Kiekkofanaatikoille tarjolla on melkoinen kiekkopäivä, sillä ohjelmassa on yhteensä neljä game seveniä.

Ensin kello 16.00 luvassa on KHL:n finaaleiden seitsemäs ottelu Metallurg Magnitogorskin ja Lev Prahan välillä.

Yöllä puolestaan pelataan NHL:ssä ensimmäisen pudotuspelikierroksen kruunuiksi kolme game seveniä, kun New York Rangers ja Philadelphia Flyers, Colorado Avalanche ja Minnesota Wild sekä San Jose Sharks ja Los Angeles Kings mittaavat paremmuutta kyseisissä sarjoissa viimeistä kertaa.

SuomiKiekko-sivuston toimittaja Ilari Savonen naputteli lähtökohdat jokaisesta ottelusta tarjolle. Tässä yön ensimmäisen NHL-kamppailun pointit:

New York Rangers – Philadelphia Flyers

Rangersin ja Flyersin väliseen sarjaan povattiin kovat lähtökohdat jo tulisten kilpakumppanien kohtaamisen myötä. Ja vaihderikas sarja on ehdottomasti nähty.

Ensin isossa kuvassa Rangersin ykköstykit ovat selvästi enemmän esillä. Derek Stepan, Rick Nash ja Martin St. Louis olivat valokeilassa, Flyersin ykkösvitja Claude Girouxin johdolla taas ei. Flyers joutui myös aloittamaan sarjan ilman ykkösveskariaan Steve Masonia, joka kuitenkin on palannut kehiin näyttävällä tavalla. Kissaa ja hiirtä ollaan tosissaan leikitty, sillä Rangers on edennyt tähän mennessä kolmesti karkumatkalle voitoissa, mutta Flyers on tullut joka kerta tasoihin heti seuraavassa pelissä.

Ja jos on menty vuoristorataa voittojen saralla, ovat pelit itsessään tarjonneet suoritusten suhteen täysin samaa. Viidennessä kohtaamisessa Rangers aloitti erittäin hyvin ja karkasi pitkälle johtomatkalle. Kuudennessa pelissä vaakakuppi jälleen kääntyi ja nyt Flyers oli taas selvästi edellä kahden ensimmäisen erän osalta, minkä jälkeen Rangersin valmennusjohto päätti lepuuttaa ykkösvahtia Henrik Lundqvistia kolmannessa erässä eron oltua jo neljä maalia. Sinänsä esimerkiksi ennustaminen tulevasta on hyvin haastavaa, sillä loppupeleissä molemmat joukkueet ovat hyvin tasaisia. Molempien hyökkäyksissä on paljon voimaa, puolustuksissa osaamista ja maalivahtiosastolla taas molemmat ykkösveskarit ovat erittäin hyviä.

Iso ongelmakohta Rangersilla sarjan viimeisimmissä peleissä on ollut ylivoima, joka on tökkinyt pahasti. Edes tyhmät jäähyt eivät ole kostautuneet oranssinutuille, sillä ihan jo esimerkiksi alueelle tuonnit ovat olleet todella vaikeita Rangersille. Taitoa tuollakin saralla löytyy huomattavasti, mutta sen hyödyntäminen erikoistilanteissa on ollut kova haaste viimeisimmissä peleissä.

Ratkaisun avaimet

Vaikka Flyers pystyi horjuttamaan kovasti Rangersia kuudennessa pelissä ja paransi selkeästi otteitaan viidennessä kohtaamisessa, on Rangersin riveissä kuitenkin niin paljon kokemusta, että ryhtiliikettä voi huoletta odottaa. Rangersin peräpäässä kuitenkin esimerkiksi johtavat puolustajat Ryan McDonagh ja Dan Girardi olivat luvattoman heikkoja kuudennessa pelissä. Juuri heidän kohdalla kyseinen petrausliike pitää olla iso, jotta Rangers pystyy palaamaan jälleen oikealle raiteelle. Flyersin riveistä Wayne Simmonds antoi kovaa kyytiä heti heikomman illan tultua eteen Rangersin johtavalle pakkiparille.

Ehkäpä kuitenkin tämä sarja on ansainnut seitsemännen pelin, sillä isossa kuvassa on kuitenkin oltu hyvin tasaisissa merkeissä. Molemmat ovat hyödyntäneet vähintäänkin hyvät omat pidemmän jakson momentumit.

Todella kliseiset pointit nousevatkin tuon kamppailun osalta esille. Kumpi aloittaa paremmin? Kumpi onnistuu paremmin erikoistilanteissa? Se on ehkä vielä suurempi kysymys. Tuolla saralla Flyers on ollut viime peleissä selvästi parempi ja nyt Rangersin on onnistuttava muuttamaan siinä suunta. Viidellä viittä vastaan se on ehkä ollut parempi, mutta riittääkö se yön matsissa?

Kutkuttavaa. Kaikki on täysin auki ja hienoa on se, että jatkoon menee varmasti täysin varmasti se joukkue, joka on paikan sille ansainnut. Mitään ei tarvitse jäädä jossittelemaan. Tunteikas kamppailu tuo pisteen i:n päälle tähän hienoon sarjaan.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen