Helsingin IFK sai alkuviikolla kaksi tärkeää pelaajaa kokoonpanoon sairastuvalta, kun Juuso Puustinen ja Lauri Taipalus pelasivat pitkien taukojen jälkeen ottelussa Pelicansia vastaan. Puustinen oli pelannut edellisen kerran viisi viikkoa aiemmin.

– Oli jopa kihelmöivä ja positiivinen jännitys perjantaista asti, kun sain silloin tietää, että pelaan. On ollut fiiliksen puolesta ylä- ja alamäkiä, mutta perjantain jälkeen on ollut aivan huikea fiilis. Se huipentui voittoon, kertoo Puustinen SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Puustinen palasi saman tien tutun keskushyökkääjän eli Corey Elkinsin vierelle.

– Olimme koko viime kauden parivaljakkona ja tulemme hyvin juttuun muutenkin. Tykkään pelata hänen kanssaan. Hän pelaa suoraviivaista lätkää hyvällä vauhdilla ja on vahva kamppailija. Voin luottaa siihen, että hän voittaa kaksinkamppailuja, joten pystyn itse hakemaan vapaampaa paikkaa, johon hän pystyy toimittamaan kiekon, kuvailee Puustinen kaksikon yhteistyötä.

HPK:ssa maalikuninkuuden kaudella 2010-11 voittanut Puustinen on ehtinyt tehdä vain neljä maalia kuluvalla kaudella. Ei liene sattumaa, että juuri Elkins on saanut syöttöpisteen kolmeen noista maaleista.

– Molemmat ajattelemme lätkästä samalla tavalla. Siksi viime vuonna meillä oli hyviä pelejä ja tälläkin kaudella on mennyt ajoittain hyvin. Tästä on hyvä rakentaa eteenpäin, ja toivottavasti saamme vielä jatkossakin pelata kimpassa. Jos ajatellaan sitten vaikkapa (Teemu) Ramstedtia ja (Nikolai) Goldobinia parina, niin he ovat taitavampia, ja me suoraviivaisempia. Olemme enemmän amerikkalaistyyppisiä, laitahyökkääjä pohtii.

Puustisen kuiva kausi on kuitenkin kestänyt jo yhdeksän liigaottelua. Sesongin alku oli tehokas, sillä kaikkien kauden neljän osuman syntymiseen riitti viisi peliä. Pelkästä maalien tekemisestä puhuminen hänen pelaamistaan käsiteltäessä jopa hieman ärsyttää kuopiolaislähtöistä pelaajaa.

– En leimaisi itseäni pelkäksi maalintekijäksi. Pyrin tekemään muutakin, taklaamaan, karvaamaan ja puolustamaan. Pelicansia vastaan olin heti alivoimallakin muutaman kerran jäällä. Totta kai haluan tehdä maalejakin. Niiden tekemiseen on kova palo. Pitää laukoa paljon, jos niitä haluaa tehdä. Haluan olla kokonaisvaltainen pelaaja ja kehittää joka osa-aluetta: Puolustuspeliä, yli- ja alivoimapeliä, maalinteko ja syöttämistä, Puustinen analysoi.

”En tiedä, koska paras vire löytyy”

HIFK kohtaa loppuviikolla SaiPan vieraissa ja JYPin kotonaan. SaiPa otti tiistaina kolmen pisteen voiton TPS:stä pelattuaan 12 ottelua ilman täyttä pistepottia ja pelaa torstai-iltana Bluesia vastaan ennen HIFK:n kohtaamista.

Puustinen ei osaa vielä sanoa, mitä häneltä voi tulevissa peleissä odottaa. Täydellisen pelituntuman löytyminen ottaa varmasti oman aikansa.

– En ole koskaan ollut kesken kauden näin pitkään poissa. Se ottaa pelin tai kaksi. Jos kuka tahansa on pitkään pois, ei se voi olla näkymättä, varsinkaan kun muut ovat päässeet pelaamaan. Pakko tehdä kovasti hommia, että se aika olisi mahdollisimman lyhyt, ja että kuntopiikki omaan pelaamiseen löytyisi. Toivottavasti se löytyy jo tänä viikonloppuna ja tämän kauden loukkaantumisen olivat tässä, Puustinen huokaa.

HIFK on voittanut neljästä edellisestä ottelustaan kolme. Niistä kaksi on tullut hyvillä viimeisten erien esityksillä. Joukkue murjoi Pelicansia tiistaina päätöserässä 4-0, ja Turun Palloseuraa viikko sitten 2-0.

Kaiken kaikkiaan HIFK on voittanut kauden 22 ottelussaan pelin viimeisen erän kymmenen kertaa ja pelannut sen kuudesti tasan. Viimeisten kaksikymppisten maalisuhde on HIFK:lla 26-15. Puustinen vakuutti itsekin Pelicans-ottelun viimeisellä erätauolla HIFK:n nousevan vielä voittoon tappioasemasta.

– Aistin sen tästä joukkueesta. Moni meistä aisti sen jo harjoituskaudella. Saatoimme olla ensimmäisen erän jälkeen 0-3 tappiolla tai kahden erän jälkeen kaksi maalia takana. Jostain syystä me näytämme luonnetta, sitkeyttä ja luisteluvoimaa, ja pelit ovat kääntyneet viimeisissä erissä.

– Se ei tule itsekseen, vaan vaatii joka kerta kova puristamisen oikein sielun pohjalta, että saa rutistettua parhaan esiin viimeisessä erässä. Ehkä vastustajat ovat tippuneet kyydistä tai höllänneet, ja me olemme saaneet näytettyä kaapin paikan, kehuu Puustinen.

Tällä hetkellä HIFK on piste per peli –tyyliin painotetussa sarjataulukossa toisena, mutta tiedossa on, että se, mikä riittää pisteisiin näinä pimeinä marraskuun viikkoina, ei riitä voittoihin, kun pudotuspeleissä aletaan laskea voittoja.

Ehjää ja 60 tehokasta peliminuuttia kestävää suoritusta haetaan yhä.

– Olemme menneet siinä koko ajan eteenpäin. Ei sekään tasaista nousua ole, vaan joskus tulee huonompia alkuja. Olemme kehittyneet siinä kauden mittaan. Menemme hyvään suuntaan, ja joukkue on valmennuksen suhteen hyvissä käsissä. Koppi on täynnä loistavia äijiä, joilla on iso IFK-sydän, ja jotka haluavat parantaa joukkueen menestystä. Olemme siinä oikealla polulla ja ottaneet askelia oikeaa suuntaan, Puustinen naulaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen