Markkasen piinapenkissä Noora Räty, osa 1: ”Pelaan jokaisen pelin, jos pysyn terveenä”

© Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Naisleijonat lähtee Sotshin olympialaisiin puolustamaan Vancouverin pronssimitalia. Kanadassa Suomi palasi mitalikantaan 12 vuoden tauon jälkeen, sillä sekä Salt Lake Cityssä 2002 että Torinossa 2006 Suomen naisleijonat olivat neljänsiä.

Kaikki neljä edellistä olympiakultaa ovat menneet Pohjois-Amerikkaan, ja vain Ruotsi on Torinon finaalipaikallaan pystynyt murtamaan Kanadan ja USA:n hegemonian.

Mitalissa on tavoittelemista kyllikseen, mutta jos finaaliin halutaan, on maailman parhaan naismaalivahdin Noora Rädyn pelattava jälleen kerran elämänsä turnaus. Räty kertoi SuomiKiekko-sivustolle hetki ennen Sotshiin matkustamista viimeiset ennakkotunnelmansa.

Lähdette varmaankin mitalitavoitteella kisoihin?

– Kyllä. Jokaista peliä lähdetään voittamaan. Vähimmäistavoite on pronssi, ja katsotaan, jos tulisi jotain parempaakin.

Mitä se parempi mitali vaatisi?

– Se vaatii aivan täydellistä onnistumista. 100-prosenttinen onnistuminen ei riitä, vaan koko joukkueen on annettava 120 prosenttia, jos meinaamme kaataa pohjoisamerikkalaiset. Eihän sitä koskaan tiedä. Tilanne on sama, kuin jos Ferrari ja Lada ajaisivat kilpaa. Kyllä Ferraristakin voi puhjeta rengas matkalla. Sitä ei koskaan tiedä, milloin jotain tuollaista tapahtuu USA:lle tai Kanadalle.

Onko maalivahtien peluutuksesta ollut jo puhetta?

– Lähtökohta on, että minä pelaan jokaisen pelin, jos pysyn terveenä.

Tilanne varmaan sopii sinulle?

– On kivaa, ettei ole mitään empimistä sen suhteen, että kuka on ykkösmaalivahti. Saan keskittyä omaan juttuuni peleihin kaikessa rauhassa.

Suomella todella raju alku turnaukseen

Suomi pelaa naisten turnauksen A-lohkossa, jonka muut maat ovat Kanada, USA ja Sveitsi. Lohkon kaksi parasta menevät yksinkertaisen sarjan jälkeen suoraan välieriin, kun taas kolmonen ja nelonen kohtaavat B-lohkon kaksi parasta puolivälierissä.

Ennakkokaavailuiden mukaan, jos Suomi ei yllä kahden joukkoon, tulisi puolivälierässä vastaan todennäköisesti Ruotsi tai Venäjä.

Suomi kohtaa USA:n ja Kanadan heti alkuun. Menette siis heti täysillä tulta päin?

– Ei voi lähteä soitellen sotaan. Heti tulee vastaan kaksi maailman parasta joukkuetta. Meillä ei ole mitään hävittävää, vaikka olisimme se Lada tässä kisassa. Toivotaan, että sille Ferrarille tulisi se tyhjä rengas. Aina kaikki on mahdollista, olemmehan voittaneet jenkit tällä kaudella. Ehkä he puristavat mailaa emmekä me, koska olemme voittaneet viimeisen pelimme heitä vastaan.

Mitä mieltä olet tästä systeemistä, että pääsette joka tapauksessa pudotuspeleihin?

– Antaahan se ykköslohkon joukkueille anteeksi, kun voit hävitä kaikki alkusarjan pelit ja silti pelata kullasta. Tämä systeemi käy minulle. Alkusarjassa pystyy kokeilemaan eri juttuja ja ketjukoostumuksia. Valmennuskin varmasti tykkää tästä systeemistä.

– Monet puhuvat jo välierästä, mutta ei puolivälieränkään voitto – jos sinne joudumme – tule olemaan mikään itsestäänselvyys. Venäjä ja Ruotsi ovat kovia maita.

Avausottelu on lauantaina kello 12 paikallista aikaa USA:ta vastaan. Mitkä ovat pelipäivän rituaalisi?

– Nyt on hieman vaikea tilanne, kun avauspeli on jo kello 12. Yleensä tarvitsen 12 tuntia unta. Pitää vaan mennä aikaisin nukkumaan. Tykkään myös säästää kaiken energian peliin. Mitä vähemmän asioita pystyn tekemään ennen peliä, sen parempi. Voisin vaikka löhötä sängyssä niin kauan, että lähdemme hallille. Rennosti vedetään ja kun pääsee hallille, niin siellä aina sama alkuverryttely ja kamat päälle samalla tavalla. Semmoista kaavaa se noudattaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen