Minnesota Wildin Dany Heatley, 33, on tullut pitkän matkan. Saksassa syntynyt, mutta Calgaryssa kasvanut kahden passin laituri on kokenut urallaan paljon ja näytti jo ajautuneen lopullisesti pelaajana sivuraiteille, mutta mitä vielä. Heatley on yksi suurimpia syitä siihen, miksi Wild vielä pelaa.

***

Dany Heatley on saavuttanut yli 800 ottelua pitkällä NHL-urallaan paljon. Kaksi viidenkymmenen maalin, kaksi neljänkymmenen maalin sekä kaksi sadan pisteen kautta vuosina 2002-2008 Atlantassa ja Ottawassa kertovat paljon lahjakkaan maalintekijän urasta.

Ja ihan viime vuosiin asti Heatley on ollut sellainen 25 maalin mies. Hyvä laukaus, hyvät maalintekijän vaistot sekä kokemus ovat kantaneet, vaikka liike ei enää veisikään.

Mutta tällä kaudella on ollut vaikeaa. Oikeastaan ensimmäistä kertaa uralla. Kaksitoista maalia 76 runkosarjaotteluun on kanadalaisen uran ylivoimaisesti huonoin saldo. Hurjalla 7.5 miljoonan dollarin vuosipalkalla pelaava veltto Heatley oli runkosarjassa ajoittain täysin turha pelaaja joukkueelleen.

Näin näytti ajattelevan pudotuspelien alkaessa myös Wildin päävalmentaja Mike Yeo, joka istutti Heatleya katsomossa Colorado-sarjan kaksi ensimmäistä ottelua.

Mutta ei niin nopeasti.

***

Jos Heatley on saanut lajilta paljon, paljon on myös otettu. Auto-onnettomuudessa joukkuetoverinsa Dan Snyderin syksyllä 2003 menettänyt Heatley kävi vuosikymmenen puolivälissä läpi kiirastulen. Kiirastulen ohessa Heatley teki Snyderin muistolle kahdessa kaudessa 100 maalia ja 208 pistettä.

Jonkinlainen henkinen kovuus auttoi kanukkia nousemaan tänäkin keväänä syvimmästä suosta.

Juuri, kun kaikki luulivat Heatleyn olevan nähdyn, alkoi tapahtua. Päästyään irti isokokoinen laituri alkoi tehdä niitä asioita, joiden tekemättä jättäminen ajoi miehen katsomoon. Heatley osoitti vihdoin johtajuutta ja alkoi ajamaan kaukalossa ahtaimpiinkin väleihin. Huipennus Heatleyn osalta nähtiin ensimmäisen kierroksen seitsemännessä ottelussa Coloradoa vastaan.

Tasoitus 2-2:een, syöttö 3-3:een juuri silloin, kun Colorado oli tappamassa sarjaa. Ja lopulta alustus Nino Niederreiterin 5-4-jatkoaikamaaliin. Umpisurkean runkosarjan jälkeen Heatley nousi esiin, kun joukkue sitä eniten tarvitsi. Nyt takana on kuusi pudotuspeliottelua ja kuusi tehopistettä. Ja veltosta ilmeestä ei tietoakaan.

Edellisen kerran Heatley on muuten pelannut pisteen keskiarvolla pudotuspelejä Ottawassa kaudella 2006-07.

***

Heatlylla on edelleen avuja, jotka tekevät meneilläänkin olevassa sarjassa Duncan Keithin, Brent Seabrookin ja kumppanien elämästä vaikeaa. Vajaata kahta metriä, sataa kiloa ja ulottuvaa mailaa on vaikea pelata pois silloin, kun ailahteleva Heatley on pelipäällä. Ja juuri nyt on.

Kylmä fakta on, että juuri Dany Heatley on yksi suurimpia syitä siihen, ettei Mikko Koivun ja Mikael Granlundin tarvinnut taas kerran vetää keväällä leijonapaitaa päälle. Vain Zach Parisella on enemmän pisteitä pudotuspeleissä Wildista kuin Heatleylla.

Juuri Heatleyn(kin) vuoksi Wild on tänä vuonna sen tarvittavan inauksen leveämpi ja vaikeammin puolustettava joukkue.

***

Jos sopimuksensa viimeistä vuotta pelaavan Heatleyn NHL-ura päättyy näihin pudotuspeleihin, paljon kokenut pelimies saa ainakin päättää uransa vaikean runkosarjan jälkeen onnistumisiin. Menestyksekäs ura ansaitsee kunniakkaan päätöksen.

Oli 33-vuotiaan Heatlyn NHL-uran jatko niin tai näin, niin kanadalaisen nousu hylkiöpelaajasta Wildin todelliseksi avainpelaajaksi, on yksi kevään ehdottomia feel good-stooreja.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala