HPK oli yksi syksyn positiivisista yllättäjistä, ja sen ykköshyökkääjä on ollut Jesse Saarinen. HPK kärsi tauolta palatessaan tappion Bluesia vastaan.

Kerho palaa tänään kotiyleisönsä eteen isännöidessään SaiPaa. SuomiKiekko-sivusto otti Liigan pistepörssin viidettä sijaa hallitsevan Saarisen piinapenkkinsä pihteihin ottelun alla.

Mitä HPK teki tauolla?

Treenasimme ensimmäisen viikon aika kovaa torstaihin asti, minkä jälkeen jouluun asti oli omatoimista harjoittelua. Siinä tuli viikon breikki. Kaikki pitivät itsestään huolta ja viettivät joulun ihan rauhassa. Kokoonnuimme tapaninpäivänä.

Oletteko analysoineet syyskautta siinä mielessä, että mikä sai aikaan niin hyvän avauspuolikkaan?

Meillä voisi olla vieläkin enemmän pisteitä, sillä olemme itse sössineet pelejä. Syksyllä tuli hyviä maalin pelejä, joita pystyimme kääntämään. Kaikkea ei voi voittaa, mutta syksy oli positiivinen kaikin puolin. Taaksepäin ei kannata katsella, sillä nyt tammikuusta tulee kova rypistys. Se määrittelee asetelmat kevääseen.

Mitä sanot ensimmäisestä tauon jälkeisestä pelistänne?

Siitä jäi yllättävän hyvä fiilis, vaikka emme olleet pelanneet kahteen viikkoon. Siihen nähden se oli intensiivinen peli. Kaikki ovat ottaneet hyvin happea, ja molemmat joukkueet olivat harjoitelleet varmaankin kerran. Näkyiköhän tauko meillä maalipaikkojen tuhlailuna? Kiekko pomppi kriittisillä hetkillä, emmekä saaneet jalostettua hyviä paikkoja maaleiksi asti.

Kuiva kausi menossa

Saarisen, Marek Viedenskyn ja Eero Somervuoren muodostama ykkösketju viettää tällä hetkellä kuitenkin pientä suvantovaihetta. Kukaan kolmikosta ei ole tehnyt yhtään tehopistettä neljässä viime pelissä, ja vain Viedensky on onnistunut maalinteossa joulukuussa.

Bluesia vastaan kolmikko oli tutun aktiivinen, sai paljon jääaikaa myös ratkaisuhetkillä ja tulitti peräti 12 laukausta. Saarinen itse laukoi seitsemän kertaa.

Joko ajatuksissa tuntuu se, että muutamaan peliin ei ole tullut maaleja?

Jos pystymme pelaamaan niin kuin viimeksi niin, että paikkoja tulee, niin ei tunnu. Totta kai niitä jossain vaiheessa tulee. Jos jäämme usein yhteen maaliin, emmekä me tee yhtään, niin sitten se alkaa tuntua. Joka pelissä sitä haluaa saada nimen pöytäkirjaan.

Onko nälkä otteluiden ratkaisemiseen kasvanut hyvien tehojen myötä?

Sanoin jo alkusyksystä, että onnistumiset ruokkivat. Kun niitä on saanut, haluaa niitä vaan lisää. Usein pelien lopuissa tulee sellainen fiilis, että ”nyt kun pääsisi vaan kentälle”, kun on hyvä draivi päällä. Pari peliä on mennyt ilman. En näe, että peli olisi huonoa. Olisimme voineet tehdä Bluesia vastaan pari maalia, samalla tavoin kuin alkukaudella.

Nälkää on! Kävimme jätkien kanssa läpi pari kertaa ennen jäälle menoa, että meidän on aika tehdä. Sen tuntee, kun saamme vastuuta ja olemme ykköskenttä. Meidän kauttamme halutaan tulosta varsinkin pelin lopuissa. Nälkää pitääkin olla.

Ruuhkaiset viikot edessä

Tammikuu on pelimiesten aikaa. HPK pelaa viidessä viikossa 15 ottelua. Ajanjaksoon mahtuu myös yksi neljän ottelun viikko.

HPK on pisteissä mitattuna kuudentena ja piste per peli –taulukossa seitsemäntenä.

Katsotteko sarjataulukkoa vielä yhtään?

En ole katsonut sitä syksylläkään. Kun voitamme pelejä, niin sen tiedostaa, että ollaan hyvin mukana. Tammikuun jälkeen kannattaa alkaa katsella sitä.

Mihin suuntaan peliä aletaan viilata?

Mitään ihmeempiä ei tarvitse keksiä uudestaan. Kaikki on kulkenut ihan hyvin näillä systeemeillä. Pyrimme pitämään energiatasot korkealla, koska pelejä on paljon. On treenattava fiksusti, ja laitettava kaikki paukut peleihin. Joukkueen pelin pitää tiivistyä, jos meinaamme mennä pitkälle. Näin äkkiseltään tulee mieleen, että yhdellä maalilla ei pysty voittamaan.

Mitä ajattelet tiistaisesta SaiPa-ottelusta?

Taas pitää kamppailla. Nyt tulee kuukauden ajan peli joka toinen päivä, mutta tämä on meidän ammattimme. Mieluummin pelaamme kuin treenaamme. Kun oli kahden viikon tauko peleissä, niin oikein odotin, että pääsen pelaamaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen