NHL:n kenties puhutuin palkinto vuosittain on Hart trophy, joka jaetaan liigan arvokkaimmalle pelaajalle. Tai ainakin pitäisi jakaa. Hartista on tullut vuosien saatossa enemmänkin jonkinlainen ”parhaan pelaajan palkinto”. Siitäkin huolimatta, että se on nimenomaan MVP-palkinto.

Suomeksi: palkinto pitäisi jakaa pelaajalle, joka on joukkueelleen arvokkain. Näin ei kuitenkaan kovinkaan usein tapahdu, kun katsoo lähivuosien voittajia.

Esimerkiksi kaudella 2011-12 Pekka Rinne voitti NHL:ssä huimat 43 ottelua runkosarjassa. Nashville oli liigan viidenneksi paras joukkue 104 pisteellään. Hartin voitti Evgeni Malkin. Jokainen NHL:ää seuraava ymmärtää, kumpi herroista oli joukkueelleen tärkeämpi. Suurin skandaali asiassa oli kuitenkin, ettei Rinne päässyt edes ehdolle.

Palkinnon valitsevat Professional hockey writersin jäsenet äänestyksessään.

***

Tänä vuonna Hartin voittajalistaan saataneen uusi nimi. Toki pöydällä ovat tutut nimet Sidney Crosbyn ja Alex Ovechkinin tapaan. Keskusteluissa pitäisi olla myös Dallasin Jamie Benn. Ilman Benniä Stars ei näkisi edes unia Stanley Cupin pudotuspeleistä.

Mutta ei riitä näillä herroilla eväät.

Sellaisella lentokelillä pelaa nimittäin Toronton Phil Kessel. On pelannut jo pitkään. Madisonista, Wisconsinista, kotoisin oleva 26-vuotias yhdysvaltalaishyökkääjä pelaa juuri nyt uransa parasta jääkiekkoa. Kesselin alkuvuoden vireestä saatiin maistisia myös Sotshin olympiakisoissa.

Kesselin jalka käy tällä hetkellä uskomattomalla tavalla. Kun tuohon liikkeeseen yhdistetään Kesselin kädet, pelikäsitys ja hurja laukaus, on jälki ollut kliinisen kylmää. Tällä päivämäärällä Kesselin yllä on Hart-kisan keltainen paita. Matkaa maalin on joukkueesta riippuen parisen kymmentä peliä.

***

Ja, kun Hartista puhutaan, voidaan myös todeta, että ilman Kesseliä Leafs ei todellakaan kamppailisi itäisen konferenssin kärkisijoista. Edellisestä kymmenestä ottelusta, joissa Kessel ei tehnyt pistettäkään Toronto hävisi yhdeksän. Se kertoo jenkkilaiturin merkityksen.

Viidessä viimeisessä Leafsin voitto-ottelussa Kessel on tehnyt tai syöttänyt voittomaalin kolmessa. Kesän 2006 ykkösvaraus on takonut 16 edellisessä ottelussa 29 (12+17) tehopistettä. Näistä kuudestatoista ottelusta Leafs hävisi vain viisi. Numerot puhuvat selkeää kieltä.

Kessel on juuri nyt NHL:n piste- sekä maalipörssin kakkonen. Amerikkalaispelaaja on tehnyt parhaimmillaan 37 maalia ja 82 pistettä NHL:ssä, mutta vasta tänä vuonna Kessel on mielestäni noussut liigan ehdottomien tähtipelaajien joukkoon. Laituri ei ole koskaan ollut niin vaarallinen illasta toiseen kuin tällä kaudella.

Kesselin kokonaisvaltainen pelaaminen on paremmalla tasolla kuin koskaan. Siksi myös lamppu palaa kovemmalla tahdilla (yli 0.5 maalia/ottelu) kuin koskaan aiemmin.

Ja jos Torontossa toivotaan, että pudotuspelien aikaan kaupungissa syttyisi jokin muukin punalamppu kuin CN Towerin nuppi, niin on syytä ristiä kädet, että Kesselin jalat ja kädet toimivat jatkossakin.

***
Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala