Detroit Red Wingsin kausi päättyi Boston Bruinsia vastaan melko selkeään 4-1 ottelusarjatappioon. Kesällä Red Wingsin osalta voi olla edessä muutoksia. Ehkä isojakin sellaisia.

Pelaajista, joilla sopimus on katkolla, harva jatkaa Detroitissa. Detroit Free Pressin toimittaja Helene St. Jamesin mukaan voi olla, että ainoastaan Daniel Alfredsson jatkaa Detroitissa vapaiden agenttien ryppäästä, johon lukeutuvat myös Dan Cleary, Jonas Gustavsson, David Legwand, Kyle Quincey, Todd Bertuzzi ja Mikael Samuelsson.

Alfredssoninkaan jatko ei ole mitenkään varma, vaan hän on sanonut punnitsevansa tarkkaan lopettamisen ja Detroitin välillä.

***

Detroitin valmentaja Mike Babcockilla alkaa viimeinen kausi nelivuotisesta sopimuksestaan, jonka Detroit ja Babcock tekivät vuonna 2010. Babcockista tehtiin tuolloin NHL:n parhaiten palkattu valmentaja. Näyttäisi siltä, että Babcock voisi olla ehkä jopa halukas vaihtamaan seuraa kaudeksi 2015-16.

The Detroit Newsin mukaan GM Ken Holland uskoo esittelevänsä kesällä Detroitin omistajille jatkosopimuksen tekemistä Babcockin kanssa kesän aikana, mutta kun valmentajalta itseltään kysytään jatkosopimuksen tekemistä kesän kuluessa, vastaa hän: ”epäilenpä”.

– Jos tämä olisi minun ensimmäinen keikkani, haluaisin jatkosopimuksen, mutta kun tämä ei ole, niin tunnen oloni hyväksi näin, Babcock sanoi.

Babcockin arvo valmentajana on ollut Red Wingsille lähes korvaamaton. Hän ohitti tällä kaudella legendaarisen Jack Adamsin Detroitissa kaikkien aikojen eniten voittoja ottaneena valmentajana.

Babcock tosin sanoi jatkostaan, ettei hän ole ajatellut muualla valmentamista, vaan keskittyy yhä Detroitin asioihin. Holland myös vahvisti sen, että Red Wingsillä on optio Babcockin kanssa kaudesta 2015-16.

***

Detroit käyttää kesällä todennäköisesti seuran viimeisen ”ilmaisen ulosostokerran” Jordin Tootoon ulosostamiseen.

– ”Toots” ei tahdo pelata AHL:ssä, emmekä me halua hänen pelaavan siellä. Meidän pitää keksiä keino, miten saamme Tootoon takaisin NHL:ään sanoi GM Holland theoaklandpress.comille.

Red Wings käytti toisen ilmaisen ulosostokertansa viime kesänä Carlo Colaiacovon sopimuksen ulosostamiseen.

***

Detroitin uskotaan hakevan kesän markkinoilta oikeakätistä puolustajaa ja maaleja tekevää laituria. Sekä MLive että ESPN uskovat Red Wingsin olevan kesällä vapaiksi agenteiksi tämänhetkisten sopimustilanteiden perusteella tulevien Matt Niskasen, Dan Boylen ja Marian Gaborikin perässä.

Jatkosopimukset Detroit tekee kesällä muun muassa Danny DeKeyserin, Tomas Tatarin ja Riley Sheahanin kanssa.

***

Vanhat veteraanipelaajat ovat väistymässä Detroitissa ja suurin syy siihen on Detroitin nuorisokaartin esiinmarssi Tatarin ja Gustav Nyquistin johtamana.

Ehkä seuran nuoriso-osaston kaikkein kirkkain timantti, Nyquist, näytti runkosarjan lopulla, että hänestä on kypsymässä erittäin vaarallinen pelaaja NHL:ään. Hänellä on loistava pelisilmä, nopeat jalat ja Nyquist osaa myös tehdä maaleja. Hän on kovaa valuuttaa oleva paketti hyökkäyspäässä.

Oli se iso muutos tähän kauteen tai ei – Detroitissa on viimeistään nyt tullut sukupolvenvaihdoksen aika.

Ja se sukupolvenvaihdos tapahtuu erittäin Red Wings-maiseen tyyliin: omien varauksien sisäänajamisella johtaviin rooleihin. Sellaista jatkuvuutta kadehditaan NHL:ssä.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu