Markkasen piinapenkissä Noora Räty, osa 2: ”Valmentajani on myös terapeuttini”

© Kuva: Getty Images

Suomen Naisleijonien maalivahti Noora Räty kertoi SuomiKiekko-sivuston haastattelun ensimmäisessä osassa (lue lisää), että lähtökohtaisesti hän on joukkueen kiistaton ykkösmaalivahti ja pelaa kaikki Sotshin olympiaturnauksen ottelut.

Haastattelun toisessa osassa hän valottaa mm. oman ja tutun maalivahtivalmentajansa mukanaolon tärkeyttä.

Räty on ollut viime vuodet Pohjois-Amerikassa, jossa hän torjui Minnesota Gophersin Yhdysvaltain yliopistomestariksi kahtena viime keväänä. Hän toimi sittemmin Minnesotassa myös maalivahtivalmentajana, mutta loppuvuodesta 2013 Räty teki paluun Eurooppaan.

Hän harjoitteli Kiekko-Vantaan Mestis-joukkueen kanssa ja pelasi Tampereen Ilveksessä naisten SM-sarjaakin.

Tuon jälkeen Räty on siirtynyt Venäjälle pelaamaan.

Kuinka tärkeää on ollut se, että olet päässyt itsekin treenaamaan, etkä vain valmentamaan?

– Erittäin tärkeää se on. Suuret kiitokset Kiekko-Vantaan organisaatiolle, että ottivat minut mukaan. En olisi voinut saada parempaa treeniä. Oli huikeaa olla heidän kanssaan, ja vastaanotto oli loistava. Heidän toimintansa teki minusta taas varmasti paremman maalivahdin.

Mikä on sen merkitys, että sait pelata isossa kaukalossa ennen Sotshia, koska monta viime vuotta torjuit Pohjois-Amerikan pienissä kaukaloissa?

– On se eri asia maalivahdille. Huomasin, kun tulin ison kaukalon peleihin, oli sijoittuminen hieman hukassa. Olen kuitenkin juniorista asti pelannut isossa kaukalossa, joten kyllä asiat muistuivat taas aika nopeasti mieleen.

Mitä sanot tammikuun Saksan turnauksen otteistanne?

– Aloitimme ailahtelevasti, mutta viimeinen peli Ruotsia vastaan oli erittäin vahva. Samoin pelasimme Bluesin C-poikia vastaan jokin aikaa sitten, ja sekin peli oli hyvä. Emme ole hävinneet vielä kenellekään eurooppalaisille tällä kaudella. Se antaa paljon itseluottamusta.

Mihin asioihin viime viikkojen Vierumäen leirillä keskityttiin?

– Erityisesti maalintekoon. Se ei ole ollut ainoastaan naisten maajoukkueen ongelma, vaan myös yleisesti koko suomalaisen kiekon. Keskityimme siihen paljon. Meillä oli kaksi jääharjoitusta päivässä, ja toinen käytettiin aina pelkkiin yli- ja alivoimiin.

Saitko kuitenkin torjua täysillä, eikä sinun tarvinnut pönkittää hyökkääjien itseluottamusta päästämällä maaleja?

– Sain vetää 110 lasissa. Maalivahtivalmentajani Andy Kent tuli USA:sta mukaan, ja hän ei anna minun löysäillä jäällä yhtään. Jokainen pienikin virhe huomataan ja korjataan.

– Andy on valmentanut minua Gophersissa kolme viime kautta. Hän on suuri syy siihen, miksi olen niin hyvä maalivahti kuin mitä olen. Hän myös on joukkueemme uusi maalivahtivalmentaja.

Kuinka tärkeänä pidät sitä, että saat mukaan tällaisen luottohenkilön?

– Suurkiitos tästä jääkiekkoliitolle, että tällainen kuvio oli mahdollinen. Andy on myös minun terapeuttini. Meillä on niin hyvä pelaaja-valmentaja –suhde, että voimme puhua mistä vaan ja käydä kaikki tilanteet läpi. Jos jokin asia painaa mieltä, niin tiedän, että voin puhua ongelmista. Vaikka pelillistä tukea ei niin tarvitsisi, on henkinen tuki aivan korvaamaton.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen