Pittsburgh Penguinsin ja New York Rangersin ottelusarja NHL:n pudotuspelien toisella kierroksella on edennyt yli kolmen ottelun. SuomiKiekko-sivuston toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen niputtaa avainasiat esille kyseisestä sarjasta.

***

Penguinsin osalta pudotuspelit alkoivat sarjalla Columbus Blue Jacketsia vastaan, joka tuli kuin mielipuoli päälle, ajoi kaikkea liikkuvaa ja loi sillä vaikeuksia Penguinsin tähtinipulle.

Sidney Crosby vaelteli ties missä, moni muukin tähti haki peliään ja kaiken kukkuraksi Marc-Andre Fleury antoi pari muistutusta synkästä menneisyydestä. Helppoja maaleja ja paljon kysymysmerkkejä ilmoille.

Sarjan loppupuolta kohti Penguins sai asioita kuntoon ja matka jatkui toiselle kierrokselle New York Rangersia vastaan. Paljon kuitenkin pohdintaa oli juuri siinä, että miten tässä sarjassa? Sulaako Fleury jälleen, vaikka alla oli muutama hyvä kamppailu Blue Jackets -sarjan viimeisistä peleistä? Jääkö hän tylysti Rangersin Henrik Lundqvistin alle maalivahtien kaksintaistelussa?

Sarjassa on pelattu nyt kolme ottelua ja tuohon viimeisimpään vastaus on yllättävä:

Fleury on ollut häikäisevä. Itsevarma, rauhallinen, ottanut isoja koppeja ja antanut neniin Lundqvistille.

Kanadalaisvahti on ottanut kahdessa edellisessä pelissä ne tarvittavat kopit, Lundqvist ei. Rangers on ampunut enemmän ja pitänyt Fleuryn lämpöisenä, mutta joukossa on ollut paljon vaikeita kuteja. Lundqvistilla kuteja on tullut vähemmän, mutta juuri kun Rangers olisi tarvinnut yhden erittäin ison kopin, sitä ei ole tullut.

Etu: Penguins.

Eihän tätä olisi uskonut. Maailman ehdottomasti parhaimpiin maalivahteihin kuuluva Lundqvist on jäänyt väsyneenä ihmettelemään, Fleury taas on napannut aivan kaiken.

***

Maalivahtien puolella pienet erot ovat sitten korostuneet. Rangers on ollut suurissa vaikeuksissa ylivoimalla, eikä helpottavana tekijänä ole ollut yhtään sitä, että vastustajan veskarilta olisi tippunut ilmaisia. Toisessa päässä Penguins on pystynyt käyttämään tylysti omat paikkansa.

Samalla jo itse otteluohjelma on luonut paljon etua Penguinsille, mitä ei käy kiistäminen. Rangers väänsi täydet seitsemän ottelua Philadelphia Flyersia vastaan, ei saanut tätä kautta lähemmäs yhtään kunnon välipäivää ennen kuin show taas jatkui. Sen jälkeen vielä tuplapelejä sun muita, mikä on yhtälössä näkynyt väsymyksenä. Aivan selkeästi.

Yritystä on riittänyt kiitettävästi ja viidellä viittä -pelissä Rangers on pystynyt luomaan hyvin paikkoja. Mutta aivan sellainen vaadittava viimeinen terävyys on samalla jäänyt uupumaan. Sillä ei toki voi selittää esimerkiksi ylivoiman suurimpia vaikeuksia. Mutta se on ollut iso tekijä maalinteon ongelmissa.

Välillä edelleen erittäin heikostikin pelaava Penguins on tarjonnut paljon paikkoja Rangersille ylivoimalla, mutta siellä varsinkin sarjan alkupuolella tekeminen oli luokatonta.

Ei tukipelaamista, ei kunnon punaista lankaa, huonoa alueelle tuomista ilman tarvittavaa yhtenäisyyttä, huonoja ratkaisuja siniviivalta ja niin edelleen. Vielä suoraviivaisuuden puutetta ja päämäärätietoisuutta on jäänyt tekeminen kovasti kaipaamaan.

Pieniä positiivisia tuulia tuli kolmannessa pelissä, mutta edelleen maalit puuttuvat koko pudotuspelikevään osalta.

Ylivoiman kuitenkin pitäisi olla näissä peleissä todella hyvässä kunnossa, sillä viidellä viittä vastaan on vaikea odottaa sen suurempia maalimääriä ellei virheitä tule iso liuta.

Niitäkin on Rangers tehnyt Penguinsin tapaan. On tullut läpiajoja, joista loppupeleissä esimerkiksi kolmas peli kääntyi Penguinsille.

Kokonaiskuva onkin ollut hieman ihmeellinen. Käytännössä Rangers pelaa pohjimmiltaan ihan kohtalaisesti, mutta toisaalta siinä kokonaiskuvassa on ollut paljon isoja ongelmia. Ja näin yhden yllätysvoiton jälkeen sarjan suunta on kääntynyt aivan täysin Penguinsille.

Vaikka sarjan tilanne on tällä hetkellä ”vain” 2-1 Penguinsille, on Rangersilla iso tehtävä edessä saada sarjaa oikealle raiteelle. Se vaatii ehdottomasti kotivoittoa, mutta sitä varten on paljon, paljon kysymysmerkkejä ilmassa.

Ja vielä kun samalla Penguinsin puolelta supertähti Crosby on parantanut tekemistään huikealla tavalla, heidän puolelta toimivia yhdistelmiä on löytynyt ja niin edelleen. Penguinsilla on muutenkin täydet edellytykset mennä tästä sarjasta jatkoon, mutta nyt se on menossa sinne jopa todella helpon kaavan kautta.

Väsynyt ja ongelmiensa kanssa solmussa oleva, mutta samalla hieman pyristelevä Rangers ei aseta tällä hetkellä kunnon mittaria Penguinsille.

Mutta jos niin käy, että Penguins tästä jatkoon menee, on siellä sitten tiedossa täysin uuden tason vastustaja.

Turha ennustaa kuitenkaan liian pitkälle, vaikka se tällä hetkellä todennäköistä onkin. Jatkoon meneminen siis. Penguinsilla.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen