Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel kommentoi aiemmin päivällä Venäjän päävalmentajalle Oleg Znarokille langetettua toimintakieltoa, mikä ulottuu MM-finaalin yli.

Latvialainen näytti voitokkaan Ruotsi-pelin jälkeen kurkunleikkaus-elettä Ruotsin vaihtoaitiota kohtaan, mikä johti pelikieltoon.

– IIHF:n säännön 551 d mukaan kuka tahansa joukkueen taustahenkilöstöön kuuluva henkilö, joka tekee säädyttömän eleen ketä vain toista henkilöä kohtaan, saa ottelurangaistuksen. Hänen toimintansa selvästi kuuluu tämän säännön alaisuuteen, Fasel kertoi IIHF.com:ssa.

Faselilta tiedusteltiin, miksi tuomarit eivät antaneet rangaistusta itse ottelussa.

– Tuomareiden huomio kiinnittyi järjestyksen pitoon jäällä eivätkä he nähneet elettä, mikä tapahtui hetkellä jolloin ruotsalaispelaaja sai pelirangaistuksen ryntäyksestä. Pelaajien kesken oli muutamia yhteenottoja samalla, kun tämä tapaus tapahtui.

Fasel vielä perusteli miksi tällainen sinänsä harmiton ele aiheuttaa rangaistuksen.

– Se viittaa kuolemaan eikä sellaiselle ole tilaa lajissamme. Venäjän valmentaja edustaa maataan kansainvälisessä turnauksessa ja hän joutuu vastaamaan omasta käytöksestään ottelutapahtumissa.

Znarok ei saa olla ottelun tiimoilta hallilla yhteydessä joukkueensa kanssa.

– Hän saa olla hallilla ottelua seuraamassa, mutta ei saa olla vaihtoaitiossa, eikä hän saa pitää yhteyttä joukkueen kanssa ennen ottelua tai kesken ottelun.

Venäjä ja Leijonat kohtaavat MM-finaalissa klo 21.00 alkaen. Sitä ennen Ruotsi ja Tshekki ratkovat pronssimitalin kohtalon klo 16.30 alkavassa ottelussa.