Markkasen piinapenkissä Suomen kiekkonaisten pörssikärki: ”Välivaihtoja ei saa Sotshissa tulla”

© Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Sotshin olympialaisissa pelaavan Suomen Naisleijonien hyökkääjistö koostuu suuremmaksi osaksi kotimaisen naisten SM-sarjan pelaajista. Runkosarjan voittaneen Bluesin Linda Välimäki, Annina Rajahuhta ja Emma Nuutinen olivat pistepörssin kolme kärkinaista.

Ykkösenä komeilee tehoilla 32+39 Välimäki. Hän pelasi Rajahuhdan kanssa samassa ketjussa, mutta Sotshissa joukkueen Blues-naiset sijoiteltaneen eri ketjuihin.

Linda, miten luonnehdit omaa runkosarjakauttasi?

Olen saanut pelata hyvässä kentässä Annina Rajahuhdan ja Emma Nuutisen kanssa. Hehän ovat siellä pistepörssin kärkipäässä myös. Meillä on kulkenut peli aika hyvin. ”Anniksen” kanssa olen pelannut koko kauden yhdessä. Emma on ollut mukana välillä, mutta on ollut muitakin.

Pelaatteko yhdessä ketjussa Sotshissa?

Emme varmaankaan. Olemme pelanneet yhdessä maajoukkueessakin, mutta luulen, että emme lähde tähän turnaukseen ihan sillä kentällä. Pelaan Niina Tikkisen ja Venla Hovin kanssa. Heidänkin kanssa kulkee tosi hyvin.

Mitkä ovat omat vahvuutesi pelaajana ja keskushyökkääjänä?

Peliäly ja pelinrakentaminen.

Mihin Vierumäen leirillä keskityttiin?

Erikoistilannepelaamiseen. Pelasimme paljon ylivoimaa, alivoimaa, kuudella neljää vastaan, kuudella viittä vastaan. Aloituksiakin treenattiin, että miten niihin lähdetään.

Onko kentällesi luvassa ylivoimavastuuta?

Luulen, että lähdemme kolmella ylivoimakentällä. Luulen, että meidän kentällemme tulee enemmänkin alivoimavastuuta.

Millaista jääkiekkoa Suomen Naisleijonat pelaavat?

Pyrimme pysymään kiekossa paljon ja tekemään töitä jalalla paljon. Jenkkejä ja Kanadaa vastaan se tulee olemaan vaikeaa. Olemme aktiivisia kaukalossa ja haluamme pelata rohkeasti.

Välivuoden kautta All Starsiin

Välimäki oli mukana jo Vancouverissa voittamassa Suomen naiskiekkohistorian toista olympiamitalia. Samana keväänä hän ratkaisi Ilvekselle Suomen mestaruuden, minkä jälkeen edessä oli äitiysloma.

Viime kaudelle hän palasi Bluesiin, voitti Suomen mestaruuden ja tuli valituksi SM-sarjan All Starsiin.

Viime keväänä Välimäki oli naisten MM-kisoissa, kun Suomi jäi neljänneksi. Molemmissa arvoturnauksissaan hän on tehnyt tehot 0+2, eli aikuisten tason ensimmäinen arvokisamaali on vielä tekemättä.

Mitä vaatii, että kukin pystyy tekemään tehoja myös arvokisoissa ja pelaamaan ns. omaa peliään omilla vahvuuksillaan?

On valmistauduttava huolellisesti. Peli on kovempaa, joten ensimmäisestä vaihdosta asti on oltava valmis. Yhtään ”välivaihtoa” ei saa tulla. SM-sarjassa se ehkä jollain tavalla sallitaan, mutta olympialaisissa niitä ei vaan voi tulla.

Mitä ajattelet siitä, että ensin tulee vastaan USA ja sitten heti Kanada?

Se on tosi hyvä mahdollisuus. Lähdemme ensin voittamaan jenkkejä, koska se peli on ensimmäisenä ja sitten Kanadaa. Sitten nähdään, onko jopa suoraan välieräpaikkaan mahdollisuuksia, jos jompikumpi tai molemmat voitetaan. Toisaalta, vaikka molemmat hävittäisiin, ei mitään ole menetetty. Sitten Sveitsi pitää kyllä voittaa. Uusi sarjajärjestelmä on kiva, kun kovat pelit tulevat heti.

Mitä vaatii se, että avauspeli pelataan jo kello 12?

Olemme harjoitelleet sitä. Olemme pelanneet poikia vastaan kello 12. Olemme harjoitelleet sitä, mitä aamuisin tehdään ja moneltako herätään, mitä kannattaa syödä ja niin edelleen, että olisimme hereillä, kun kiekko tippuu jäähän kahdeltatoista.

Moneltako heräätte ensimmäisenä pelipäivänä?

Seitsemän aikoihin. Jotkut nousevat aiemmin ja jotkut myöhemmin, mutta viimeistään seitsemältä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.