– Ei tästä paljon alemmas pääse enää vajoamaan.

Näillä sanoilla kuvaili Ville Leino katsomokomennuksien sävyttämää kauttansa Buffalo Sabresin riveissä SuomiKiekolle.

Rehellisiä sanoja ja täysin totta.

Leino on ollut huono tällä kaudella. Hän ei ole tehnyt maalia lähes kalenterivuoteen ja on joutunut päävalmentajan silmätikuksi.

Onko Ville Leinon taru Buffalossa lopussa?
Onko Ville Leinon taru Buffalossa lopussa?

– Meidän täytyy varmistaa, että tulevaisuudessa kentällä on pelaajia, jotka antavat kaikkensa, oli Sabresin päävalmentajan Ted Nolanin Buffalo Newsille välittämä viesti Leinon peliaseenteesta.

Tällaisten sanojen jälkeen et odota saavasi pään silittelyä päävalmentajalta seuraavissa treeneissä. Ja sitä ei totisesti tapahtunut, vaan Nolan passitti Leinon tuon lausunnon jälkeisessä ottelussa maistelemaan poppareita katsomon lehtereille.

Buffalo Sabres haluaa ostaa Ville Leinon ulos sopimuksestaan ensi kesänä. Halu siihen on 95-prosenttisen varmaa.

Edmonton Journalin toimittaja Jim Matheson kuitenkin esitti mielenkiintoisen pointin. Joutuuko Sabres pitäämään Ville Leinon, jotta seura pääsee ensi kauden palkoissa palkkalattiaan asti?

Raha, raha, raha

– Se on vähän turhaa, koska ei se tunnu hyvältä ainakaan minusta, enkä usko että suurimmasta osasta muistakaan. Se ei ainakaan paranna tilannetta millään lailla. Se on mielestäni vähän tyhmä syy.

Näin Leino kuvaili ison palkan mahdollisesti aiheuttaman mielihyvän vaikutusta otteisiinsa HS:n mainion NHL-toimittajan Jouni Niemisen haastattelussa.

Ted Nolan ei ole ylistänyt Ville Leinon peliesityksiä.
Ted Nolan ei ole ylistänyt Ville Leinon peliesityksiä.

Leino tienaa tällä kaudella 4 miljoonaa dollaria. Siinä alkaa olla yhdellä maalilla hintaa. Tai niin, vielä pitäisi tehdä ne maalit.

Kun katsoo Leinon tämän kauden ketjukavereita, jotka ovat olleet Matt D’Agostinista John Scottiin, ei maalimäärä ehkä suuri yllätys ole, mutta kun katsotaan jälleen sitä palkkalappua – tulosta täytyisi tulla.

Leino on itse asiassa tällä hetkellä keskiarvopalkkoja katsottaessa parhaiten palkattu hyökkääjä Sabresin kokoonpanossa.

Ulososton uskoisi olevan helpotus niin Leinolle kuin organisaatiolle.

Numeropeliä

NHL:n ensi kauden palkkalattian* odotetaan olevan noin 52 miljoonaa dollaria. Tuo on summa, johon NHL-seuran pelaajien yhteenlasketun palkkalukeman täytyy yltää.

Tällä hetkellä Buffalo on käyttänyt ensi kauden palkkoihin Capgeek.comin mukaan 39,27 miljoonaa dollaria. Laskimella tarkistettuna Buffalon täytyy tehdä uusia sopimuksia noin 13 miljoonan dollarin edestä, mutta asetan lukeman vähän isommaksi, sillä Sabresin tämänhetken kokoonpanossa olevista pelaajista luultavasti osa pelaa ensi kaudella AHL:ssä, joten sanon Sabresin ”joutuvan” tekemään sopimuksia ensi kaudelle noin 17 miljoonan dollarin edestä.

Kaupataanko Tyler Myers kesällä?
Kaupataanko Tyler Myers kesällä?

Ottawa Sunin mukaan Sabres haluaisi kaupata Tyler Myersin, Christian Ehrhoffin ja Tyler Ennisin kesällä muualle.

Ennisin kauppaamista en tajua, mutta Myers ja Ehrhoff voivat olla liipasimella, sillä heidän kauppaamisesta on pyörinyt huhuja jo jonkin aikaa.

Ja puolustajien kohtalosta riippuu paljon Leinonkin tulevaisuus Buffalossa.

Nimittäin, jos Myers ja Ehrhoff sattuisivat lähtemään, lähtisi samalla yhdeksän ja puoli miljoonaa Buffalon palkkalukemasta (jos Sabres ei sitten suostuisi ottamaan osaa puolustajien palkoista kontolleen).

Tällöin Buffalon matka arvioituun palkkalattiaan kasvaisi noin 26,5 miljoonaan dollariin.

Ennis on jo valmiiksi ilman sopimusta ensi kaudesta, joten hänen lähtönsä ei vaikuttaisi palkkatilanteeseen. Tosin en usko rajoitetun vapaan agentin statuksella liikkuvan Ennisin lähtöön. Uskon ennemmin hänen jatkosopimukseen, joka voisi olla arvoltaan noin viisi miljoonaa dollaria kaudelta.

Eli Sabresin tulisi Ennisin jatkosopimuksen jälkeen vielä tehdä sopimuksia arviolta 21,5 miljoonan dollarin edestä, jos siis oletetaan Myersin ja Ehrhoffin lähtevän.

Leino on tulisilla hiilillä Buffalossa.
Leino on tulisilla hiilillä Buffalossa.

Buffalolla on Ennisin jälkeenkin vielä muutama avainpelaaja ilman sopimusta. Annetaan heidän sopimuksille yhteisarvoksi noin kuusi miljoonaa dollaria.

Nyt palkkalattiaan ilman Ehrhoffia ja Myersia olisi 15,5 miljoonaa. Jos puolustajat jatkaisivat seurassa, arvioituun palkkalattiaan olisi matkaa kuusi miljoonaa dollaria.

Puolustajien kanssa jäljelle jääneen kuuden miljoonan dollarin matkan Sabres pystyisi kuromaan tarjoamalla vapaille agenteille rahakkaita sopimuksia. Mutta 15,5 miljoonaa kuulostaa isolta summalta tuhlattavaksi.

Joutuuko Sabres pitämään Ville Leinon?

Listataan yllä olevan pohdiskelun tuloksena vaihtoehdot Leinon ulosostolle:

Jos huhut käyvät toteen ja sekä Ehrhoff että Myers lähtevät pois seurasta, on Sabresin kannalta jopa suotavaa, että Leino jatkaisi seuran palkkalistoilla. Tai jos Leino ostettaisiin ulos, häneen ei ainakaan kulutettaisi ”ilmaista ulosostokertaa”**, tällöin Leinon ulosostetusta palkasta osa jäisi kummittelemaan Sabresin palkkakattolukemaan.

Jos Ehrhoff-Myers kaksikosta ainoastaan toinen lähtee Sabresista, Leino ostetaan mitä todennäköisemmin ulos sopimuksestaan, mutta häneen ei käytetä ilmaista ulosostokertaa.

Jos molemmat puolustajat pysyvät seurassa, pystyy Sabres ostamaan Leinon ulos ja he pystyvät käyttämään ilmaisen ulosostokerran.

Latukarttaa etsimässä

Leinon itsensä kannalta on olemassa kuitenkin vain yksi hyvä ratkaisu. Se on pois pääseminen Sabresista mahdollisimman nopeaa.

Ensi kaudella Buffaloa valmentaa yhä Nolan, jonka kanssa Leinon sukset ovat menneet ristiin. Ja siinä vaiheessa pelaajan olisi oman uransa kannalta parempi löytää oma latunsa.

Satavarmaa Leino-keississä on ainoastaan se, että ensi kesä näyttää pitkälti Ville Leinon jääkiekko-tulevaisuuden suunnan. Buffalossa jatkaminen voisi sulkea monta jäljellä olevaa ovea.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu

*Palkkalattia-arvio on siltä ajalta, kun ensi kauden palkkakatoksi arvioitiin noin 71 miljoonaa dollaria. Palkkakatto on kuitenkin mahdollisesti pienempi kuin arvioitu 71 miljoonaa, joten myös palkkalattia olisi tällöin matalammalla. Ensi kauden palkkalattia voi siis olla vähemmän kuin 52 miljoonaa dollaria. Palkkalattia siis tarkoittaa summaa, joka seuran on vähintään käytettävä pelaajapalkkoihin.

**Buffalolla on kaksi ”ilmaista ulosostokertaa”. Ilmainen ulosostokerta tarkoittaa sitä, että ulosostetun pelaajan palkasta ei jää mitään osuutta vaikuttamaan seuran palkkakattolukemaan. Ilmaisten ulosostojen ikkuna avautuu 15.6. tai 48 tuntia viimeisen Stanley Cup -finaalin jälkeen. Ikkuna sulkeutuu 30.6.