Kari Jalosen valittua kauden ensimmäisen Leijona-ryhmän on keskustelu herännyt vilkkaasti käyntiin.


Suurin haloo nousi odotetusti Jokereiden ykköstykkien puuttumisesta. Ei ole sattumaa, etteivät esimerkiksi Juhamatti Aaltonen tai Niko Kapanen ole Leijonien mukana marraskuun otteluruuhkan keskellä.

Tämä keskustelu on jättänyt kuitenkin varjoonsa sen, ettei mukana ole vieläkään Liigaa tällä hetkellä dominoiva tähtihyökkääjä.

Kyllä. Tarkoitan viime kaudella pistepörssin voittanutta ja tälläkin hetkellä ykkösenä majailevaa Ville Vahalahtea.

Raumalla nyt edelliset 91 ottelua 88 pisteen tehoilla viilettänyt Vahalahti on osoittanut viimeistään tämän syksyn aikana, etteivät viime kauden tehot olleet sattumaa.

Pistepörssissä monipuolinen hyökkääjä on noussut tutulle piikkipaikalle alkusyskyn vaihtuessa jo kylmempiin säihin. Lukon ykkösketjussa hääränneen paraislaisen edelliset maaottelut ovat kuitenkin jo kaudelta 2008-09.

Olisiko näillä teholukemilla aika saada jo mahdollisuus myös maajoukkueen puolelta?

Rooli auki

Onko jo urallaan lähes 800 Liigaottelua pelannut Vahalahti liian yksipuolinen pelaaja maajoukkueeseen?

Tämä olisi helpoin johtopäätös puhtaasti tilastoja katsomalla.

Vahalahti on iskenyt tälläkin kaudella suurimman osan tehoistaan ylivoimalla. Se olisi toimiva syy teilata kokenut hyökkääjä samantien pois maajoukkuekuvioista.

Perustelut olisivat helpot. Nuoremmat ja nälkäisemmät kollegat nappaavat kuitenkin suurimman peliajan erikoistilanteista. Eikä maajoukkueen rakenne voi koostua pelkästään hyökkäävän roolin pelaajista. Varsinkaan, kun kyseessä on noin vanha pelaaja.

Lukon pelejä seuranneet voivat kuitenkin yhtyä väitteeseen, ettei Vahalahden vahvuus löydy pelkästään tehotilastoja selailemalla.

Raumalaisten kultakypärän puolustusmoraali on kenties jopa suurin syy, minkä takia konkarihyökkääjä on välttynyt suurimmilta otsikoilta. Kun säntää aina ensimmäisenä puolustussuuntaan, on takaisin maalintekosektoreille pitkä matka.

Ei voi olla ajattelematta, etteikö vahva kahden suunnan peli olisi syönyt ainakin osan miehen huimasta pistepotentiaalista.

Juuri monipuolisuus ja puolustusasenne ovat kuitenkin vahvuuksia, mitkä nostavat asetelmia maajoukuetta silmäillen. Viisas pelaaminen tekee Vahalahdesta turvallisen valinnan myös alempien ketjujen hyökkääjäksi.

Lukuisat EHT-turnaukset ovat johtaneet siihen, että yhä useampi välillä varsin heppoisinkin meriitein varustettu Liigajyrä on päässyt kokeilemaan rahkeitaan maajoukkueessa.

Siinä mielessä hurjassa vireessä oleva Lukko-taiturin maajoukkuevalinan pitäisi olla pelkästään ajan kysymys.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo