Markkasen piinapenkissä Jukka Voutilainen: ”Elä laakase, naatitaan -lause kannattaa jo unohtaa”

© Kuva: Juha Tamminen

KalPa jyrää illasta toiseen omalla pelityylillään tuloksekkaasti Liigassa. Viimeisin savolaisten luistimiin jäänyt vastus oli Espoossa kaatunut Blues. Päävalmentaja Pekka Virta on saanut joukkueen sitoutumaan työntekoon ja pelitapaan siinä määrin, että KalPan pelillinen identiteetti on koko sarjan leimallisin.

Keskushyökkääjä Jukka Voutilainen on ollut yksi joukkueen johtajista. Blues-voitto sai miehen sen verran hyvälle tuulelle, että SuomiKiekko-sivuston haastattelussa tekstiä tuli todella vuolaana ryöppynä. Tällä kertaa myös tuntui siltä, että tämän savolaisen puhuessa vastuu ei ole kuulijalla tai lukijalla.

Mistä tämä vire on peräisin?

Se tulee uskosta omaan asiaan. Pidämme niin paljon kiekkoa, että vastustajalle tulee maalipaikkoja vähemmän. Se on Virran ”Peksin” ajatusmaailma. Virheitä tulee ja niitä saa tulla. Jos teemme virheen, siitä voi tulla vastustajalle läpiajo. Sen kanssa voimme elää, ja se on täysin hyväksyttävää, kunhan vain liikumme, syötämme ja pysymme yhteisessä sapluunassa. Totta kai erikoistilanteisiin satsataan. Bluesia vastaan ylivoima oli huonoa, mutta alivoimamme on ollut loistavaa. Ei ole vain yhtä juttua, vaan monta. Kun voitamme pelejä, usko omaan asiaan kasvaa ja siitä tulee tällainen positiivinen kierre.

Millaista työtä on vaatinut joukkueelta se, että virheiden tekeminen hyväksytään?

Se tulee suoraan valmentajalta. Niin kauan kun teemme yhteisesti sovittuja ja harjoiteltuja asioita, ja siihen sattuu joku moka, niin sen kanssa voimme elää. Kaikki joukkueet tekevät virheitä, ja tämä on tämän valmennusjohdon filosofia ja olemme hyväksyneet sen hyvin.

Huomasitte varmaan ennen kauden alkua, että teiltä ei ennen kauden alkua odotettu tällaista.

Emme oikein odottaneet itsekään. Toivoimme hyvää alkua, ja saimmekin. Otimme pari hyvää voittoa, ja kaadoimme kovat SaiPan ja Tapparan. Näimme, että voimme lyödä kenet vaan. CHL-peleissäkin oli siitä jo viitteitä, kun voitimme vieraissa yhden Euroopan kovimmista eurooppalaisista joukkueista Sparta Prahan. Se antoi uskoa tähän juttuun. Totta kai meidän pitää olla tyytyväisiä. Joka peliin Pekka korostaa latautumista, ja se on meidän kokeneempienkin vastuulla. Tässäkin olemme onnistuneet suhteellisen hyvin. 60 peliä ei kuitenkaan voi pelata hyvin. Välillä tulee huonompia pelejä. Sitten pitää voittaa toisella tavalla; Puolustaa, heittäytyä ja blokata vetoja ja runnoa maalit muuten, jos jalat eivät ole aivan terävimmillään, koska ei niin voi jokaisessa pelissä ollakaan.

”Vanha taito oli laiskuuttakin”

KalPan peli on tällä hetkellä sellaisessa iskussa, että joukkuetta on todella nautinnollista seurata. Kiekko kulkee jouhevasti lavasta lapaan, joukkueen työmoraali on korkealla.

Joukkue on koottu järkevästi, ja tälläkin kaudella KalPa on esitellyt yleisölle kiekkotaitavia omia nuoriakin.

Kuuluuko se edelleen kuopiolaiseen kiekkoon, että taitoa on ja sitä näytetään?

Se vanhan ajan kuopiolainen taito oli laiskuuttakin. Nyt täällä tehdään hommia joukkueelle! ”Elä laakase, naatitaan” –lause kannattaa jo unohtaa. Pelimme on tarvittaessa aika suoraviivaistakin. Virheet ovat hyväksyttyjä, kunhan teemme sovittuja asioita.

Onko joukkueenne koottu pelitapanne mukaiseksi?

Kyllä, jos ajattelemme esimerkiksi liikkuvia laitureitamme, kuten Janne Keränen ja Sami Mutanen. Putki liikkuu hyvin. Myös ulkomaalaiset ovat kovia tekemään hommia. On hienoa nähdä, että kaikki hankinnat ovat valmiita tekemään hommia joukkueen eteen, eikä ole yhtään vapaamatkustajia, jotka kyttäilevät takasinisellä läpiajoja. Pekan filosofiaan kuuluu myös se, että on aivan sama, kuka tekee maalit. Joukkueena voitetaan ja joukkueena voitetaan.

KalPalla on todella vaikea kausi alla. Nyt eläminen ja pelaaminen taitaa olla paljon helpompaa?

Totta kai. Voittaminen on kaikki. Olen itse saanut pelata hyvissä joukkueissa, kuten HPK:ssa ja HV-71:ssä, ja kaikkialla näkee sen, että on aivan sama, missä pelaat, niin voittaminen ruokkii kaikkea. Kaikki on helpompaa, ja se vaikuttaa positiivisesti hyvin moneen asiaan. Ei vain meihin 30 ihmiseen vaan kaikkeen ympärillämme Kuopiossa.

”Jotkin joukkueet odottavat taukoa”

KalPa kohtaa vielä ennen maaottelutaukoa Tapparan ja Pelicansin. Sen jälkeen koittaa mahdollisuus vetää henkeä ja harjoitellakin.

Voutilaisen mukaan KalPan tähtäimessä on kuitenkin sitä ennen kuusi liigapistettä.

Maajoukkuetauko on tulossa. Joko sitä odotetaan?

Ei. Juuri kävimme tätä asiaa läpi. Nämä ovat tärkeitä pelejä. Jotkin joukkueet odottavat jo taukoa, ja ajattelevat, että pelataan vain pelit pois. Näistä tulee ihan yhtä tärkeitä kolmia pisteitä kuin helmi-maaliskuussakin. Sen olemme yrittäneet pitää mielessä. Otamme yhden pelin kerrallaan. Yritämme tehdä joka päivästä laadukkaan, oli siinä mitä tahansa. Emme voi murehtia liikaa sitä, mitä on tapahtunut, emmekä mennä siihen, mitä tehdään ensi viikolla.

Mitä voitte vielä parantaa?

Meillä oli Bluesia vastaan paikat ratkaista ylivoimalla ja tehdä 2-0, 3-0 ja 4-0. Siinä on parannettavaa, ja pieniä asioita voi aina parantaa. Tauolla varmaan pääsemme harjoittelemaan jotain uutta. Pelejä on paljon ja matkustamme paljon. Levon ja rasituksen suhde on todella tärkeä. Emme voi treenata niin, että riehumme rappusissa neljä tuntia ja menemme sitten tunniksi ja vartiksi jäälle. Matkustaminen on yllättävän rankkaa kropalle. Tässäkin olemme onnistuneet hyvin.

Tauko tulee siinäkin mielessä hyvään aikaan, että saatte myös harjoitella.

Muutama päivä huilataan, ja sitten treenataan hyvin. Kun viikossa on kolmekin peliä, niin olemme yrittäneet säästää energian peleihin. Tärkeintä on olla peleissä terävänä. Eihän siinä olisi mitään järkeä, että välipäivän treeni menee hyvin, ja sitten pelaamme aivan päin p-settä. Olennaisin energia on säästetty peleihin. Ensin huilaamme ja sitten saamme 5-6 hyvää treeniä. Katsotaan, mitä valmentajat ovat miettineet ja mitä lisävariaatioita saamme peliimme.

Ensin kuitenkin keskitytte jäljellä oleviin peleihin?

Todellakin!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

Emil jyrää jatkoon Wimbledonissa! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️