Pittsburghin Marc-Andre Fleury on ollut lähivuosina NHL:n ylivoimaisesti puhtuin maalivahti pudotuspelien aikaan. Kahdesti peräjälkeen (2008 ja 2009) joukkonsa Stanley Cupin finaaliin torjunut Fleury on tullut viime vuosina tunnetuksi lähinnä sulamisistaan.

Tämän kevään suurin katastrofi nähtiin neljännessä ottelussa Columbuksessa, missä maalintakana sählännyt Fleury aiheutti tasoituksen viime sekunneilla. Fleury kruunasi iltansa jatkoajalla päästämällä Nick Folignon löysän rannelaukauksen siniviivalta ilman maskia.

Toisaalta väliin on mahtunut erinomaisiakin otteluita. Stanley Cupin seitsemännessä finaalissa vuonna 2009 juuri Fleury oli se, joka piti uskomattomilla torjunnoillaan Pensiä pystyssä ja torjui lopulta joukkueen mestariksi.

– Pitää muistaa, että hän voitti Stanley Cupin 2009 ja oli finaalissa edellisenä vuonna. Fleury on liigan parhaita maalivahteja edelleen. Se on ihan sama, kenet otat, niin kaikille menee välillä helppoja, Penguinsin Jussi Jokinen sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Ryan Millerille (St. Louis)meni meni tuossa aiemmin jokin helppo maali, mutta ei siitä kukaan puhu. Fleuryn kohdalla tilanne on eri. Turhaankin puhutaan ja hän tekemisiin puututaan liiankin herkästi. Pitää nähdä iso kuva, Jokinen jatkaa.

Tyhjästä kohu ei kuitenkaan ole syntynyt. Fleuryn neljän edelliskevään paras torjuntaprosentti on 89.9. Keväällä 2011-12 Fleury päästi kuudessa ottelussa 26 maalia kirjaten päästettyjen keskiarvoksi 4.63 ja torjuntaprosentiksi 83.4. Viimeksi Fleurylla on ollut pudotuspeleissä yli 92:n torjuntaprosentti vuonna 2008.

– Täytyy muistaa, että siinä neljännessäkin ottelussa tässä sarjassa hänellä oli myös 40 koppia, vaikka yksi menikin helposti. Joukkueessa on täysi luotto häneen. Hänellä on alla erinomainen runkosarja ja kokemusta löytyy painetilanteista. Hän voi viedä meidät pitkälle, Jokinen vakuuttaa.

Oli totuus Fleurysta, mikä tahansa, fakta on, että maalivahti on juuri niin hyvä kuin viimeinen pelinsä. Kysyä voi, vaikka vaihdossa maanantaina istuneelta San Josen Antti Niemeltä, joka on Fleuryn tavoin Stanley Cup-voittaja.

Juuri nyt Fleury voi kuitenkin hetkeksi hengähtää, sillä maanantaina kanadalainen vei Pittsburghin itäisen konferenssin välieriin.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala