Markkasen piinapenkissä Antti Pihlström: ”Saamarin Koltsov veti ihan älyttömät veivit…”

© Kuva: www.hcsalavat.ru

Itä-Euroopan kiekkoliiga KHL:n mestaruutta tavoittelee vielä suuri määrä suomalaisia. Keskiviikkona alkavissa välierissä ovat vastakkain läntisen konferenssin Lev Praha ja Lokomotiv Jaroslavl.

Tshekin mahtijoukkueessa Gagarin Cupia tavoittelevat päävalmentaja Kari Jalonen ja pelaajista Atte Engren, Petri Vehanen, Mikko Mäenpää, Topi Jaakola ja Niko Kapanen.

Idässä suurimman ennakkosuosikin Metallurg Magnitogorskin haastaa Salavat Julajev Ufa. Metallurgin paitaa kantaa Oskar Osala, ja Ufassa rymistelevät Teemu Hartikainen ja Antti Pihlström.

SuomiKiekko-sivusto otti puhelinyhteyden Ufaan ja Antti Pihlströmiin.

Millaisena saavutuksena välieräpaikkaa pidetään?

– Olihan tämä kova ja hyvä saavutus. Tälläkin kaudella oli parempia ja heikompia hetkiä. Eka sarja meni tosi tiukoille, ja siitä selviydyttiin. Ny ollaan hyvillä mielin että saatiin toinenkin sarja hoidettua. Seura on kuitenkin iso ja menestynyt, joten kultaa ja menestystä täällä halutaan.

Mitä mieltä olet parista pudotuspelien yllätyksestä, kun Jaroslavl pudotti Moskovan Dynamon ja Pietarin SKA:n?

– Siitä näkee, että parhailla miehistöillä ei aina pärjää. Jaroslavl tekee kovaa duunia ja puolustaa hyvin. Täällä on puolustuspeli mennyt paljon eteenpäin sinäkin aikana, kun itse olen ollut täällä. Peli ei ole enää niin avointa. Täällä on todella vaikeaa tehdä maaleja.

Kohtaatte Metallurg Magnitogorskin ja lännen välierä on Lev-Jaroslavl. Nimien perusteella teidän sarjanne on lähtökohtaisesti kovempi. Näetkö itse tilanteen näin?

– No en tiedä. Jos näin pitkälle pääsee, on joukkueen pakko olla kova. Magnitogorsk on pelannut tosi hyvin, ja on kova vastus, mutta pidän myös Leviä ja Jaroslavlia todella kovina.

”Olemme uskaltaneet pelata jatkoerissäkin”

Ufan mestaruusjahti alkoi vaisusti, sillä ensimmäisellä pudotuspelikierroksella se hävisi heti kaksi ensimmäistä otteluaan Torpedo Nizhni-Novgorodille, ja sarjan kolmaskin ottelun venyi jatkoerään. Sen Ufa voitti ajassa 113.24 tehdyllä maalilla.

Tuosta Aleksander Stepanovin voittomaalista Ufa kaivoi valtavan määrän voimaa, jolla se on voittanut sen jälkeen pelaamastaan kymmenestä ottelusta seitsemän.

Miksi pudotuspelinne käynnistyivät noin yskähdellen?

– Torpedo pelasi tosi fiksusti, ja me emme olleet valmiina. Luulimme, että runkosarjapelaamisella pärjää. Sen jälkeen, kun voitimme sen pitkän pelin, homma kääntyi. Tiesimme sen jälkeen, mitä pitää tehdä.

– Se oli iso voitto mutta usein pienet asiat voi ratkaista. Henkiseltäkin kannalta näimme, mikä merkitys isolla voitolla voi olla.

Millainen sarja Barys Astanaa vastaan oli?

– Barys Astana tuntui helpommalta vastukselta kuin Torpedo. Torpedo puolusti todella tiukasti, ja emme päässeet maalipaikoille. Astana oli tosi hyökkäävä, mikä teki tilaa meille. Saimme vastahyökkäyksiä ja ylivoimahyökkäyksiä.

-Peli tuntui helpommalta ja oli erilaista verrattuna ensimmäiseen sarjaan. Emme silti pelanneet niin hyvin, kuin olisimme voineet.

Mitä tarkoitat?

– Olimme peleissä mukana huonollakin pelillä. Esimerkiksi toisessa pelissä johdimme vieraissa 2-0, ja sitten tuli tyhmä virhe erän lopulla, Astana kavensi, ja peli kääntyi. Teimme ihan perusjuttuja tyhmästi. Olisimme voineet katkaista sarjan aiemminkin.

Kolme otteluanne on mennyt jatkoeriin, ja olette voittaneet ne kaikki. Mistä tämä kertoo?

– Olemme uskaltaneet pelata jatkoerissäkin suhteellisen rohkeasti. Ensimmäisestä jatkoerävoitosta saimme itseluottamusta jatkoeräpelaamiseenkin. Astanaa vastaan teimme ihan hienoja ylivoimamaalejakin.

– Se saamarin Koltsovkin teki neljännen pelin jatkoerässä ihan ihme veivit. Peli ei ole ollut jäpittämistä, emmekä ole pelänneet häviötä.

”Teen likaista työtä”

Pihlströmin mainitsema Kirill Koltsov on yksi koko KHL:n taitavimpia puolustajia, mutta hän on ollut loukkaantumisten takia kolmesta ottelusta poissa. Tämä on haitannut Ufan peliä paljon.

Millainen tekijä Koltsovin poissaolo on ollut?

– On todella iso menetys, jos hän ei pelaa. Hän on meidän kentässämme ikään kuin neljäs hyökkääjä. Peli muuttuu heti, jos hän ei ole mukana. Hän on myös ylivoimalla iso pelaaja.

Omat tehosi ovat 2+2 ja laukauksia on 28. Mitä mieltä olet omistasi tehoistasi ja otteistasi?

– Tärkeintä on, että joukkue voittaa, ja kenttä pelaa hyvin. Olemme kuitenkin hyökkäävä kenttä. Teen sitä likaista työtä maalin edessä, että kaverit saavat pisteitä.

Igor Mirnov on tehnyt seitsemän maalia ja Jegor Dubrovsky kuusi. Se on lähes kolmasosa pudotuspelimaaleistanne. Kasaantuvatko maalit liikaa muutamille pelaajille?

– Dubrovsky loukkaantui juuri Astana-sarjassa. Saa nähdä, saadaanko häntä takaisin. Meidän kentässä Mirnov tekee maalit, (Alexei) Kaigorodov syöttelee, ja minä olen maalin edessä. Pudotuspeleissä nämä roolit vielä korostuvat.

Magnitogorskin ykköskenttä liekehtii

Mukana on vain yksi KHL-mestaruutta juhlinut seura, eli juuri Ufa. Magnitogorsk voitti Venäjän mestaruuden liigan perustamista edeltäneenä keväänä, ja Kari Heikkilä luotsasi Jaroslavlin finaaliin keväällä 2009. Praha taas on ensi kertaa näin pitkällä.

Magnitogorsk raivasi tieltään vakuuttavasti Sibin voitoin 4-0, eikä Admiral Vladivostokillekaan lohjennut teräskaupungin ylpeydeltä kuin yksi voitto.

Lisäksi Magnitogorskin ykkösketju Danis ZaripovJan KovarSergei Mozjakin on ollut hurjassa iskussa. Kolmikko on pudotuspelien kuuden kärjessä, ja he ovat tehneet yhteenlasketut tehot 25+24.

Magnitogorsk on pelannut neljä ottelua vähemmän kuin te. Onko tällä ja heidän suuremmalla levon määrällä merkitystä?

– En usko, että se vaikuttaa enää. Sarja meni kuitenkin katki jo lauantaina, ja välierät alkavat torstaina. Taukoa tulee viisi päivää. Jos Astanaa vastaan olisi mennyt seitsemänteen peliin, niin se olisi vaikuttanut aika paljon. Uskon, että saamme huilattua tarpeeksi, että pääsemme fressinä sarjaan. Voimme saada myös poissa olleita kavereita mukaan.

Mitkä ovat Magnitogorskin aseet?

– Ainakin yksi kenttä on tosi vaarallinen! He ovat myös tehneet suuren osan maaleista ylivoimalla, joten jäähyltä pitää pysyä pois. Heillä on hyvää materiaalia kakkos-, kolmos- ja neloskenttiin asti.

Voiko Magnitogorskin ykköskenttää pelata jollain tavalla ulos pelistä?

– Varmaan kotipeleissä voidaan peluuttaa yhtä kenttää heitä vastaan, mutta enemmänkin se on heidän tiedostamistaan ja sitä, että pelataan fiksusti.

Sovitaanko, että palataan MM-kisa-asioihin tuonnempana?

– Hahhah! Kiitos!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen