Leijonien tämänkertainen Karjala-turnauksen joukkue on varsin täynnä pelaajia, jotka halajavat meneillään olevalla suurta roolia Leijonissa. Esimerkiksi Teemu Hartikainen, Lennart Petrell ja Ilari Filppula tavoittelevat paikkaa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan.

Hartikaisen kohdalla puhuttiin viime kaudella jopa olympiapaikasta, joka kariutui lopulta loukkaantumisiin. KalPa-kasvatti ilmoitti KHL:n pudotuspelien alla olevansa valmistautunut pelaamaan MM-kisoissa, mutta leikkauksen vaatinut nilkkavamma esti Minskinkin komennuksen. Nyt hyökkääjä on asettanut kauden yhdeksi päätavoitteekseen MM-kisapaikan.

Mikä on maajoukkueen rooli kaudessasi?

Jäi viime vuonna harmittamaan, kun alkukausi meni hyvin, mutta olympiapaikkaa ei tullut. Se oli tavoitteena. Ainakin MM-kisoihin olisin halunnut, kun olympialaiset oli niin lähellä. Nekin jäivät nilkan takia väliin, niin harmitti totta kai. Nyt on nälkää päästä ensimmäistä kertaa MM-kisoihin. Olen pelannut hyviä kausia, ja paikka on lähellä.

Tiedän pärjääväni, kun pelaan KHL:ssä heitä vastaan, eikä esimerkiksi Karjala-turnauksessa ole mitään hätää heitä vastaan. Haluaisin ehjän kauden ja MM-kisoihin näyttämään.

Mikä on hyvän ensivaikutelman antamisen merkitys, kun uusi valmennusjohto on ensimmäistä kertaa tulessa?

Ensivaikutelma on iso juttu. Millainen kuvan pelaajasta jää? On tärkeää antaa hyvät näytöt ja voittaa systeemin sisällä, mutta tärkeää on antaa hyvät näytöt. Siitä valmentajille jää omat mielikuvat, ja he tietävät, millaisia pelaajat ovat ja tietävät, että heitä voi käyttää isoissakin turnauksissa.

Miltä Kari Jalosen johtaminen tuntuu?

Hän on rauhallinen, eikä mikään liian tiukka vaan vaativa. Minulla ei ole ollut mitään valittamista. On hyvä, että joukkueella on tietyt rajat.

Poikaporukkahan sitä tarvitsee?

Kyllä! Aina välillä.

”Nautin kiekollisesta pelaamisesta”

Hartikainen on Ufan joukkueessa vastuullisessa roolissa. Taannoisessa Jokerit-Ufa –ottelussakin hän oli jatkuva uhka hyökkäysalueella. Viime kaudella hän iski KHL:n runkosarjassa 14 maalia, Nyt on kasassa viisi täysosumaa.

”Härski” on myös kehittynyt kiekollisessa pelaamisessaan rutkasti verrattuna siihen, millaisena pelaajana hän lähti kesällä 2010 Edmontoniin.

Miltä kautesi Venäjällä on tuntunut?

On ollut hyviä pelejä viime aikoina. Alkukausi meni keväisen nilkkaleikkauksen jäljiltä pelin hakemiseen, ennen kuin tasapaino ja liikeradat löytyivät siihen, että uskalsin käyttää nilkkaa kulmissa. Viimeiset kymmenisen peliä ovat menneet hyvin. Nyt olen 100-prosenttisessa kunnossa. Peliaika on kasvanut, ja pelaan 20 minuuttia joka ottelussa. Pelaan viidellä viittä vastaan, ylivoimaa ja alivoimaa. Menee tosi mukavasti tällä hetkellä, joten mikäs sen mukavampaa. Nautin vain pelaamisesta.

Olit jo keväällä sivustomme haastattelussa tyytyväinen pelaamiseesi. Onko kehitystä tapahtunut entisestään?

Syöttötaitoni on parantunut. Tuntuu, että siinä on iso ero entiseen. Itseluottamus pelaamiseen ja taitoihin kasvaa, kun saa paljon kiekkoa. Nautin kiekollisesta pelaamisesta ja pisteitä tulee.

Missä määrin KHL:ssä on kaltaisiasi voimahyökkääjiä?

Joka joukkueessa saattaa olla yksi tai kaksi, mutta ne ovat monesti alemmissa kentissä, kolmosessa tai nelosessa. On ollut mukavaa huomata, että minunkin pelityylini toimii KHL:ssä. En uskonut siihen aluksi itsekään., Kun kulmissa pääsee jauhamaan, on se minulle ehkä helpompaa, kun kulmat ovat isompia kuin Pohjois-Amerikassa ja vaikka pakit ovat isoja, niin siellä tulee välejä, joista pääsee ajamaan maalille.

Kun menit KHL:ään, moni saattoi ihmetellä, miten sovit KHL:ään. Asiat ovat kuitenkin loksahdelleet kohdalleen?

Kehitysaskeleita on otettu paljon sen jälkeen, kun lähdin Suomesta. Siihen on tullut variaatioita ja syöttämistä. Kädet ja syöttötaito ovat pehmentyneet, eli KHL on antanut siihen paljon.

”Pelasin Tshekkiä vastaan riittävästi”

Hartikainen hyökkäsi Karjala-turnauksen avausottelussa Tshekkiä vastaan ketjussa, jossa keskellä oli Juha-Pekka Hytönen ja toisessa laidassa toinen KalPa-kasvatti Tuomas Kiiskinen. Ketju on koostumus, jossa rooleja ei tarvitse paljoa miettiä. Toki Hartikaisen kehittynyt kiekollinen peli tuo ketjuun hurjasti lisää osaamista.

Miltä Tshekki-ottelussa saamasi rooli tuntui?

Ei olisi tarvinnut pelata yhtään enempää. Tshekki-peli oli kuudes, jonka olen pelannut joka toinen päivä –tahtia. Olin aika hapoilla. Sain pelata ihan riittävästi. Olen pelannut KHL:ssä enemmän ylivoimaa ja saanut kiekkoa. Jaksoin tehdä sen, minkä verran sain peliaikaa.

Oliko vaikeaa, kun mukana oli uusi valmennus ja alla vain yksi harjoitus?

Oli pieniä kysymysmerkkejä. Systeemi ei tullut selkäytimestä, eikä kaikkea taktisia asioita tiennyt. Sinänsä oli helppoa, kun kaikkea ei tiennyt, ja pelin aikana tuli neuvoja ja sitä tulee nyt koko ajan lisää. Oli vapaata ja rentoutunutta pelata.

Onko tämä viikonloppu jossain määrin myös opettelua uuteen johtoon ja uuteen pelitapaan?

Sitä tämä on. Systeemiä ajetaan sisään ja saadaan se omiin mieliin. Kun ensi kerralla tullaan, niin tiedetään, mitä haetaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen