NHL-kommentti: Siirtomarkkinoilla lämpö nousee – Vancouverissa lähes kaikki kaupan!

© Kuva: Getty Images

Kun NHL:n siirtorajan umpeutumiseen on enää viikko, kiertävät huhut eri seurojen ja pelaajien ympärillä yhä kuumempina. Yksi mielenkiintoisimmista seuroista seurata tulevan viikon aikana on liigan kärjestä kahdessa vuodessa alakastiin romahtanut Vancouver Canucks.

Kanadalaisen TSN-kanavan toimittajat, Bob McKenzien ja Darren Dregerin johdolla, kertoivat tiistaina lähteidensä kertovan Vancouverissa kaikkien muiden olevan kaupan paitsi ruotsalaiskaksosten, Henrik ja Daniel Sedinin. TSN:n mukaan Canucks onkin jo käynyt neuvotteluita joidenkin seurojen kanssa.

Kuumimmat nimet Vancouverissa ovat keskushyökkääjä Ryan Kesler sekä statukseltaan, mutta ei otteiltaan, ykköspuolustajan viittaa kantava Alex Edler. Kesler edusti Sotshissa Yhdysvaltoja, Edler Ruotsia. Useat seurat ovat kyselleet Canucksin GM:ltä Mike Gillisiltä juuri näiden kahden mahdollista hintaa.

Edlerin kauppaaminen olisi seuralta vain järkevää. Umpisurkeasti jo syksystä 2011 pelannut ruotsalainen tienaa tällä kaudella 3,25 miljoonaa, mutta ensi vuonna 4,25 ja siitä eteenpäin kolmena vuonna peräti kuusi miljoonaa dollaria kaudesta. Edlerin caphit on viisi miljoonaa vuodessa. Palkka suhteessa otteisiin on pelkkää farssia.

Edlerin tehotilastossa seisoo tällä hetkellä lukema -23. Vertailuksi mainittakoon, että puolustajista toiseksi huonoin lukema joukkueessa on Frank Corradon ja Jason Garrisonin -4.

***

Ryan Kesler on tapaus erikseen ja tulee kaksikosta kaupatuksi epätodennäköisemmin. Kesler on selkeästi joukkueen paras pelaaja, jonka uraa ovat kuitenkin jarruttaneet jatkuvat loukkaantumiset, joista viimeisin, käsivamma, tuli Sotshista. Vamma saattaa kaataa myös mahdollisen siirron. Kesler kävi tiistaina jo toistamiseen magneettikuvissa kädestään.

Kesler on tehnyt kuluvalla kaudella 20 maalia ja 38 pistettä 60 ottelussa. Kaudella 2010-11, kun Canucks eteni Stanley Cupin finaaleihin, Kesler teki runkosarjassa 41 maalia ja palkittiin kauden jälkeen Selke trophylla, liigan parhaana puolustavana hyökkääjänä.

***

Oli miten oli, Canucks GM:n Mike Gillisin silmät ovat vihdoin auenneet. Canucksin ydinryhmä on koko NHL:n homehtunein. Pelaajilla on jo pitkään ollut Vancouverissa liian mukavaa. Pukuhuone on kuin ruotsalainen päiväkoti – kellään ei ole paha mieli. Koskaan.  Jatkuvaan anemiaan ja virkamiesmäisyyteen edes kovana tunnettu, tuore Canucks-luotsi, John Tortorella ei ole saanut muutosta.

Gillisin ale-myynti on siis enemmän kuin paikallaan. Nyt, kun vielä joku kertoisi, miksi ruotsalaiskaksoset ovat turvassa? Kyse onkin vain lojaalisuudesta. Gillis meni vielä antamaan maailman huippuvauhdista pudonneille kaksosille syksyllä palkankorotuksen.

Ensi syksystä alkaen Daniel ja Henrik saavat seitsemän isoa vuodessa kesään 2018 asti

Siinä vasta riippakivi tulee olemaan. 34-vuotiaat Sedinit eivät nimittäin ole mitään Selänteitä. Daniel ei ole tehnyt NHL:ssä maalia 19:ään, Henrik 17:ään otteluun.

Vancouver hävisi ennen olympiataukoa seitsemän ottelua putkeen. Kaikki varsinaisella peliajalla.

***
Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala