Alkukauden perusteella näyttää siltä, että Nashville Predatorsin ruotsalaishyökkääjä Filip Forsberg on murtautumassa toden teolla tämän kauden aikana NHL:n eliittiin. Forsberg on ollut yksi pirteimmistä pelaajista alkukauden aikana. Hän on tehnyt viimeisessä seitsemässä ottelussa tehot 7+6. Kaikkiaan Forsberg on tehnyt 16 pelaamansa ottelun aikana 20 pistettä. Hän keikkuu tukevasti NHL:n pistepörssin TOP 10:ssä.

Forsberg siirtyi Nashvilleen 3.4.2013. Moni Washington Capitals –kannattaja varmasti muistaa sen päivän. Kyseisenä päivänä NHL:n siirtomarkkinat sulkeutuivat ja koko takarajapäivän viimeisenä siirtona nähtiin kauppa, jossa Predators hankki Forsbergin Washingtonista vaihtamalla hänet kahteen hyökkääjään, Martin Eratiin ja Michael Lattaan.

Nyt tuon kaupan voi sanoa olleen yksi erikoisimmista, mitä NHL:ssä on viime vuosikymmenen aikana nähty. Nashville ja seuran GM David Poile vaihtoivat käsiraudat kultaharkkoon.

***

Washington Capitals halusi menestyä heti. Seuran silloinen GM George McPhee oli todennäköisesti pakkoraossa menestymisen kanssa. Muuten häntä olisi odottanut potkut. Lopulta McPhee saikin kenkää, keväällä 2014.

Martin Erat pelasi aikoinaan Nashvillen riveissä hyviä kausia. Vuosien 2003-12 välisenä aikana pelattuina kausina Erat teki joka kausi vähintään 45 tehopistettä. Samaan saavutukseen ylsi ainoastaan 16 muuta NHL-pelaajaa.

Kauden 2012-13 aikana Erat, kuten koko Nashvillen joukkue, pelasi tehottomasti. Erat ehti tehdä tuona kautena Predatorsin paidassa 21 pistettä 36 ottelussa. Hän oli kuitenkin saanut keskimäärin toiseksi eniten Nashville-hyökkääjistä peliaikaa.

Tshekkihyökkääjä oli pyytänyt kauden aikana siirtoa Predatorsista muualle. Eratilla oli sopimuksessaan lisäksi no-movement-clause, joka rajoitti seurapomo Poilen mahdollisuuksia kaupata Erat.

Kaupan toinen palanen, Michael Latta, oli tuolloin AHL:ssä reilut 100 ottelua pelannut 21-vuotias lupaus. Lattasta odotettiin korkeintaan alempien ketjujen jyrää. Hän on siirron jälkeen pelannut Capitalsin paidassa yhteensä 29 ottelua tehoin 1+4.

***

Washington Capitals varasi Filip Forsbergin vuoden 2012 varaustilaisuudessa 11. varausvuorolla. Capitals pääsi yllättäen varaamaan ruotsalaisen, jonka oli veikattu menevän kolmen ensimmäisen pelaajan aikana. Forsberg valahti pakkivoittoisessa varaustilaisuudessa paljon ennakoitua alemmas. Nashvillen kykyjenetsijöijdenkin papereissa Forsberg oli TOP 5 –pelaaja varaustilaisuudessa.

Jälkikäteen voi sanoa Forsbergista luopumisen olleen Capitalsille suuri virhe. Syitä sille, miksi Washington luopui juuri ruotsalaisesta on vaikea sanoa. Forsberg oli kuitenkin pelannut kaudella 2012-13 hyvän kauden. Hänet valittiin Allsvenskanin vuoden nuoreksi pelaajaksi ja hän johdatti kapteenina Ruotsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen hopeamitalille ikäluokan MM-kisoissa.

Forsbergin tiedettiin olevan kovan luokan NHL-lupaus. Hän on raamikas ja vastuullinen pelaaja, joka pystyy vielä tekemään pisteitä. Ainoastaan hänen luistelustaan nousi joitain huolestuneita puheenvuoroja.

Yksi syy lähdölle voi olla se, että Capitalsin johtoporras olisi halunnut Forsbergista sentterin. Ruotsalaisen ominaisuudet eivät sopineet keskushyökkääjän paikalle yhtä hyvin kuin laituriksi.

Forsbergin tarina on kuitenkin luvalla sanoen erikoinen. Huippulupaus, jonka pelaamisessa ja ominaisuuksissa ei ole mitään vikaa, valahtaa ensin varaustilaisuudessa monta sijaa ennakoitua alemmas. Sen jälkeen hänet vielä kaupataan seuraavan kauden aikana. Äärimmäisen harvinainen tarina huippulupauksen kohdalla, joka ei edes aiheuta kohuja käytöksellään.

Nyt hän sitten loistaa odotetusti Nashvillessä.

***

Martin Erat pyysi treidiä pois Washingtonista marraskuussa 2013. Vain seitsemän kuukautta sen jälkeen, kun hänet hankittiin Nashvillestä kaupassa, jossa Capitals luopui yhdestä seuran lupaavimmista pelaajista.

Lopulta tshekkilaituri kaupattiin maaliskuussa 2014 Phoenix Coyotesin (nyk. Arizona Coyotes) riveihin. Capitals sai kaupassa Rostislav Kleslan ja Chris Brownin. Klesla pelaa tällä hetkellä Tshekin Extraligaa. Brown on pelannut Washingtonin paidassa kaupan jälkeen yhteensä yhdeksän ottelua, joissa hän on tehnyt tehot 2+1.

Eikä menestystä hamunnut Washington päässyt keväällä 2013 ensimmäistä kierrosta pidemmälle pudotuspeleissä.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu